Amerikanske spioner bygger 60 megawatt datacenter til 4,3 milliarder kroner

Den amerikanske overvågningstjeneste NSA har fået budget til et nyt, voldsomt datacenter. Prisen er 4,3 milliarder kroner ? før udgifter til servere og anden hardware.

Når man som den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA forsøger at skabe overblik over alverdens kommunikationskanaler og opsnappe de samtaler og e-mails, der lugter af terror og anden suspekt virksomhed, kan man aldrig få computerkraft nok.

Den hemmelige amerikanske tjeneste, der bistår CIA med analysearbejde, har derfor brug for et nyt datacenter, og via offentligt tilgængelige budgetter har it-mediet The Register gravet frem, at det er et omfattende projekt.

Strømforsyningen bliver på 60 megawatt, og hele datacenteret skal sikres efter alle kunstens regler, mod både driftsnedbrud og spionage eller terrorangreb. Budgettet for hele herligheden er på 4,3 milliarder kroner, men det er kun for selve datacenteret. Alle de formodentligt ret muskuløse computere, bygningen skal rumme, bliver indkøbt over et andet budget.

Ifølge tidsplanen vil det nye datacenter stå klar i juni 2014 som en del af NSA's hovedkvarter i Fort Meade i Maryland.

Men det bliver ikke det eneste nye datacenter for NSA, der også for to år siden fik bevilget 7,7 milliarder kroner til at huse mere computerkraft. Dette datacenter er undervejs i Camp Williams ved Salt Lake City i Utah og skal stå klar i maj 2014 med en maksimal effekt på 65 megawatt.

Oplysninger om NSA's planer for selve computerindkøbet er hemmelige, men tjenesten har en forkærlighed for supercomputere fra Cray.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Klitgaard

Deres formål er bl.a. at udøve SIGINT (Signal Intelligence) og deres mission/vision/strategy beskriver bl.a. følgende:

"The Signals Intelligence mission collects, processes, and disseminates intelligence information from foreign signals for intelligence and counterintelligence purposes and to support military operations."

....det er vist hvad der på godt dansk kaldes spionage.

Men ja, derudover står de også for den nationale datasikkerhed og data kryptering/dekryptering, hvilket ikke nødvendigvis har noget med at være spion at gøre.

 • 0
 • 0
#3 Ulrik Moe

Nej det er ret langt fra spionage. CIA udfører spionage ved at have agenter siddende i en lerhytte i Pakistan. NSA er en afkodningsvirksomhed som samler, analyserer og videregiver informationer. NSA opsøger ikke oplysninger de analyserer oplysninger fra internettet, satellitter, telefoner osv.

 • 0
 • 0
#4 Morten Klitgaard

Bare fordi det ikke er fysisk spionage med agenter i feltet i udlandet (som er CIAs ansvarsområde) er det jo stadigvæk spionage - deraf navnet (signal) intelligence. Hvis der er nogen, der aflytter din telefon eller opsnapper dine emails, vil jeg mene mene, at de udspionerer dig...også selvom de sidder bag en computerskærm i USA og ikke i en varevogn foran din hoveddør.

Hvis man tager for gode varer, at Echelon rent faktisk er i operation, så vil det med 99% sikkerhed også være NSA og ikke CIA der står med opgaven på USAs side (herunder at opsøge og undersøge hvilke kider og data, der skal indsamles/udspioneres), hvilket dermed gør NSA til en efterretningsvirksomhed (dvs. spioner).

 • 0
 • 0
#6 Marc Munk

NSA er da en efterretningstjeneste men da de arbejder med sig int er det ikke sikkert at de har føringsofficerer rundt omkring der arbejder med agenterne/spionerne. Den del af arbejdet tror jeg de lader CIA om. Men lur mig om de ikke har mindst en mand på hver ambassade alligevel.

Ulrik

PET er rigtig nok ikke spioner. Det er desværre en misforståelse at folk tror at agenter/spioner arbejder direkte for en efterretningstjeneste. Jeg personligt tror det skyldes James Bond filmene særligt 'agent 007' delen af titlen. Det er selvfølgelig lettere at sige end efterretningsofficer 007. Og sådan kan jeg fortsætte med at komme med mindre pæne kommentarer om James Bond filmene men det er der vist ingen grund til.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere