Amerikansk politi under anklage for ulovligt at snage i data om partnere, journalister og naboer

7 kommentarer.  Hop til debatten
En aktindsigt i politiets brug af kriminalregistre og offentlige databaser viser, at de i høj grad misbruger adgangen for egen vindings skyld. Stort set ingen bliver disciplineret.
30. september 2016 kl. 12:35
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En undersøgelse lavet af Associated Press (AP) har afsløret, at amerikansk politi systematisk misbruger deres adgang til offentlige databaser til at snage i journalister, partnere, naboer og forretningsforbindelsers private forhold.

I en aktindsigt har AP fået indsigt i politiets brug af føderale databaser, herunder føderale kriminalregistre, og har i den forbindelse udgivet en rapport tidligere i denne uge, der beskriver, hvad de fandt ud af. Det skriver privateinternetaccess.com.

Der er fundet bevis for, at misbruget finder sted rutinemæssigt over hele landet. Det mest chokerende er, at stort set ingen betjente er blevet straffet, hvis de er blevet taget i at søge ulovligt i databaserne.

Rapporten viser eksempelvis, at kun 25 betjente i Denver, over en periode på ti år, er blevet mødt med en disciplinærsag som konsekvens af misbruget. Rapporten viser yderligere, at det ikke kun er de amerikanske betjente, der er på kant med reglerne for databeskyttelse. Andre offentligt ansatte er også blevet taget i at bruge deres adgang til formål, der ikke kan legitimeres med deres arbejde.

Misbruget er gået for vidt

Det er efterhånden kommet så vidt, at ideen om offentligt ansatte der stjæler adresser, registreringsnumre og social security numre, for så at udlevere informationerne til privatdetektiver, er blevet så udbredt, at det nu er en regulær tendens i Hollywoods mange tv-serier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antallet af ulovlige eller uberettigede forespørgsler til National Crime Information Center (NCIC) og statsdatabaser er ifølge rapporten fra AP slet ikke sammenlignelig med virkeligheden. I Minnesota fortæller en statsrevisor til AP, at op imod halvdelen af de anmodninger der blev sendt til DMV databasen tilbage i 2012, enten var ulovlige eller uberettigede.

I Florida havde Highway betjenten Donna Wats indgivet sigtelser mod flere politifolk fra Miami, der havde brugt deres online adgang til at finde hendes adresse for så at chikanere hende, fordi hun havde arresteret en betjent fra Miami for hastighedsovertrædelse. Og i Minnesota fik en betjent tildelt 1 million dollars (6.640.000 kroner) af staten som kompensation for, at flere agenturer havde snaget i hendes oplysninger. Også journalister der har skrevet dårligt, om politiet har efterfølgende været udsat for chikane.

Maj Christopher Carothers fra Miami’s Prfessional Compliance Bureau, fortæller AP, at nye foranstaltninger blevet indført for at komme misbruget til livs, og erkender situationens alvor.

»Tanken om at politiet misbruger den tillid, vi har til dem, med ondsindede hensigter er virkelig foruroligende,« fortæller han AP.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
30. september 2016 kl. 20:45

"så de danske politifolk er nok bedre opdragede."

Eller bedre uddannet og betalt. Samt måske også en lidt bedre etik og moral general, når man ser hvordan toppen i forsvar og diverse 3 stjernet lyver og bedrager.

Det skal de, men ikke over for de politikker og folkevalgte som er sat til at overvåge at de holder sig inden for lovens rammer. Det var det udslagsgivende for Snowden som så sin chef lyve i et kongresudvalg under ed.

Husk også lige at få set "snowden" Dr har i den anledning lagt filmen snodens flugt ud igen. Så den kan ses på nettet.

https://www.dr.dk/tv/se/snowdens-store-flugt/dr1-dokumentaren-snowdons-s...

og hvis man ikke kan få nok, så prøv også at få set, "citizenfour" og læs bogen "no place to hide"

citizenfour kan hvis ses lovligt på nettet ?

6
30. september 2016 kl. 15:08

Engang havde vi herhjemme en sag, hvor en konservativ politiker blev taget med lidt rigeligt sprut bag rattet. Politikerens tidlige spritsager blev gravet frem fra politiets arkiver og sendt til pressen. Man kunne bare ikke finde ud af, hvem hos politiet, der gjorde det. For en masse betjente over hele landet havde været inde for at se efter. Og det var helt normalt, at man var fælles om adgang og password En anden sag gik på en betjent i Københavnsområdet, der trak oplysninger ud om suspekte venstreorienterede, og tog udskrifterne med hjem. Han blev vist straffet, men ikke for at give oplysningerne videre (totalt fravær af beviser), selv om han selvfølgelig ikke har brugt printet til at tapetsere entreen. Så det kan også ske herhjemme, men der har ikke været omtale af noget udbredt misbrug, så de danske politifolk er nok bedre opdragede. Og de har vist fået besked på ikke at dele password.

5
30. september 2016 kl. 14:49

Nå, min kommentar ovenfor blev lidt for korfattet. Min pointe er såmænd ikke rettet mod politiet - dansk eller amerikansk - overhovedet, men mod at det er umuligt at beskytte vore personlige oplysninger i disse store databaser, når så mange mennesker har adgang til dem. At den menneskelige natur simpelthen er for skrøbelig. Og at viljen til at gribe ind overfor den slags er ret begrænset - i nogle tilfælde også hos de danske myndigheder, som jo f.eks. stadig ikke har taget sig kærligt af de personer, som ulovligt opbyggede DAMD-basen.

Så læren er, at vi skal begrænse disse databaser mest muligt, og at vi skal begrænse adgangen til dem mest muligt, og vi skal logge al adgang til dem, og endelig skal vi være ihærdige med at retsforfølge overtrædelser.

2
30. september 2016 kl. 14:18

.... for det kunne sikkert aldrig ske herhjemme....

At det kan forekomme at folk i tillidshverv træder ved siden af, eller at det tilsyneladende sker upåtalt og i stor målestok?

Personligt er jeg rigtigt glad for at vi ikke har amerikansk politi herhjemme.

1
30. september 2016 kl. 13:00

.... for det kunne sikkert aldrig ske herhjemme....