Amerikansk flåde beskyldes for software-pirateri for 4 milliarder

Tysk softwarefirma hiver verdens største flåde i retten over manglende licenser.

Et tysk softwarehus har anklaget den amerikanske flåde for softwaretyveri i millionklassen.

Det skriver The Register.

Læs også: Aarhus Kommune finkæmmer licensaftaler: Indhenter millioner på ubrugte eller ubrugelige licenser

Ifølge selskabet Bitmanagement Software GmbH har USA’s flåde kopieret og brugt mange tusind versioner af softwaren BS Contact Geo - uden at have de nødvendige licenser.

Nu slæber tyskerne verdens største flåde i retten med et erstatningskrav på 596 millioner dollars - eller over 4 milliarder kroner.

BS Contact Geo er et GIS-visualisering og 3D-modelleringsværktøj, der kan bruges til træning. I 2011 bad den amerikanske flåde om 38 licenser til et piloprojekt. Efterfølgende fjernede Bitmanagement den kontrolmekanisme, som beskytter mod ulovlig kopiering, fordi amerikanerne ønskede at udføre en test i større skala.

Læs også: Oracle udsteder millionkrav til kunder, der bruger VMware

Mens Bitmanagement og flåden lå i forhandlinger om licenserne, gik amerikanerne videre til at installere programmet på 558.466 maskiner, lyder anklagen fra det tyske selskab.

‘Bitmanagement har ikke giver licens til eller på anden måde autoriseret denne brug af dets software, og the Navy har aldrig kompenseret Bitmanagement for brugen af Bitmanagements software,’ skriver virksomheden i søgsmålet.

Læs også: Microsoft muger ud i komplekse licensmodeller

Såvidt det tyske firma ved, bruger flåden stadig softwaren uden at betale. Overblikket over omfanget er dog blevet yderligere hæmmet af, at at amerikanerne tilsyneladende i 2014 slog den funktion fra, der gjorde Bitmanagement i stand til at få se, hvor mange maskiner systemet blev installeret på.

‘Regeringen vidste eller burde vide, at den var påkrævet at indhente licenser for at kopiere Bitmanagement-software over på hver enhed, der har Bitmanagement-software installeret,’ understreger selskabet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

I alle de 3 stjernet. Og måske også hvorfor der ikke skal være bagdøre. som opdateringer og lignende i noget software. Hvad kunne de have set, ud over antal installeret enheder, hvis de have haft andre hensigter.

Og en grund til at bruge og udvikle åben og fri programmer. Hvad kunne man ikke have fået af "GIS-visualisering og 3D-modelleringsværktøj" for 4 milliarder kr til programøre og udvikler.

  • 3
  • 5
#2 Carsten Hansen

Jeg tvivler på, at alle brugerne af disse maskiner har brug for den pågældende software. Den amerikanske flåde har måske forhandlet sig frem til i licensaftalen, at de har mulighed for enten at betale eller afinstallere.

Mange programmer har en gratis del (f.eks. viewer) og en betalingsdel til redigering/udvikling. Et flueben under installation kan gøre en stor forskel.

https://www.version2.dk/artikel/et-flueben-i-den-forkerte-boks-kan-koste...

  • 0
  • 0
#3 Bent Jensen

Det ligner nu mere et forsøg på bevis unddragelse. Før bede om test versioner. Så bede om at en version uden evaluerings tid/licens. Så crake man koden så den kan rigtigt kan pirat kopieres til alle maskiner, eller misbruget ikke opdages.

Man regner med at et lille Tysk firma er dumme, eller ikke har mod, økonomi eller overblik til at anklage et stort "firma" som deres. Eller at de har kunne skjule denne bevidste overtrædelse og piratkopiering. Måske opdager de ret sent at softwaren rapporteret hjem UPS. Vi er opdaget med finger i kagedåsen. Så fjerner de denne rapportering, og håber det ikke sker mere

Det er træls at ens nationale forsvarsbudget, ikke bliver brugt inden for landes grænse. Det er kun Danmark der ikke sikker sig at man får genkøb ved anskaffelse.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere