Amerikanske senatorer: Russiske aktører har infiltreret valgsystemer i Florida

Illustration: Danler/Bigstock
Amerikanerne skal til midtvejsvalg om knap tre måneder. Allerede nu er russiske aktører inde i valgsystemerne, påstår senatorer.

Russiske agenter har haft succes med at trænge ind i visse af staten Floridas digitale valgsystemer og har dermed haft mulighed for at slette registrerede vælgere forud for det amerikanske midtvejsvalg d. 4. november.

Sådan lyder vurderingen fra senator i Florida, Bill Nelson ifølge Reuters.

»Det er allerede lykkedes dem at trænge ind i it-systemer i flere amter (counties, red.) og har nu frit spil til at bevæge sig rundt,« sagde Bill Nelson, der er demokrat, til avisen Tampa Bay Times.

Han har angiveligt sammen med senatorkollega Marco Rubio, der er republikaner, sendt et brev til valgledelsen i samtlige 67 amter for at advare om den potentielle trussel.

Ifølge Bill Nelson er det formanden og næstformanden for senatets Intelligence Committee, der har bedt om at valgledelserne bliver advaret om risici for hackerangreb.

Uenighed om kommunikationen

Der er dog uenighed om, hvorvidt denne information er kommet frem til de rette enheder i embedsværket.

»Hvis senator Nelsen har konkret viden om trusler mod vores valg, så bør han dele den med de valgtilforordnede i Florida,« lyder det fra Sarah Revell, der er talskvinde for Florida Department of State.

Hun tilføjer, at staten har afsat penge til at øge beskyttelsen af valgsystemerne.

Efterretningstjenesteren i USA har allerede konkluderet, at det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev angrebet af russiske aktører med et hackerangreb og en misinformationskampagne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars T. Petersen

Hvordan kan det komme så vidt, at det (måske) lykkedes russiske agenter at trænge ind i staten Floridas digitale valgsystemer?

Er det fordi russerne er dygtige?

Er det fordi valgsystemerne har en dårlig IT-sikkerhed?

Er det fordi det grundlæggende er forkert at have elektroniske valgsystemer?

Den nemme løsning: Forbyd elektroniske valgsystemer.

 • 10
 • 0
#3 Peter Stricker

Hvordan kan det komme så vidt

Det er sandsynligvis rigtigt, at russerne er dygtige og sikkerheden er utilstrækkelig. Men tilsvarende gælder for ethvert it-indbrud.

Det er grundlæggende forkert at have elektroniske valgsystemer. Men dette er ikke årsagen til at det er kommet så vidt. Tværtimod, så er det, at det er kommet så vidt, en blandt flere årsager til at fravælge elektroniske valgsystemer.

Den nemme løsning: Forbyd elektroniske valgsystemer.

Selv, hvis der fandtes en sværere løsning, der fjernede dette problem, så ville det stadig være en fejl at indføre elektroniske valgsystemer. Så lad være med at opstille det som om, at hvis blot man fjernede risikoen for fusk forårsaget af ubudne gæster, så ville e-valg være okay.

 • 9
 • 0
#4 Ditlev Petersen

Der står faktisk "har dermed haft mulighed for at slette registrerede vælgere forud for det amerikanske midtvejsvalg d. 4. november." Altså er det tilsyneladende valglisterne, ikke stemmemaskinerne, der er blevet angrebet. At forestille sig valglister ført med blæk og gåsepen, er nok naivt. Vælgerlister er man nødt til at have på computer - på en eller anden måde.

Herhjemme skulle det så svare til, at man manipulerede listerne over personer, der er umyndiggjort, for at forhindre folk i at stemme. Det er helt sikkert nemmere end at dødsmarkere eller på anden måde fjerne folk fra cpr. Det vil blive opdaget og det vil give en farlig ballade. Og da man ikke i cpr har lister over partitilknytning, ville det være ret håbløst. Det vil være meget nemmere i USA, hvor folk skal registreres som vælgere for et bestemt parti (som jeg har forstået det).

 • 3
 • 0
#5 Henrik Biering Blogger

Det vil blive opdaget og det vil give en farlig ballade. Og da man ikke i cpr har lister over partitilknytning, ville det være ret håbløst. Det vil være meget nemmere i USA, hvor folk skal registreres som vælgere for et bestemt parti (som jeg har forstået det).

Her er link til reglerne for voter-registrering i USA. Der er i mange stater mulighed for - men ingen generel pligt til - at registrere tilhørsforhold. I Danmark vil man til gengæld kunne samkøre CPR med demografiske databaser som f.eks. Conzoom og opnå en statistisk baseret diskrimination. I begge tilfælde vil blot en enkelt uberettiget afvisning på et valgsted dog kunne detekteres, idet vælgerne i USA får tilsendt et vælgerbevis, når de har registreret sig. Altså reelt en papirbaseret distribueret kontroldatabase.

 • 3
 • 0
#6 Ivo Santos

Jeg gætter på at NSA har en bothær bestående af russiske computere som de bruger til diverse hacknings opgaver, så som at sørge for at dem som stemmer på den forkerte kandidat bliver afregistreret således at de ikke kan stemme til november.

 • 0
 • 1
#7 Deleted User

Det reelle problem her er vel ikke så meget OM der bliver snydt, men den blotte tilstedeværelse af mistanke om reelt snyd.

Uanset hvem der vinder midvejsvalget, så vil taberen kunne råbe "valgsvindel"

Valg skal der helst ikke kunne stilles tvivl om.

Gad vide om den slags nyheder her, slet ikke påvirker de som taler varmt FOR at vi skal have elektroniske valg.

 • 3
 • 0
#8 martin -

Usandsynligt at de er teknisk dygtigere end andre, men de kan være bedre organiseret end andre nationer.

Man kunne godt forestille sig, at kineserne m.fl. er lige så dygtige til at infiltere de vestlige landes infrastruktur, men at de er meget bedre til at holde deres operationer under radaren.

Og man kunne også godt forestille sig, at når russerne gang på gang bliver fanget i både det ene og det andet, så skyldes det ikke klodsethed men strategi. Deres hensigt er ikke så meget at påvirke valg som det er at sætte spørgsmålstegn ved hele valgprocessen. Ikke så meget at skaffe sig af med en besværlig eksilrusser i Storbritannien som det er at sætte spørgsmålstegn ved briternes evne til at opretholde statens voldsmonopol. Ikke så meget at sprede falske sandheder som at sætte spørgsmålstegn ved selve begrebet "objektiv sandhed".

Kinas prioriteter er ret meget som man ville forvente, hvis man sætter ingeniører til at styre et land. Ruslands er ret meget som man ville forvente, hvis man sætter en hemmelig efterretningstjeneste til samme opgave.

 • 3
 • 0
#10 Steffen Nielsen

Gå en tur på Youtube eller lignende og se hvad adskillige sikkerhedsfolk har advaret mod i flere år. Der har bl.a. været eksempler på stemme maskiner som: 1. Kører windows XP - et forældet styresystem hvor sikkerheden ved login kan omgås meget let. 2. Har et trådløst netværkskort installeret til upload/stemmetælling, hvor kodeord er i stil med 1234 3. Stemmerne bliver talt op i en ukrypteret tekstfil på skrivebord, kun indeholdende 2 strenge og 2 integers.

Carsten Schürmann fortæller her lidt om sikkerheden: https://www.youtube.com/watch?v=msHPsxUw1EU

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere