Amerikansk domstol godkender FBI's masseovervågning uden kendelser

3. maj 2021 kl. 13:303
FBI hovedkvarter
Illustration: Aude via Wikipedia.
En domstol i USA har tilgivet FBI for at bryde med amerikanske privacyregler og godkender myndighedens masseovervågning uden en dommerkendelse. Det er selvom FBI i årevis har brudt reglerne igen og igen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en hemmelig retssag godkendte en dommer sidste november det amerikanske forbundspolitis (FBI) masseovervågning uden en dommerkendelse, selvom myndigheden i årevis har brudt med amerikanske privacyregler.

Det skriver The Washington Post.

Ifølge afgørelsen, som blev offentliggjort i sidste uge, har FBI mellem 2019 og 2020 fået indsigt i større samlinger af amerikaneres mails og anden kommunikation uden en dommerkendelse.

Dommeren James E. Boasberg siger, ifølge afgørelsen, at FBI tidligere har overtrådt privacyreglerne, men at man nu har forbedret sit data-søgningssystem, og at coronapandemien gør det svært for myndighederne at være compliant:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selvom retten er bekymret over de udbredte overtrædelser… så mangler der tilstrækkelige oplysninger på dette tidspunkt« til at vurdere tilstrækkeligheden af ændringerne i FBI’s systemer og uddannelse, sagde han.

Derfor »er retten villig til igen at konkludere, at… [FBI’s] fremgangsmåde lever op til de lovbestemte krav og den fjerde tilføjelse til USA’s forfatning.«

Det er mindst tredje gang i løbet af de seneste år, FBI bryder reglerne, og nu sætter flere analytikere spørgsmålstegn ved, om problemet er systemisk. Ifølge Julian Sanchez, senior fellow ved tænketanken Cato, ser man gang på gang retssystemet i USA give FBI endnu en chance for at være privacy-compliant, men hver gang bryder myndigheden reglerne igen.

Man har dog opdateret FBI’s data-søgesystem, der tidligere gjorde det meget nemt for brugere at få adgang til data, som man egentlig skal have en kendelse for at tilgå lovligt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. maj 2021 kl. 19:08

Kunne du ikke pege på nogen vi kan stemme på som vil gøre 'det rigtige' ... hvad det så end er.

Pt. har vi stort set kun levebrødspolitikere og deres afkom og vi skal ikke vente meget fra den kant.

1
3. maj 2021 kl. 15:17

ved tænketanken Cato, ser man gang på gang retssystemet i USA give FBI endnu en chance for at være privacy-compliant

Som fader, så søn. Hvilken dansk forsker eller dansk tænketank vil kunne undersøge om det samme gør sig gældende i lille Danmark? Det skal gerne være en som folketinget gider at lytte til, for folketinget lytter ikke til den almindelige borger, selv om det er borgerne som folketinget skal tjene.