Amerikanske forskere udvikler mikrochip af træ

3. juni 2015 kl. 11:345
For at imødegå problemerne med elektronikaffald har amerikanske forskere udviklet en bionedbrydelig mikrochip primært bestående af et træmateriale.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er lykkedes forskere fra University of Wisconsin-Madison i samarbejde med det amerikanske institut for landbrug og skov at fremstille et fungerende integreret kredsløb, hvor substratet i stedet for silicium består af træmaterialet CNF.

Det skriver The Engineer.

Materialet, der altså kan anvendes som underlag til komponenterne på en mikrochip, fremstilles på nanoskala og er både bøjeligt og naturligt nedbrydeligt. Forskerne belagde ‘træet’ med en slags lakering, der bevirker, at materialet ikke udvider sig, hvis det bliver fugtigt eller varmt, og som samtidig også gør overfladen jævn.

Den nye metode at lave mikrochips på står beskrevet i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature Communications, og forskerne regner bestemt med, at deres nye metode vil vinde indpas i den kommercielle verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Masseproduktion af nuværende halvleder-chips er meget billigt, og det vil formentlig tage noget tid for industrien at tage vores design til sig, men fleksibel elektronik er fremtiden, og vi tror på, at vi kommer til at være langt foran udviklingen,« udtaler lederen af projektet, professor Zhenqiang 'Jack' Ma.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
4. juni 2015 kl. 21:32

Ikke et ord om bådbredde, Frekvens eller lagerkapacitet

4
4. juni 2015 kl. 12:44

Man kunne måske bruge resin (en slags harpiks) som lak? Det bruges allerede i visse fotografiske papirmedier og har vist sig langtidsholdbar.

3
4. juni 2015 kl. 11:38

Historien må være, at substratet er fleksibelt, snarere end at det er (delvist) af træ. For silicium er en nærmest uendelig ressource (findes fx i sand) og er dermed heller ikke det, der er problemet ved elektronikaffald.

2
3. juni 2015 kl. 18:21

"Forskerne belagde ‘træet’ med en slags lakering"

Er den lakering, så 10 gange mere miljøfarligt ?

Når der lige ses bort fra Bly, som vi helst ikke vil have nogen steder. Så er "elektronikaffald" vel kun et problem hvis det ikke bliver indsamlet og genbrugt.
Om ikke andet så forsvarligt opbevaret, uden alt for meget opblanding med andet affald, til det kan betale sig at genbruge tingene på grund af råstofprisen.

Man skal nok sikker sig, at genbrugsværdien ikke falder med denne type print, og at lakken ikke er et problem i sig selv.

1
3. juni 2015 kl. 13:19

Ja det er fint nok at CPU kan laves delvist af træ...

men hvad med kondensatore, køleelementer, PCB-board, Kabinet, Skærm, Kabler, PSU, keyboard, batteri, LED osv ?

det jo ikke fordi CPU'en fylder ret meget i det store regnestykke - eller er den forurenende del af en computer / system...

ARGH.. min computer har fået sølvfisk, de har spist 3 års arbejde :D