Amerikansk militær tester AI-styret kampfly - og det ser ud til at virke

16. februar kl. 13:086
VISTA X-62 fly
Illustration: The Air Force Research Laboratory (AFLR).
Det amerikanske luftvåben har sat en kunstig intelligens til at styre et kampfly mod en simuleret fjende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Højt over Utahs ødemark har et kampfly fløjet i 17 timer sammenlagt, udelukkende styret af en kunstig intelligens.

Det meddeler det amerikanske luftvåben, der i en pressemeddelelse beskriver det som en »historisk første gang.«

De 12 testflyvninger foregik i begyndelsen af december, hvor kampflyet af typen VISTA X-62 blev sat til at udføre komplicerede manøvrer i høj fart, mod AI-simulerede fjender. Testningen foregik både indenfor og udenfor testpiloternes synsvidde, og er ifølge luftvåbenet gået, som det skulle:

»Det demonstrerer avancerede taktiske evner hos en AI på et aktivt kampfly,« siger generalmajor Heather Pringle fra det amerikanske luftvåbens researchlaboratorie (AFRL) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da VISTA-flyet er et modificeret F-16, kan testflyvningerne bruges til at udvikle AI, der generelt kan bruges på fastvingede fly som F-16 senere hen, skriver AFRL.

Luftkrig uden piloter

AI-teknologien bag er leveret af våbengiganten Lockheed Martin og koblet op på VISTA-flyets eget simulationssystem fra Calspan.

Den er blevet trænet under simulerede forhold, inden den blev implementeret i et ægte, fysisk fly. Under de virkelige forhold har der været behov for justeringer i algoritmen, som ingeniører har kunnet klare på »minutter« mellem hver testflyvning, skriver AFRL.

Under testflyvningerne var der mandskab om bord på flyet, men i fremtiden skal det kunne lade sig gøre at sende et fly i krig uden et eneste menneske.

»Missionssystemets nye evner med VSS, MFA og SACS (computerprogrammer, red.) understreger en fremdrift i udviklingen og integrationen af autonome fly-algoritmer,« skriver Lockheed Martin i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun en ambition for USA. I december annoncerede Storbritanniens premierminister Rishi Sunak, at landet samarbejde med Italien og Japan om at udvikle AI-kampfly, der skal være klar i midten af 2030’erne.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. februar kl. 23:53

Send dem til Ukraine. Hvis der er den mindste intelligens i de fly, vil de styre direkte mod Moskva og plaffe VP 🤣

5
21. februar kl. 15:22

Sjovt at dette annonceres få dage efter MS lige har annonceret at deres Bing AI resettes efter 5 spørgsmål fordi folk får den til at gå bananas. Hvor mange skinangreb og electronic warefare angreb skal der til at forvirre en F16 AI til at angribe egne tropper ?

4
18. februar kl. 17:56

Skal vi ikke lige "spise brød til." ? Krige udkæmpes ikke nødvendigvis i luften, og alle fly der søger mål på landjorden eller havoverfladen, kan skydes ned fra land eller så, uanset om de er ubemandede eller bemandede. Teknologisk fortrin er godt, men ikke nødvendigvis en forudsætning for at vinde en krig.

3
18. februar kl. 16:54

Hvis begge parter benytter pilotløse fly, styret af AI, er fysiske fly slet ikke nødvendige.

Luftkampene kunne helt blive udkæmpet i en kunstig VR af AI-systemer.

2
17. februar kl. 10:01

Dette eksperiment viser, at de bemandede kampflys tid er forbi -- netop som Danmark bruger en formue på at indkøbe F-35. Fremtiden tilhører ubemandede droner og fly, som bruger en kombination af kunstig intelligens of fjernstyring: Den kunstige intelligens står for taktiske manøvrer, mens udpegning af mål på jorden sker gennem fjernstyring (men når først målet er udpeget, sørger den kunstige intelligens for at ramme målet).

Fordelene er mange:

  1. Man behøver ikke at bruge plads og vægt til pilot og udstyr til at understøtte piloten såsom ejectorsæde, iltforsyning, HUD displays, vinduer, osv.
  2. Man kan lave manøvrer med større G-påvirkning end mennesker kan tåle.
  3. Man behøver ikke at tage hensyn til en pilots overlevelse, så tab af fly er mere acceptable.

Man kan selvfølgelig diskutere det etiske i at lade ubemandede fly skyde på mennesker, men der bruges allerede droner, missiler og bomber, der gør det samme. Og jeg kan ikke se, at det er mere etisk, at mennesker skyder mennesker.

1
17. februar kl. 09:07

Case When enermytargetinsight <> "" Then NotShoot else Shoot end as Succefull

Hvor sender jeg min ansønging?