Amerikanske teleselskaber sælger lokationsdata på kunder

Illustration: josefkubes, BigStock
Store teleselskaber videresælger ukritisk kundernes lokationsdata. Et amerikansk medie fik sporet en mobiltelefons position ned til få hundredes præcision for under 2.000 kroner.

Det kostede det amerikanske teknologimedie Motherboard i omegnen af 300 dollars at få sporet positionen på en mobiltelefon der tilhører et mediets journalister, alene ved hjælp af mobiltelefonnummeret.

Ifølge Motherboard er det muligt, fordi teleselskaber som T-Mobile, Sprint, og AT&T ukritisk videresælger lokationsdata til mere eller mindre tilfældige virksomheder, uden at sikre at data bliver anvendt lovligt.

Sporingen er mulig, fordi det i USA er tilladt for teleselskaber at videresælge lokationsdata om mastepositioner til eksempelvis forsikringsselskaber eller vejhjælps-virksomheder.

Men den type lokationsdata bliver også videresolgt gennem en længere kæde af virksomheder til mere suspekte virksomheder, som videresælger data til såkaldte 'bounty hunters', der tilbyder at lokalisere specifikke mobiltelefoner alene ved hjælp af et telefonnummer.

Data flød nemt videre

Motherboards fik sporet deres mobiltelefon med data fra det store teleselskab T-Mobile Den nødvendige lokationsdata flød igennem seks led, som alle havde adgang til de sensitive lokationsdata.

T-Mobile delte lokationsdata med en såkaldt aggregator med navnet Zumigo, som så delte informationen med virksomheden Microbilt, der sælger kreditdata, som så delte informationen med en kunde, som så brugte et sporingsværktøj til at finde mobiltelefonen.

De oplysninger blev så videresolgt til en kautionsvirksomhed, hvor fra en medarbejder delte den viden med Motherboard.

Ifølge T-Mobile er det i strid med deres privatlivspolitik at videresælge den type lokationsdata, som det er foregået i tilfældet med Motherboard.

»Vi tager vores kunders privatliv og sikkerhed meget seriøst, og vi tolerer ikke nogen form for misbrug af vores kunders data. Mens T-Mobile ikke har en direkte forbindelse med Microbilt, har vores leverandør Zumigo arbejdet med demn og de har bekræftet over for os, at de allerede har lukket ned for transmissionen af T-Mobile data. T-Mobile har også blokeret for adgangen til lokationsdata hvis der kommer anmodninger fra Zumigo på vegne af Microbilt som en yderligere foranstaltning,« siger en T-Mobile talsperson til Motherboard.

Læs også: Nu er det endelig slut med teleselskabernes masseovervågning af danskernes færden

Dansk lokationsdata sælges som statistik

I Danmark har teleselskaberne også ret til at videresælge lokationsdata, men kun i form af aggregeret data, altså statistik.

Version2 har tidligere beskrevet hvordan TDC videresælger lokationsdata fra udenlandske turister, som turistorganisationer kan bruge til at kortlægge bevægelsesmønstre og dermed tilrette markedsføringskampagner mere målrettet.

Den metode har Erhvervsstyrelsen blåstemplet under forudsætning af, at TDC reelt anonymiserer de lokationsdata, der videregives til turistorganisationen.

Læs også: Myndigheder blåstempler TDC’s salg af lokationsdata om turisters færden

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

"Den metode har Erhvervsstyrelsen blåstemplet under forudsætning af, at TDC reelt anonymiserer de lokationsdata, der videregives til turistorganisationen.​"

"Anonymiserer"? Hvordan? Hvilken anonymiseringsmetode er blåstemplet?

  • 5
  • 0
Bjarne Nielsen

Hvis man kigger debatten til artiklen dengang (se under "Læs også" i ovenstående artikel), så blev det aldrig fastslået med nogen form for rimelig sikkerhed. TDC mener åbenbart, at det ikke er en information, som de bør dele.

Læser man samme debat, så er der til gengæld god grund til at formode, at TDC er på tynd is, og ERST har ladet sig besnakke. Og det endda inden at vi begynder at kigge på hvad der menes med "anonymisering" (og ja, vi har efterhånden set nogle meget kreative fortolkninger af det ord, så det er et godt spørgsmål).

Jeg ved ikke, om der er nogen, som har opdateret viden at dele?

  • 4
  • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Bjarne Nielsen.

Bl.a. takket være dine jævnlige illustrative og skræmmende eksempler på påstået "anonymisering" går mine alarmklokker straks igang, hver gang jeg hører det ord uden præcis definition. Det er skræmmende sjældent, at ordets anvendelse står for et nærmere eftersyn, når det lykkes at bore i, hvad det gemmer.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere