Amerikansk politi bruger smart-trafiklys til at overvåge demonstranter

3. juli 2020 kl. 09:094
Amerikansk politi bruger smart-trafiklys til at overvåge demonstranter
Illustration: monticello / bigstock.
Politiet har i forbindelse med demonstrationerne mod systemisk racisme i amerikansk politi brugt kameraer, der sidder på smart-trafiklys, som skal gøre trafikken sikrere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet i San Diego har benyttet et smart-trafiklys til at overvåge demonstranter, der er beregnet til at overvåge trafik og kuldioxidudledning. Det skriver mediet Mashable.

De 3.200 trafiklys blev opstillet tilbage i 2017. Privacy-aktivister advarede allerede dengang om, at offentlig smart-teknologi kan bruges til at indsamle informationer om demonstranter.

Det lokale medie Voice of San Diego har bedt om indsigt i sagen og har fundet frem til, at politiet har tilgået trafiklys-data 35 gange i løbet af maj og juni.

Politiet har primært brugt informationerne til at efterforske forskellige sager om hærværk, plyndringer og sager, hvor demonstranter angiveligt har kastet ting efter politibiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det menes, at overvågningsbillederne vil blive brugt på både lokalt og føderalt niveau, når demonstranter retsforfølges.

Det underbygges af en sag som en føderale domstol behandler, hvor en mand risikerer op mod fem års fængsel og en bøde på 250.000 dollars eller lidt over 1,6 millioner danske kroner.

Han har angiveligt peget på en politihelikopter med en laserpen.

Straffeudmålinger på føderalt niveau er som regel højere end på statsniveau.

Smart-teknologier giver mulighed for øget overvågning

Selvom smart-teknologier ofte bliver opstillet med henblik på at gøre hverdagen, nå ja, smartere, kan man altså også bruge dem i andre henseender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de mange kameraer, som ofte er en del af teknologierne, åbnes altså også muligheden for i højere grad at overvåge demonstrationer, religiøse institutioner, lægepraksisser eller andre steder, hvor folk på den ene eller anden
måde kan anses som udsatte i forhold til overvågning, skriver American Civil Liberties Union, der arbejder for at forsvare person- og frihedsrettigheder.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. juli 2020 kl. 18:28

Der var en artikkel i FDM's Motor for et stykke tid siden hvor de viste/gennemgik de forskellige teknologier der pt benyttes. Lige fra kameraer til nr. plade genkendelse, infrarøde til detektering af trafik og regulering af lyskryds, og endelig Bluetooth antenner til at følge mobiltelefonernes bevægelser og flows. Nå ja og og det gør Googlephoner (android) og iPhones jo også. De sladre jo også om deres bevægelser så der kan laves "live" opdatering af trafik forholdende.

2
4. juli 2020 kl. 09:13

Apropos, så er UNHCR aktuel med rapporten "Impact of new technologies on the promotion and protection of human rights in the context of assemblies, including peaceful protests" (jeg ser på A/HRC/44/24).

Generelt ganske positiv omkring de muligheder som informations og kommunikations teknologi (ICT) giver for forsamlingsfriheden og fredelige protester. Betydningen af ICT i denne sammenhæng vurderes som så stor, at de bl.a. kommer med flg. henvisning:

The Human Rights Council has repeatedly expressed concern about measures to prevent or disrupt access to, or dissemination of, information online in violation of international human rights law. The Council has unequivocally condemned such measures, and it has called upon all States to refrain from adopting them and to bring them to an end.

(afsnit 16)

Og så der der direkte advarsler imod overvågning:

Safe and confidential communications play a key role in the planning and holding of peaceful protests. Technology-enabled surveillance poses significant risks to the enjoyment of human rights in peaceful assemblies and is an important contributor to the shrinking of civic space in many countries. New technologies have significantly expanded the abilities of State authorities to surveil protests, protest organizers and participants.</p>
<p>(...)</p>
<p>They are also used to conduct surveillance during protests – for example, through the use of biometrics-based facial recognition technology and the interception of communications.

(del af afsnit 24)

Og videre i afsnit 26:

The Special Rapporteur on the rights to freedom of peaceful assembly and of association has called for the prohibition of indiscriminate and untargeted surveillance of those exercising their right of peaceful assembly, in both physical and digital spaces. He underscored that surveillance of protesters should only be conducted on a targeted basis, and only when there is reasonable suspicion that they are engaging in or planning to engage in serious criminal offences, based on principles of necessity and proportionality and with judicial supervision.

Bemærk at forsamlingsfriheden her også udvides til det digitale rum. Der er andetsteds et nik til MeToo.

Det er klart, at vi står med mange nye fine muligheder, her eksemplificeret vel lyskryds som bare er bedre. Men vi skal passe meget på når ordensmagten og andre står på spring, og anser det som et "nyttigt værktøj" til opklaring af hærværk og overvågning af lovlige forsamlinger; der står meget på spil.

Og kan de ikke forstå deres besøgelsestid, så kan det være, at det bedre at lyskryds ikke prøver at spille smarte. Det ville jeg synes ville være umådeligt trist, men det kan være nødvendigt.

1
3. juli 2020 kl. 16:01

--- er også ved at være avancerede.

Og blevet bedre på mange (1) måder, tak - men jeg har tit siddet og funderet over alle de "dimser" der samtidig bliver sat på masterne der holder trafiklyset.

Er disse "dimser" kun til at registrere bevægelse, eller er det "rigtige" kameraer som kan se hvad/hvem der er i nærheden af krydset --- med andre ord: Er de danske kryds allerede forberedt/brugt til udvidet overvågning?

(1) Oplever tit at komme (til fods) hen til et kryds lige før det skifter til grønt i den retning jeg bevæger mig (det vil sige lige over), hjælper det ikke at trykke for grønt, men skal vente til næste cyklus --- her ville det være rart med en føler som kan detektere at en fodgænger er på vej hen til krydset og "trykke" for grønt.