Amerikansk medie: USA er ved at optrappe til cyberkrig

Illustration: leowolfert/Bigstock
Det er langt nemmere at optrappe end nedtrappe en cyberkrig. Derfor bør USA overveje, om det er den rette kurs, man er slået ind på under Trump.

Cyberkrig har eksisteret så kort tid, at der endnu ikke er nogen, der har fundet ud af, hvordan man undgår eller nedtrapper den. Derfor er det farligt, når USA påstår at have adgang til Ruslands elforsyning.

Læs også: Scanning af alle danske ipv4-adresser viser 787 systemer med Bluekeep-sårbarhed

Det påpeger Andy Greenberg i en kommentar i Wired. Han er journalist på det amerikanske techmedie og kommende forfatter af bogen Sandstorm: A new era of cyberwar

Ifølge Greenberg tyder intet på, at truslen om at kunne slukke for lyset i Moskva mindsker risikoen for en all-out cyberkrig mellem det hvide hus og Kremlin. Tværtimod.

Greenberg mener, USA bør genoverveje sin tilgang til Rusland. Sker det ikke, risikerer USA at tvinge det østlige land til at angribe USA hårdere, end det allerede er tilfældet.

Mere afhængig af digitalisering

Det bliver en cyberkrig, der er svær for USA at vinde, hvis målet er at skade det andet land mere end omvendt.

For ifølge Tom Bossert, der indtil april 2018 var sikkerhedsrådgiver for det Hvide Hus, er USA som samfund langt mere afhængig af digitalisering og it end Rusland. Der sættes altså mere på spil, når USA selv inddrager den civile infrastruktur i en storpolitisk hacker-konflikt.

Læs også: Amerikanske byer angribes af lækket NSA-sikkerhedshul

»Lad være med at vædde om, hvem der kan kaste tændstikker længst, hvis du er sølet ind i benzin,« siger Tom Bossert til Wired.

MAD virker ikke med cybersikkerhed

Når det Hvide Hus påstår at man kan lukke for strømmen i Rusland tyder det ifølge Wired på, at det opererer ud fra, at MAD, Mutually Assured Destruction, fungerer som det gør med atomvåben.

Hvis man er frygtindgydende nok, kan man holde andre fra at angribe én.

Læs også: Stoltenberg: Nato-lande klar til offensive cyberangreb - Danmark melder sig klar i år

Men sådan fungerer det ikke, tværtimod gør udmeldingen sandsynligvis, at Rusland og andre konkurrenter lige nu skruer bissen på for at matche USA’s trussel, forklarer Michael Daniel, der var sikkerhedsrådgiver for Obama.

Dermed åbner USA mere og mere for en praksis, hvor alt er tilladt - selv angreb på de mest vitale dele af et lands infrastruktur, lyder det i kor fra Bossert og Daniel.

»Når ting som dette bliver gjort offentligt, ser vi altid en stigning i angreb mod den civile infrastruktur,« lyder det ligeledes fra Rob Lee, der driver sikkerhedsfirmaet Dragos til Wired.

Dragos har netop skrevet til alle sine kunder, der hovedsagelig netop arbejder med kritisk infrastruktur i USA, at de skal holde øjne og ører ekstra åbne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere