Amerikanske stemmemaskiner er usikre og upålidelige – nu sagsøges South Carolina af borgere
Den amerikanske stat South Carolina sagsøges nu af borgerrettighedgrupperne Protect Democracy og National Election Defense Coalition, idet statens stemmemaskiner angiveligt er upålidelige, og meget sårbare for hackerangreb.
Målet med søgsmålet er at tvinge South Carolina til at erstatte sine afstemningsmaskiner.
»Sagen rejser bekymringer, der omhandler selve hjertet i amerikansk demokrati – staters pligt til at træffe fornuftige foranstaltninger, for at sikre deres afstemningssystemer mod cyberangreb,« siger Larry Schwartztol, juridisk bistand for Protect Democracy i en pressemeddelelse.
Søgsmålet kommer kort efter, at specialanklager Robert Muellers undersøgelse har påpeget russisk indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp. Det viser ifølge borgerrettighedsgrupperne, at risikoen for indblanding er overhængende og alvorlig.
»Homeland Security har advaret om, at papirløse afstemningsmaskiner - som dem i Georgia - er en national sikkerhedstrussel. Vi deler denne bekymring, fordi maskinerne kan manipuleres uopdaget,« siger Susan Greenhalgh, Policy Director for National Election Defense Coalition.
Hacking af stemmemaskiner
Ifølge The State kan afstemningsmaskinerne hackes på atstand og udetekteret, ligesom de også er så upålidelige, at flere registrerede vælgere ikke har kunnet få lov til at afgive deres stemme.
Frank Heindel og Phil Leventis, bor begge i South Carolina og sagsøger på vegne af Protect Democracy.
Ifølge søgsmålet er maskinerne fyldt med sårbarheder som underminerer deres pålidelighed, og en undersøgelse fra 2013. som Legislative Audit Council står bag, konkluderer, at maskinerne ofte brød sammen.
Også forskere ved Princeton Universitet har demonstreret, at det er relativt let at hacke afstemningsmaskinerne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.