Det er snart sidste chance, hvis USA's præsident, Barack Obama, skal benåde verdens mest berømte whistleblower, Edward Snowden.
Nu satser menneskerettighedsorganisationen Amnesty International på en international underskriftsindsamling til at lægge et sidste pres på præsidenten, der til januar vil være forhenværende.
Underskriftsindsamlingen, der i dag bliver lanceret på et pressemøde i New York, opfordrer præsidenten til at fjerne udsigten til en fængselsdom på flere årtier til Edward Snowden, der har levet i eksil i Rusland, siden han i 2013 afslørede NSA’s massive masseovervågning.
I et interview med The Guardian tirsdag har Snowden selv argumenteret for en benådning.
»Ja, der er love i bøgerne, som siger det ene, men det er måske derfor, magten til at benåde eksisterer - til undtagelserne, til de ting, der virker ulovlige på papiret, men når vi ser på dem moralsk, når vi ser på dem etisk, når vi ser på resultaterne, så virker det som nødvendige ting, som vitale ting,« siger han til det britiske medie.
»Den [amerikanske] kongres, domstolen og præsidenten ændrede alle deres politik som et resultat af afsløringerne. På samme tid har der aldrig været nogen offentlige beviser på, at nogle individer skulle være kommet til skade deraf,« fortsætter Edward Snowden.
Edward Snowden vil selv gæste pressemødet via videolink klokken 17.00 dansk tid, oplyser Amnesty.
»Edward Snowden handlede i offentlighedens interesse. Han indledte en af vor tids vigtigste debatter om statslig overvågning og gav startskuddet til en global bevægelse til forsvar for retten til privatliv i den digitale tidsalder,« siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty, i en meddelelse.
»At straffe ham for det sender et forkert signal om, at de, som bag lukkede døre overværer menneskerettighedskrænkelser, bør tie stille,« fortsætter han.
Argumentet om, at Snowden handlede i offentlighedens interesse, vil ikke kunne bruges til hans forsvar, hvis han som ventet bliver tiltalt efter USA’s Espionage Act, der blev indført efter Første Verdenskrig, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen.
»Ganske ironisk er det Snowden, som behandles som en spion, selvom hans modige handlinger afslørede, at den engelske og amerikanske regering ulovligt udspionerede millioner af mennesker,« påpeger Salil Shetty.
Amnesty har slået sig sammen med den amerikanske privacyorganisation ACLU, hvis direktør for privatliv og teknologi, Ben Wizner, også er advokat for Edward Snowden.
»Sager som Edward Snowdens er simpelthen grunden til, at muligheden for benådning eksisterer. Præsident Obama har muligheden for at anerkende en af de vigtigste sager om whistleblowing i nyere tid. I lyset af Snowdens meget konkrete bidrag til den globale demokratiske debat, burde vi takke ham, ikke straffe ham,« fastslår Ben Wizner.
Selv er Snowden optimistisk.
»Før eller siden tror jeg, at jeg vil ende hjemme igen.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.