Amerikanske borgere får digitalt vaccinepas

25. januar 2021 kl. 10:4320
Amerikanske borgere får digitalt vaccinepas
Illustration: REDPIXEL.PL, BigStock.
I USA kan borgere få dokumentation for vaccine digitalt, men der mangler en international standard for implementeringen af vaccinepas.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I stedet for at få en lap papir, kan amerikanske borgere i Los Angeles vælge at modtage et link til et digitalt pas som dokumentation for, at man er blevet vaccineret.

Det skriver CNBC.

Det digitale pas kan man tilføje til Apple Wallet, som er en iPhone-app, der normalt bruges til at gemme eksempelvis billetter til events. Man kan også gemme passet i Google Wallet eller downloade det som pdf.

Men fordi det i sin essens blot er en digital version af et papircertifikat, så kan myndigheder ikke tjekke, om det er legitimt eller falsk, ifølge mediet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes endnu ikke en international standard for implementeringen af vaccinepas, så derfor har for eksempel flyselskaber ikke noget at læne sig op ad i forhold til, hvad der er lovligt eller etisk, når de vælger politikker og teknologier.

»Verden bevæger sig retningen mod et krav om, at man skal kunne illustrere, at man har fået en test eller vaccine for at kunne rejse,« siger Nick Careen, vicedirektør ved International Air Transport Association. »Vi kan ikke gøre dette manuelt for hele planeten. Ultimativt skal vi bruge digitalisering.«

Derudover giver det ikke mening, at sikkerhedspersonale skal se personoplysninger på pas, og derfor er der brug for et system, der kræver færre manuelle processer, siger flere fortalere for privacy ifølge medier.

Flere tech-giganter herunder Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic og Cigna arbejder på en ny filtype, som kan bruges til vaccinepas.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
8. februar 2021 kl. 16:15

Det er da så nemt at løse, at det nærmest gør ondt:

Vi beder blot Bill Gates om et API til den chip vi alle får skudt ind sammen med vaccinen.

Hvor svært kan det være?

19
27. januar 2021 kl. 08:51

..går verden igang med at hylde implementeringen af svære begrænsninger af bevægelsesfriheden - neeej hvor fint, alle bigtech giganterne arbejder på en ny filtype og neeeej alle statslederne snakker om det - og hvor er det godt at se at man har et frit valg for at tage vaccinen, bortset fra at man så ikke kan rejse sig frit.

Det næste bliver et politisk pas, og mon ikke også der kommer en ligeså frivillig chip man bare nemt lige kan få skudt ind i armen ligesom den frivillige vaccine.

OMG, konspirationsteori, crazy, ignore !

ps. at være skeptiker for vacciner er ikke det samme som anti-vaccine-menneske.

18
26. januar 2021 kl. 10:50

Netop , det eksister jo allerade international anderkendt vaccinations pas indført af WHO så hvorfor opfinde noget nyt :-)

Fordi det netop er hele bagtanken med hele det cirkus, der kører for tiden....

17
25. januar 2021 kl. 23:17

Men det hjælper ikke på at jeg kan sætte din qr-kode på mit falske pas, og blive lukket igennem, hvis ikke de checket navnet på papiret, og den der er i den signerede file på serveren.

Jeg tror ikke man kommer udenom at de skal validere både at pas er rigtigt og at vaccinepas er rigtigt og at de passer sammen. Men hvis man oplever vaccinepasset blot som en URL og kun kigge på det som man downloader fra URL så virker det. Men som sagt: en version 40 QR kode kan indeholde næsten 3000 bytes. Det burde være nok.

16
25. januar 2021 kl. 23:05

Man kunne så forestille sig at WHO laver en root cert som udsteder certificater til sundhedsmyndighederne kloden rundt. Og så kan dansk myndigheder så vælge om de vil stole lige meget på et vaccinepas signeret af de tyske myndigheder som et signeret i Bulguristan.

Det er selvflgelig en mulighed ;-)

Problemet er selvfølgeligt privacy. Hvordan sikrer man at kun rette vedkommende får adgang til vaccinepasset.

Og hvis klienten har et cert signeret af de lokale myndigheder, man download-serveren validere at det er en berittiget som beder om adgang.

Men det hjælper ikke på at jeg kan sætte din qr-kode på mit falske pas, og blive lukket igennem, hvis ikke de checket navnet på papiret, og den der er i den signerede file på serveren.

Men det er jo ikke meget anderledes end hvis jeg kører over grænsen med juniors pas, og ikke bliver checket. Normalt kigger de kun på DK-pas hvis du sidder og vinker med det.

  • Ja ved ikke hvor meget de checker i de her dage - men normalt er der ikke den store kontrol

/Henning

14
25. januar 2021 kl. 22:08

Hvordan vil du rent praktisk gøre det? Ud over at QR-koden er en link hvor dokumentet kan hentes, så man kan se om papiret og dokumentet er identiske?

Den nemmeste måde er at det blot er et link. I praksis vil man så blot læse det PDF dokument der er linket til og verificere den digitale signatur. Man kunne så forestille sig at WHO laver en root cert som udsteder certificater til sundhedsmyndighederne kloden rundt. Og så kan dansk myndigheder så vælge om de vil stole lige meget på et vaccinepas signeret af de tyske myndigheder som et signeret i Bulguristan.

Problemet er selvfølgeligt privacy. Hvordan sikrer man at kun rette vedkommende får adgang til vaccinepasset. I praksis er det nok et mindre problem hvis den eneste måde at hente det på er vha. et link i QR koden. For hvis man gemmer linket til senere så er det fordi man allerede har haft adgang til at se passet og så kan man lige så godt gemme passet. Man kunne lade passet udløbe efter 2-3 måneder sådan at ejeren skal bestille et nyt online.

Alternativt er at gemme hele passet i en QR kode med digital signatur, men så skal man nok finde en encoding der tillader endnu mere data. Hvor mange bits kan en QR kode indeholde?

12
25. januar 2021 kl. 20:35

En PDF file med digital signatur er i princippet nok. Hvis man smider en QR kode med et link til filen så kan man checke vaccinepasset uden at skulle overføre PDF filen men blot vise den frem. Og så er der privacy issues men de kan såmænd også løses med lidt snilde. Det behøver ikke være dyrt.

Men så kommer der en lidt hårdre corona virus forbi og skaber total chinese fire drill stemning.

Tak for Deres indspark Dr. Michael HD. Vi ser frem til deres afhandling om effekterne af COVID-19. Jeg er ganske sikker på at der må være en nobelpris i medicin i vente - intet mindre kan vel gøre det når De på glimrende vis viser at alle verdens førende epidemiologer tager fej og at COVID-19 blot er en lidt hårdere corona virus. Hvad siger De til at beærer os med et link til Deres afhandling?

Desværre er internettet fyldt med tåber der råber op om ting de intet ved noget om. Derfor er kan man ikke andet end at putte den gode docteur i samme kategori indtil vi ser nogen beviser. Specielt set i lyset af de åbenlyse effekter af COVID-19 kloden rundt.

I 1950'erne, blev det Gule Vaccinationa kort indført, i forbindelse med en polio epedemi. I det kort kan alle vaccinationer stemples ind: Kolera, Diteri, Hepatitis, Hjernehindebetændelse, Gul Feber...osv

Problemet er at der blev svindlet med det dengang og der vil blive svindlet med det i dag. Det gjorde ikke så meget tidligere fordi der ikke var så meget persontransport til og fra fjerne lande. Det er der i dag og derfor er det nødvendigt med noget der ikke kan svindles med. Vi ser i disse dage berømtheder der helt legalt (og meget idiotisk) er fejst til Dubai og lader som om de sidder i deres sommerhus. Når først der blive vaccinepas krav så vil den slags blomstre.

11
25. januar 2021 kl. 17:48

Som de så skrotter, fordi det aldrig rigtig fungerer.

Jeg har en ide. Jeg har selv et lille IT-firma. Jeg tilbyder hermed Staten at lave noget for 100 millioner, som de så kan skrotte. Ren win-win.

10
25. januar 2021 kl. 15:53

Nogle vacciner holder længere end andre. Den mod corona er der reelt ingen, der kan sige hvor længe holder.

Der er heller ikke nogen, der ved om de kendte vacciner hindrer smitte med alle mutationer?

9
25. januar 2021 kl. 15:39

Netop , det eksister jo allerade international anderkendt vaccinations pas indført af WHO så hvorfor opfinde noget nyt :-)

8
25. januar 2021 kl. 15:30

Biograf måske, og restaurant. Hvis man stoler på at de 'sultne' ejere kun lukker vaccinerede ind. For det kan da ikke være til at flyve på ferie til alle de lande som måske, måske ikke, har gennemført eller bare er begyndt vaccinering?

Det er nok ikke uden grund sommerhuse, campingvogne og både er handlet oftere det sidste år:-)

7
25. januar 2021 kl. 15:21

I 1950'erne, blev det Gule Vaccinationa kort indført, i forbindelse med en polio epedemi. I det kort kan alle vaccinationer stemples ind: Kolera, Diteri, Hepatitis, Hjernehindebetændelse, Gul Feber...osv

Selv har jeg 4 kort fra mine rejser i Asien, gennem årene. Kortet blev indført af WHO,

6
25. januar 2021 kl. 15:04

I rigtig mange år, ja siden starten af 70'erne har der exstteret i internatinal vaccine pas, som er gult, jeg har løbene fået mine vacciantioner indført og fået et til min datter da hun bliv født hvilken skabte virvar hos børnelægwen da de ikke vist havd det var :-)

Det er jo ikke føste gang der har værert en pandami, det er der ca. 3-4 år når det gælder SARS-covi-v1, svinde/fugle influenza, hvad med polio, gul feber og MFR vaccinde dem har man ikke skulle redegøre for når man rejste eller krævet karantæne ved ankomsten-

Det har man været hammerene total ligeglad med.

Men så kommer der en lidt hårdre corona virus forbi og skaber total chinese fire drill stemning.

Alt skal digitaliceres så folketinget kan indføre total overvågning af bagdøren.

Lav en tilfølgelse til det gode gameldags analog pas som vi har og som allerade er international anderkendt.

5
25. januar 2021 kl. 14:37

Virker oplagt med Pasintegrationen og QR kode til kontrol. Eller er det for nemt?

4
25. januar 2021 kl. 13:10

glemte “pr. udviklingsår”

2
25. januar 2021 kl. 11:17

men hvis der skal udvikles et nyt IT system til det, så NEJ. en tillægsside til Borger.dk BURDE KUNNE GØRE DET.

1
25. januar 2021 kl. 11:06

om Danmark også går i gang ned et digitalt vaccinepas - til 300 mio. kr., som er klar til brug i 2025.