Amerikansk valgserver tømt for data lige inden FBI-efterforskning

Illustration: Version2
Alt er væk, inklusive backup af stemmetallene. Den amerikanske stat Georgia har tidligere haft it-sikkerhedsproblemer, og formateringen faldt lovligt belejligt.

En server i den amerikanske stat Georgia, der blandt andet indeholdt data om det seneste amerikanske præsidentvalg, er blevet ryddet, kort før den skulle have været undersøgt af FBI. Det gør det umuligt for efterforskerne at vurdere, om den blev kompromitteret under eller før valget samt af hvem.

Serveren indeholdt konkrete stemmetal, skriver The Register.

Læs også: Facebook: Russiske opslag kom ud til 126 mio. amerikanere

En aktindsigtsbegæring fra The Register viser, at serveren blev formateret ganske kort efter, at det blev besluttet, at FBI skulle undersøge valginstansen, der driver serveren, efter beskyldninger om russisk indblanding i det amerikanske valg. Da sagen blev sendt videre til den amerikanske højesteret, blev også samtlige backupdata beordret slettet.

Det er uvist, hvem der udstedte ordren om formateringen, men siden serveren ikke var omfattet af love om beskyttelse af beviser, er formateringen ikke ulovlig, men i særdeleshed mistænkelig, skriver The Register. Diverse embedsmænd nægter at have givet ordren eller nægter at stille op til interview.

Læs også: Privacy Shield: Overførsel af EU-borgeres persondata til USA opretholdes efter revision

Der er ifølge det amerikanske medie god grund til at tro, at serveren er blevet kompromitteret, inden den blev formatteret. Computeren, der drev den, er 15 år gammel og kan have indeholdt en lang række hard- og softwaresårbarheder alene grundet sin alder.

Ingen fysisk backup

Netop Georgia er interessant, idet svingstaten er blandt de stater, der sikrede nuværende præsident Trump et lille flertal blandt de såkaldte valgmænd. Der var ingen fysisk backup, så alle informationer om de stemmer, der var gemt på serveren, er tabt.

Læs også: Jon, jeg tror ikke vi er på ARPANET mere...

Allerede sidste år opdagede sikkerhedsforskeren Logan Lamb, at statens stemmesystem var så dårligt sikret, at alle stemmeregistrene lå tilgængelige på nettet. Derudover var der flere åbne PDF’er med instruktioner til diverse medarbejderne.

»Man kunne gå direkte til den mappe, de hoster alle filerne fra, og downloade det hele uden at skulle logge ind,« siger Logan Lamb til The Register, der ydermere kunne konstatere, at filerne var blevet indekseret af Google, så de var søgbare, hvis man vidste, hvad man ledte efter.

Læs også: Snart kan nye pc’er flytte data dobbelt så hurtigt

Men på trods af Logan Lambs fund forblev sikkerhedshullerne upatchede i hele syv måneder, hvilket fik Logan Lamb til at offentliggøre sine resultater, da han hørte, at der var mistanke om russisk indblanding i det amerikanske valg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Tom Paamand

En hærskare af russiske spioner luskede sig til uhindret adgang bag hver eneste af områdets 27.000 valgmaskiner, og omstillede dem til kun at modtage stemmer på Trump. Efter afstemningen afpressede Putin personligt de 6.000 overordnede valgobservatører til ikke at afsløre indberetningerne om de voldsomt mange omflakkende spioner, der var ukendte i lokalsamfundet.

Valgobservatører møder parvist frem centralt for at sikre, at alle stemmetal så står korrekt i den samlede optælling. Stemmetallene er her efter offentlige helt ned på lokalt niveau, så uanset gamle servere rundt omkring kan enhver selv tjekke sin egen landsby mm. Men takket være den totale russiske kontrol over USAs medier, undrer ingen sig over de mange ændrede tal.

Så nej, det er for besværligt. USAs demokrati er pilråddent og en grim parodi på en folkelig styreform. Gennem det dominante toparti-system og en bizar partistyret opsplitning af de lokale valgområder sidder the usual suspects så tungt på magten, at større forandringer er umulige at stemme sig til. Men da selve optællingen generelt ser ud til at fungere fint og uafhængigt, er påstået udenlandsk indblanding i valgsystemerne fortsat det mindste af USAs voldsomme problemer.

  • 5
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere