Amerikansk rapport: Iranske hackere stod bag spionangreb på det danske udenrigsministerium

23. maj 2016 kl. 09:051
Det var hackere fra Iran, der sidste år rettede et intensivt angreb mod Udenrigsministeriet og installerede et ondsindet spionprogram på en computer. Det har en amerikansk rapport netop konkluderet
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En kulegravning af et spionnetværk forbundet med en iransk hackergruppe har netop konkluderet, at gruppen blandt andet stod bag installationen af et ondsindet spionprogram på en computer i Udenrigsministeriet sidste år.

Det fastslår en ny rapport udarbejdet af det amerikanske sikkerhedsfirma Palo Alto Networks ifølge Jyllands Posten.

»Efterhånden som vores indsamling af data voksede, fandt vi i vores efterforskning specifikke udgaver af den samme ondsindede software, som den danske regering omtalte i deres rapport,« siger Simon Conant til Jyllands-Posten. Ifølge ham er det lykkedes hackerholdet at gennemføre målrettet it-spionage fra Iran i næsten et årti uden at blive opdaget.

Hos Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, vil man endnu ikke bekræfte Palo Alto Networks nye oplysninger, ligesom det ikke var muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men alt tyder på, som vi sagde i januar, at der er tale om en velorganiseret, statssponseret aktør, der har stået bag en kampagne i længere tid,« siger Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed til Jyllands Posten.

Mens Udenrigsministeriets it-chef, Jess Pilegaard afviser, at data blev stjålet under angrebet, understreger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra virksomheden CSIS Security Group omvendt, 'at det ikke kan udelukkes'.

Oven på de nye oplysninger opfordrer udenrigsordfører Nick Hækkerup (A) regeringen til at rejse sagen over Iran.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. maj 2016 kl. 11:15

Måske skulle Danmark bruge nogen af alle de penge på forsvar frem for angreb. Når man ikke har styr på egen baghave, hvordan skal man så foretage et angreb. Desuden har de ikke selv fundet ud af at de var angrebet, så dette angreb kunne være forsat i flere årtier, mere end dette ene, hvis det det ikke var for USA opklaring.

Vil man som "hævn" så prøve at forhindre Irak i at få løftet embaco og stoppe olie eksporten ? Det synes lidt svært når regeringen og erhver, er ved at falde over hinanden i at komme først til de genopåbnet markeder i Iran.

Vil de så istedet angribe Iran, med et cyberangreb ? Det synes også lidt dumt, hvad og hvor, og hvorfor skal de angribe. De får så siker ingen nye ordre, hvis de forsøger. Men de skal nok også sikker sig at de i det hele taget har kontrol og styr på de maskinner og software som de vil bruge i et sådan angreb. Hvis de køber noget helt nyt, så har det da ikke været hacket i over et årti.

Dette viser hvor total snotdumt vi bruger vores midler og resurser. I stedet for Cyberkrig, som da lyder godt, Forsvars og Juristministeren har nok set Wargame og Die Hard 4.0. Så ville jeg bruge et gammel ord, som datasikkerhed inden.

Men når man ikke tager sin egen befolknings datasikkerhed alvorligt, og mener at der bare skal samles mere data end, som så skal deles med alle, så ender man sådan her . Det er også surt at USA ikke har en bedre offenlighedslov, sådan noget som dette her. Der udstiller vores egen efektivitet og dygdighed, det skulle da aldrig været offenliggjort.