To amerikanske kapitalfonde gør klar til at købe Nets

Advent International og Bain Capital vil formentlig forhandle en aftale på plads om at købe Nets inden påske.

De to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital har sammen med ATP fået en eksklusiv forhandlingsaftale om at købe Nets. Det skriver Berlingske Business.

Det betyder formentlig, at en aftale inden påske bliver til virkelighed. Der er dog ingen, der med sikkerhed kan sige, hvor meget de to kapitalfonde er villige til at punge ud for Nets, men markedet vurderer en pris på omkring 15 til 17 milliarder kroner.

I Danmark er Bain Capital mest kendt for sin stifter, nemlig den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney. Fonden har tjent meget på hovedsageligt at købe konkurstruede virksomheder, igangsætte store fyringsrunder og andre omstruktureringer, for bagefter at sælge virksomhederne igen med stort afkast.

Advent International er derimod mere velkendt herhjemme. Fonden ejer nemlig KMD, som indtil for nyligt har haft monopol på it-løsninger til det offentlige.

Hverken Bain eller Advent er dog ukendt med betalingsudbydere. For tilsammen ejer de den britiske betalingsudbyder WorldPay.

Til sidst har vi den danske pensionskasse ATP. Pensionskassen fylder dog kun en lille del i konsortiet og kritikere sætter spørgsmålstegn ved om ATP tilstedeværelse blot skal legimitere salget til de to udenlandske kapitalfonde. Det er tvivlsomt om ATP vil fortsætte efter en børsnotering af Nets om nogle år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Eiriksson

Bekymrende at Danmark så gerne overfører national infrastruktur til udenlandske hænder. Simpelthen fordi at chancen for at overskud vil blive geninvesteret i infrastrukturen bliver mindre. Det er der mange fortilfælde der viser.

Det handler om fuldstændigt at eksportere kontrollen af danskernes adgang til deres bank på nettet samt hele det "digitaliserede" offentlige siden at Nets er blevet den tvungne "gatekeeper".

 • 4
 • 0
Kevin Johansen

...er det at udbyderen af en påkrævet login løsning og en af de primære kunde hertil har samme ejer. og bekymrende er det at Bain er kendt som "selskabstømmer". Særdeles bekymrende er det at ingen politikere har råbt vagt i gevær!

 • 5
 • 0
Anders Palm

Det gør ingen forskel når en PRIVAT firma sælger sig selv.

Uppercase fordi folk her er utroligt fattesvage og ikke kan forstå at salget af nets ikke på nogen måde er et politisk spørgsmål.

Ja og nej.

Det gør naturligvis ingen forskel at et privat firma bliver solgt til et andet privat firma af ejerne.

Men det gør en forskel når det private firma ejer fælles infrastruktur og bliver solgt til udenlandske ejere. For så kommer der usikkerhed om lovgivningen.

Skal Nets fremover overholde dansk lov eller amerikansk lov med USAnske ejere? Det er det helt centrale spørgsmål. Med andre ord, mister vi (samfundet) de muligheder der er for at kigge NETS efter i sømmene inden for dansk lovgivning, fordi de f.eks. kan blive påtvunget at videregive informationer til det USAnske samfund?

 • 4
 • 0
Martin Kofoed

Men det gør en forskel når det private firma ejer fælles infrastruktur og bliver solgt til udenlandske ejere. For så kommer der usikkerhed om lovgivningen.

Og det er politikernes ansvar. Det er dem, der har givet Nets monopol i Danmark. Det kunne de bare have ladet være med. Det bliver rigtig dyrt i længden, at de ikke kunne nøjes med at skabe rammerne for flere forskellige udbydere af infrastruktur, men i stedet skulle sidde på det hele. Men det er vel noget med magt, koncentration af magt og Finansrådets dygtige lobbyarbejde gennem årene.

Det bliver spændende at se, hvad der sker. Købsprisen på 15-20 mia. (som der gættes på) flyder mestendels i bankernes kasser. Herefter vil køberne naturligvis søge at maksimere udbyttet, og det kommer vi alle til at betale for. Det ville være fint nok i et scenarie, hvor man kunne kvitte Nets og vælge en alternativ leverandør af betalings- og login-infrastruktur. Men det har politikerne desværre gjort meget besværligt.

Man kan håbe på, at salget kommer til at betyde begyndelsen til enden for Nets-monopolet i DK, "Tele Danmark-style". Meeen, man kan vel ikke tage en storebæltsbro for noget blot for den næste dag at rive tæppet væk under forretningen?

 • 1
 • 0
Victor Jacobsen

Derefter kan staten oprette sit eget system til statslige funktioner

Det var præcist hvad man gjorde med Datacentralen I/S sidst i 1950'erne, hvorfra Kommunedata senere opstod. Derefter blev Datacentralen til CSC og Kommunedata til KMD.

Men på en forunderlig vis bliver statslige/offentlige selskaber åbenbart for dyre at drive. Om det skyldes mangel på effektiv ledelse eller for indflydelsesrige medarbejdergrupper er uklart.

I princippet burde det være billigere at drive et selskab som ikke skal generere profit. Hvadenten det så er CSC, KMD, Banedanmark, DSB, Movia m.fl.

Mht. Nets så er det vel kun NemID som direkte er styret af staten, og det er ikke mere monopol end at staten kan vælge en anden leverandør (og måske en anden løsning) når kontrakt udløber - selv om det sikkert ikke sker.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Men på en forunderlig vis bliver statslige/offentlige selskaber åbenbart for dyre at drive.... mangel på effektiv ledelse eller for indflydelsesrige medarbejdergrupper....

Det første problem er, at både ledelse og medarbejder har samme interesse - det er ikke deres forretning (men statens/kommunens/borgernes), så ansatte har primært egeninteresse - "man skal overleve længst muligt".

Det næste problem er manglende duelighed fra politisk chef mht. faget, kontrol og konsekvens. Den første politiker, der tager krabasken frem, og får ryddet synligt op, han vil gå over i historien.

Det tredje problem er, at kontrol og konsekvens kunne danne præcedens (tænker de ansatte), således andre med politik i maven kunne få samme ide.

Så enhver seriøs politiker, der blot tænker på den type tiltag, han vil blive undergravet og snigløbet fra dag 1. De ansatte træner dagligt i snigløb, så den disciplin kan de på rygmarven, ellers ryger de ud af stillingen, og over i den private sektor.

De fleste kan da huske hyl, skrål og spektakel samt grædekoner på stribe, at Anders Fog i 2001/02 tog fat i kraven på smagsdommere.

Desværre gror samtlige menneskelige vildskud lynhurtig frem igen, helt som i den botaniske verden. Vi homo sapiens er jo kun lidt tæmmet natur.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere