Mens dagens smartphones giver mulighed for nemt at sende videoer rundt eller se hvor vennerne befinder sig i byen, har soldater i slagmarken måtte nøjes med kommunikation, som var langt mere gammeldags.
For selvom det amerikanske forsvar allerede i 1996 så behovet for datakommunikation og satte et storstilet projekt i gang, er det først nu, at systemet, der blev døbt Nett Warrior, er klar til brug. Det skriver magasinet Wired.
Til oktober vil op mod 1.400 amerikanske soldater for første gang afprøve Nett Warrior for alvor, når de udsendes til Afghanistan. Hver soldat bliver udstyret med en almindelig Motorola Atrix Android-smartphone, som kommunikerer gennem militærets Rifleman-radioer. Softwaren på telefonen er ændret massivt for at leve op til de strenge sikkerhedskrav, og det er heller ikke muligt at bruge telefonens egne radioer til telefon- eller datatransmission.
Ude fra frontlinjen kan soldaterne så sende billeder og video hjem til den taktiske kommando i lejren, som så om nødvendigt kan sende disse data videre op i systemet helt til forsvarsledelsen i Pentagon. Tilsvarende kan soldaterne få tilsendt for eksempel videoer optaget fra luften.
Udviklingen af det nye netværk på slagmarken er også et eksempel på, hvordan den amerikanske hær måtte tænke radikalt anderledes end normalt, når der skulle udvikles nye værktøjer. Imens det oprindelige Nett Warrior-system langsomt tog form, spredt ud over mange forskellige afdelinger og med budgetter og tidsplaner, der løb løbsk, overhalede den almindelige teknologiske udvikling i den grad konceptet.
Da første reelle bud på en løsning skulle testes af soldater i 2010, var det et mange kilo tungt setup, med et løst-hængende tastatur og skærm monteret foran soldatens øje, men med en regnekraft, som en iPhone på den tid nemt kunne overhale.
For halvandet år siden satte en general derfor foden ned og skrottede hele systemet. I stedet skulle man starte forfra med udgangspunkt i, hvad han kunne med sin iPhone, og holde sig til standardhardware, så man løbende kunne opgradere, i takt med udviklingen.
Resultatet blev altså en Android-baseret løsning, som nu giver soldaterne helt nye muligheder. Men hvorfor skulle det tage 16 år at nå dertil, lyder kritikken, mens USA’s to krige i Irak og Afghanistan er ved at være afsluttede.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.