Senatet i den amerikanske Kongres har udskudt afstemningen om den såkaldte ‘Judicial Redress Act’, som skal give europæiske borgere mulighed for retsforfølgelse af amerikanske myndigheder, der ikke overholder borgernes ret til databeskyttelse.
Loven, der skulle have været til afstemning i Senatet i dag, torsdag, har været udråbt som en vigtig brik i at genoprette tilliden til amerikanernes omgang med persondata, efter at EU-domstolen sidste år kendte den såkaldt Safe Harbour-aftale for juridisk ugyldig - blandt andet begrundet med NSA’s omfattende adgang til store amerikanske it-virksomheders databaser.
De store multinationale it-virksomheder med mastodonter som Google, Apple og Microsoft i spidsen har i offentligheden givet udtryk for, at udveksling af data på tværs af Atlanten er fuldstændig afgørende for, at deres forretninger kan fungere.
Derfor presser lobbyister i øjeblikket på hos lovmagere i EU og Washington for at få en ny rammeaftale sat op mellem de to kontinenter, da den tre måneder lange overgangsperiode, hvor virksomheder er fredet for repressalier fra databeskyttelsesmyndigheder i EU, udløber ved udgangen af januar.
Alt tyder på, at en færdig erstatning for Safe Harbour ikke vil være klar til den tid, men de europæiske datatilsyn vil mødes i Bruxelles den 2. februar, hvor det forventes, at en mere konkret plan for den fremadrettede udveksling af persondata vil blive fasttømret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.