Amerikansk kongres kræver svar om teleselskabers salg af borgeres lokationsdata

Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images
Den amerikanske kongres efterspørger handling i forhold til, hvad standardiseringsorganet for tv- og radiofrekvensfordeling vil gøre ved teleselskabernes omfattende salg af folks personlige oplysninger.

For 18 måneder siden kom det frem, at amerikanske teleselskaber solgte millioner af amerikanske borgeres lokationsdata i realtid uden den store dertilhørende regulering i forhold til, hvem informationen blev solgt til, og hvad den blev anvendt til.

Nu kræver den amerikanske kongres svar på, hvad den ansvarlige enhed, standardiseringsorganet for tv- og radiofrekvensfordeling (Federal Communications Commission) har tænkt sig at gøre ved det, og kritiserer organets passivitet.

Det skriver Theregister.co.uk

Læs også: Så underskrev Trump - nu må internetudbydere igen frit handle med kundernes browserhistorik

Har underskrevet kritisk brev

Samtlige demokratiske medlemmer af komiteen for energi og handel i repræsentanternes hus under den amerikanske kongres underskrev i fredags et brev til Federal Communications Commission, hvori man kritiserer organets evne til at reagere på teleselskabernes salg af personlige oplysninger til tredjeparter, der ifølge anklagerne har foregået uden nogen nævneværdig kontrol eller ansvar.

»Denne komite har gentagne gange opfordret jer til at reagere hurtigt i forhold til borgernes privatlivsmæssige interesser, og det har I desværre ikke været i stand til,« står der blandt andet i brevet.

Læs også: Amerikansk telemyndighed bombarderet med anti-netneutralitets-spam

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Artklen giver indtryk af at det, vi i Danmark kalder teleselskaber, i USA har solgt oplysninger om kundernes bevægelser til trediepart.

Nu kan jeg ikke helt gennemskue historien. Men følges link i artiklen er det tilsyneladende et selskab kalde securus, der muligtvis har misbrugt personlige oplysninger om placering.

https://securustechnologies.tech/

Og så vidt jeg kan se laver selskabet løsninger til brug i amerikanske fængsler samt diverse lukket brugergruppeløsninger via Apps, der blandt andet bruger telefonernes GPS.

Så det er nok ikke det, som vi kalder teleselskaber.

Men omvendt er risikoen måske også relevant i Danmark, når der udbydes denne type Apps.

Jeg kan ihvertfald hente en securus app på min telefon. Den er i kategorien sociale netværk.

  • 0
  • 0
#2 Bjarne Nielsen

Sagen fra dengang havde egentlig ikke noget med fængsler eller apps at gøre, men med at amerikanske teleselskaber giver adgang til realtidsdata om vilkårlige abbonnenter.

Det er egentlig til firmaer, som har fået abbonnentens samtykke, men teleselskabernes kontrol var i praksis ikke-eksisterende.

Det er korrekt, at Securus driver et monopol-service med at give indsatte adgang til at telefonere (med meget højere priser end hvad der ellers findes på markedet), men det har egentlig ikke noget med sagen af gøre.

Securus havde nemlig lavet sig en nebengeschäft med tilbyde realtidsdata til ordensmagten på telefonnumre (altså ikke kun indsatte) via de amerikanske teleselskabers service som beskrevet ovenfor imod "dommerkendelse". De tjekkede bare ikke om der var tale om en rigtig dommerkendelse, og det gjorde teleselskaberne heller ikke.

Og det blev selvfølgelig misbrugt.

Læs mere, f.eks. her: https://www.nytimes.com/2018/05/10/technology/cellphone-tracking-law-enf...

Jeg tror faktisk, at der er raslet flere skeletter ud af skabene siden artiklen i NYT, men det må man selv søge op på.

Og sagen i artikler her er så, at tilsynsmyndighederne oveni har haft meget svært ved at føre tilsyn. De har måske ikke fået nogle anmeldelser fra teleselskaberne selv, og tror derfor ikke at der er sket uregelmæssigheder eller ulovligheder? Men et så absurd tilsynssvigt kan kun ske i USA, ikk'?

  • 6
  • 0
#3 Mogens Ritsholm

@bjarne nielsen

Tak for den forklaring. Det giver mere mening.

Dog tror jeg ikke, at alle og enhver kan tracke alle andre via en service fra mobilselskaberne.

Det er sikkert en særlig tjeneste til Securus, der har behov for at screene opkald til/fra indsatte. Og det er så af Securus blevet misbrugt til et andet formål. Det burde brugsbetingelserne have forhindret.

Kunne det forekomme i Europa? Det kan jeg ikke udelukke via det vi kalder SNA, special network access, til andre tjenesteudbydere. Men igen bør brugsbetingelserne hindre misbrug. Og så er beskyttelsen af personlige data bedre lovfæstet i Europa.

Vi har dog en anden udbredt misbrug af SNA i Europa. Call centre og lignende tjenester får af teleselskaberne lov til at manipulere A-numre, så de kan udgive sig for at være klienten. Det er det, der misbruges af svindlere til at udgive sig for at kalde op fra et andet - men ukendt - nummer.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere