Amerikanske forskere udvikler mikrochip af træ

For at imødegå problemerne med elektronikaffald har amerikanske forskere udviklet en bionedbrydelig mikrochip primært bestående af et træmateriale.

Det er lykkedes forskere fra University of Wisconsin-Madison i samarbejde med det amerikanske institut for landbrug og skov at fremstille et fungerende integreret kredsløb, hvor substratet i stedet for silicium består af træmaterialet CNF.

Det skriver The Engineer.

Læs også: Nye chips skal give billigere SSD med mere plads

Materialet, der altså kan anvendes som underlag til komponenterne på en mikrochip, fremstilles på nanoskala og er både bøjeligt og naturligt nedbrydeligt. Forskerne belagde ‘træet’ med en slags lakering, der bevirker, at materialet ikke udvider sig, hvis det bliver fugtigt eller varmt, og som samtidig også gør overfladen jævn.

Den nye metode at lave mikrochips på står beskrevet i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature Communications, og forskerne regner bestemt med, at deres nye metode vil vinde indpas i den kommercielle verden.

Læs også: Nanofossiler med dna kan lagre data i en million år

»Masseproduktion af nuværende halvleder-chips er meget billigt, og det vil formentlig tage noget tid for industrien at tage vores design til sig, men fleksibel elektronik er fremtiden, og vi tror på, at vi kommer til at være langt foran udviklingen,« udtaler lederen af projektet, professor Zhenqiang 'Jack' Ma.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Kirk

Ja det er fint nok at CPU kan laves delvist af træ...

men hvad med kondensatore, køleelementer, PCB-board, Kabinet, Skærm, Kabler, PSU, keyboard, batteri, LED osv ?

det jo ikke fordi CPU'en fylder ret meget i det store regnestykke - eller er den forurenende del af en computer / system...

ARGH.. min computer har fået sølvfisk, de har spist 3 års arbejde :D

  • 1
  • 0
#2 Bent Jensen

"Forskerne belagde ‘træet’ med en slags lakering"

Er den lakering, så 10 gange mere miljøfarligt ?

Når der lige ses bort fra Bly, som vi helst ikke vil have nogen steder. Så er "elektronikaffald" vel kun et problem hvis det ikke bliver indsamlet og genbrugt. Om ikke andet så forsvarligt opbevaret, uden alt for meget opblanding med andet affald, til det kan betale sig at genbruge tingene på grund af råstofprisen.

Man skal nok sikker sig, at genbrugsværdien ikke falder med denne type print, og at lakken ikke er et problem i sig selv.

  • 0
  • 0
#3 Gustav Brock

Historien må være, at substratet er fleksibelt, snarere end at det er (delvist) af træ. For silicium er en nærmest uendelig ressource (findes fx i sand) og er dermed heller ikke det, der er problemet ved elektronikaffald.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere