Amerikansk domstol godkender FBI's masseovervågning uden kendelser
I en hemmelig retssag godkendte en dommer sidste november det amerikanske forbundspolitis (FBI) masseovervågning uden en dommerkendelse, selvom myndigheden i årevis har brudt med amerikanske privacyregler.
Det skriver The Washington Post.
Ifølge afgørelsen, som blev offentliggjort i sidste uge, har FBI mellem 2019 og 2020 fået indsigt i større samlinger af amerikaneres mails og anden kommunikation uden en dommerkendelse.
Dommeren James E. Boasberg siger, ifølge afgørelsen, at FBI tidligere har overtrådt privacyreglerne, men at man nu har forbedret sit data-søgningssystem, og at coronapandemien gør det svært for myndighederne at være compliant:
»Selvom retten er bekymret over de udbredte overtrædelser… så mangler der tilstrækkelige oplysninger på dette tidspunkt« til at vurdere tilstrækkeligheden af ændringerne i FBI’s systemer og uddannelse, sagde han.
Derfor »er retten villig til igen at konkludere, at… [FBI’s] fremgangsmåde lever op til de lovbestemte krav og den fjerde tilføjelse til USA’s forfatning.«
Det er mindst tredje gang i løbet af de seneste år, FBI bryder reglerne, og nu sætter flere analytikere spørgsmålstegn ved, om problemet er systemisk. Ifølge Julian Sanchez, senior fellow ved tænketanken Cato, ser man gang på gang retssystemet i USA give FBI endnu en chance for at være privacy-compliant, men hver gang bryder myndigheden reglerne igen.
Man har dog opdateret FBI’s data-søgesystem, der tidligere gjorde det meget nemt for brugere at få adgang til data, som man egentlig skal have en kendelse for at tilgå lovligt.
