Amerikansk dommer i tvist med regeringen: Nægter at tvinge Apple til at låse iPhone op

Den amerikanske dommer, der kategorisk nægtede at følge myndighedernes bud om at tvinge Apple til at bryde krypteringen på et af deres egne produkter, sidestiller nu kravet med ‘at tvinge en medicinalvirksomhed til at udføre en dødelig indsprøjtning imod dens samvittighed’.

En enkelt iPhone har sat sig godt og grundigt på tværs i det amerikanske retssystem, efter at en dommer i staten New York har valgt at tage en principiel kamp med regeringen, repræsenteret ved politimyndigheder, der i det konkrete eksempel ønsker at få Apple til at låse en beslaglagt iPhone op for at kunne komme videre med en ellers hemmeligholdt efterforskning.

Mandag havde dommeren, James Orenstein, således sat myndighederne i stævne og forinden indhentet en officiel stillingtagen til sagen hos Apple: Hos it-virksomheden lød det, at regeringens påbud var belastende for kundernes tillid til firmaet, og desuden ville Apple slet ikke være i stand til at bryde krypteringen, hvis der var tale om et iOS 8 eller 9 device.

Det skriver Reuters.

Regeringsrepræsentanten argumenterede derimod, at forespørglsen blot var på linje med at bede Apple om at udlevere informationer til en myndighed, og at det i denne slags sager var rutine, at tech-virksomhederne efterkom kravet uden brok. Apple selv havde tilsyneladende ganske ubesværet gjort det indtil flere gange, lød det fra regeringsrepræsentanten Saritha Komatireddy, der stillede spørgsmålstegn ved virksomhedens pludselige humørskifte.

Læs også: Amerikansk dommer nægter at tvinge Apple til at dekryptere beslaglagt enhed

Orenstein mente derimod ikke, at kravet til Apple blot kunne betragtes som en ordre om at udlevere information til regeringen. I stedet tog han en mere farverig analogi i brug, da han sidestillede ordren med at tvinge en medicinalvirksomhed til at udføre en dødelig indsprøjtning imod dens samvittighed, og spurgte provokerende Komatireddy, om han havde autoriteten til at gøre det.

Det ville regeringsrepræsentanten dog helst svare på skriftligt, og Orenstein har nu givet begge parter indtil onsdag til at sende skriftlige argumenter, hvorefter han vil votere og afsige dom ‘så hurtigt som muligt’.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ole Tange Blogger

Det lyder godt at iOS 8+9 ikke kan låses op af Apple. Det tyder på, at der bygget lidt privacy-by-design ind. At Apple tidligere har låst telefoner op mod ejerens ønske, er desværre ikke overraskende: Det bekræfter blot, at tillid til en leverandør ikke er nok - du er nødt til selv at have kontrollen over dine egne data. Fri software vil være medvirkende til at du får det - EFF forklarer hvorfor: https://www.eff.org/deeplinks/2015/02/celebrating-ilovefs-why-eff-loves-...

 • 2
 • 0
#2 René Nielsen

Jeg håber på at at dommeren afsiger kendelse imod myndighederne, noget som aldrig ville ske i Danmark.

Men derudover har dommeren en pointe! Den økonomiske skade for Apple kan være betydelig og ingen myndighed bør kunne pålægge en virksomhed at skade sig selv økonomisk.

Selvom dommerens sammenligning lyder kuriøst, så er der i USA en stigende mangel på de præparater som bruges i ”dødssprøjten” fordi producenterne ikke længere vil sælge til myndighederne. Bliver det næste regeringstiltag (i USA) at tvinge producenterne til sælge ”dødssprøjten” fordi myndighederne ikke vil slå de dødsdømte ihjel ved hængning?

Fordi forbrugerne i dag er mere sikkerhedsbevidste, så Apples hjælp til myndighederne vil kunne udlægges som om, at hvis myndighederne kan tilgå telefonens data så kan hackere det også! Dermed ville Apple miste markedsandele

Som telefonproducent har du derfor en legal interesse i at beskytte dine kunders data og at sikre at ingen har adgang til disse data – dommerkendelse eller ikke.

Men der er nu rige muligheder http://www.wired.com/2015/10/cops-dont-need-encryption-backdoor-to-hack-... for at tilgå en uforsigtig iphone brugers data.

 • 2
 • 0
#3 Claus Bobjerg Juul

De siger de ikke kan, kan vi stole 100% på det. Jeg vil antage at Apple i lige så høj grad ønsker at det skal fremstå som at de ikke kan bryde krypteringen.

Konspirations teori: Apple og NSA har iscenesat denne retssag, for at skabe omtale om deres ubrydelige kryptering (og vinde kunder/tillid). Måske er der en persons iPhone som NSA ønsker at tilgå, det kan også være der ikke er.

 • 4
 • 0
#5 René Nielsen

NSA mistænker jeg for alt, men ikke at Apple aktivt deltager, for de økonomiske konsekvenser vil være ernorme ved afsløring.

Konsekvenserne af et sådan samarbejde ville bringe Apple til tiggerstaven, hvis afsløret.

Men jeg er sikker på at NSA ikke skyr nogen midler for at hacke Apples produkter og personligt tror jeg at Apple inden længe vil åbne op for tredjepartskryptering af både enheden og de data som den sender hhv. modtager, således at Apple undgår retsager som denne.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere