Amerikansk bibliotek vil drive exit-node i Tor-netværket

17. september 2015 kl. 07:5811
Et offentligt bibliotek vil opgradere støtten til anonymiseringsnetværket efter at have fået besked på at lukke Tor-node.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Homeland Security og New Hampshires lokale politi har ikke fået meget ud af indsatsen mod et biblioteks forsøg på at støtte Tor-netværket ved at hoste en såkaldt Tor-node. I august valgte biblioteket godt nok at stoppe relæet på myndighedernes opfordring, men mandag vedtog bibliotekets bestyrelse at oppe indsatsen og oprette en exit-node.

Det skriver The Verge.

I juli blev Kilton Public Library USA’s første bibliotek med en Tor-node. Projektet holdt dog kun, indtil Homeland Security fik nys om tiltaget og kontaktede det lokale politi, som efterfølgende overbeviste biblioteket om, at Tors skyggeside og anvendelighed for kriminelle ikke gjorde op for privacygevinsten.

Nu er det imidlertid lykkedes lokale Tor-entusiaster og American Library Association at få biblioteket til at skifte holdning igen. Og denne gang skal Tor-noden altså efter planen fungere som en exit-node, der er vital for Tor-netværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens de enkelte noder udelukkende sender information mellem hinanden, er det exit-noden, der sender trafikken videre til internettet fra det anonyme netværk. Der er kun omkring 1.000 tilgængelige exit-noder, og bibliotekets tiltag er derfor en betydelig støtte til Tor-netværket.

Det er ikke ulovligt at drive en exit-node, men fordi trafikken ledes tilbage til noden kan den vække opmærksomhed fra ordensmagten. Amerikansk lov kan dog i udgangspunkt ikke gøre biblioteket ansvarlig for den trafik, der kommer igennem netværket.

Biblioteksledelsen forventer, at flere biblioteker vil følge trop og støtte op om Tor-netværket.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
18. september 2015 kl. 12:38

Til Gert Madsen: Ja, det er et vigtigt argument. Men som tor-netværket er i dag, er meget af kapaciteten fyldt med dette "skrammel", så det går meget ud over brugeroplevelsen.

10
18. september 2015 kl. 10:21

"Men det er lidt ærgerligt, at det oversvømmes af så meget "andet"." Nej, det er faktisk en vigtig pointe at der er meget "irrelevant" trafik. Ellers ville det jo være alt for nemt for diverse undertrykkende regimer og 3-bogstavforkortelser, bare at aflytte TOR-exit noder.

Edit: Kommentar til Gert G. Larsen's kommentar.

9
18. september 2015 kl. 08:57

Har haft exit node, men ud over alt for mange blokeringer, kom der også jævnligt ddos-angreb. Det var rimelig belastende, hvis linjen skal bruges til andet end exit node samtidig.

Men det var interessant for at få et indblik i hvad TOR bruges til i virkeligheden. Som jeg løst husker tallene, så jeg ca 80% bittorrent trafik, 15% arabisk porno og 5% blandet surfing på mere eller mindre suspekte sider af nettet, fra min exit node i en periode over et års tid. Den lille promille af trafikken der bruges til stakkels undertrykte mennesker og journalister kan surfe frit er super vigtig. Men det er lidt ærgerligt, at det oversvømmes af så meget "andet".

7
17. september 2015 kl. 14:02

at se der er (danske) medmennesker der kæmper for vores rettigheder ved at hoste tor-noder.

Desværre er det en brøkdel der interesserer sig for (eller forstår sig på) konsekvenserne af de vestlige landes overvågningspolitikker. Hvem der dog bare havde tid til at oprette et politisk parti med fokus på teknologi -> IT -> IT-Etik.

6
17. september 2015 kl. 13:16

Jeg kan bekræfte at køre et tor relay uden exit er uproblematisk: Jeg har gjort det privat i et år og et halvt år hos mine forældre. I modsætning til Kramshøj har jeg ikke modtaget noget brok overhovedet.

Så har du en netforbindelse med fastpris, så kan jeg kun opfordre til, at man sætter et relay op.

Hop med på https://www.eff.org/torchallenge/

5
17. september 2015 kl. 11:39

En exit node vil ryge i diverse blokeringslister, med tiden - og derfor vil det påvirke din egen surfing negativt. Så jeg vil kun anbefale at køre exit, hvis du har flere IP'er. Husk også at læse anbefalingerne fra Torproject eksempelvis https://blog.torproject.org/blog/tips-running-exit-node-minimal-harassment før du gør det.

Der har været eksempler på at Tor exit node operators er blevet chikaneret i andre lande. Fortæl mig gerne hvis du er blevet chikaneret grundet Tor - udover at blive bedt om at lukke den.

En middle/entry node vil ikke gøre det samme - så dette anbefales på en hjemmeforbindelse, med kun een IP til rådighed.

4
17. september 2015 kl. 10:49

Hvad er dine erfaringer med din øvrige trafik, når du har en exit node kørende? Er din almindelige surfing påvirket af noden?

Eller du kører det måske på to forskellige forbindelser?

3
17. september 2015 kl. 10:41

Det et køre en Tor server i Danmark er efter min bedste overbevisning ikke ulovligt.

Det er min egen opfattelse og checket med en IT-advokat som jeg stoler på.

Der er heller ikke i praksis de store problemer, og det ved jeg fordi jeg igennem +2år kørte en større exit node, og snakker med andre Tor-admins i og udenfor DK. De problemer der opleves er: anti-piratgrupper sender jævnligt emails om at der er delt noget ophavsretligt beskyttet materiale, og DK politi har ringet nogle få gange. Svaret er høfligt at jeg desværre ikke kan hjælpe yderligere.

Hvis du vil køre en Tor server, så kan du evt. køre en middle-node - den burde der ikke være nogen som helst problemer med.

PS Min Tor exit vender tilbage så snart som muligt, men grundet andre ting ikke relateret til Tor er den nede pt. :-(

2
17. september 2015 kl. 09:29

Det er Danmark også.

Hele den vestlige verdens regeringer er gået fuldkommen amok og ødelagt muligheden for at kommunikere anonymt.

Vi kan intet i Danmark uden af være overvåget om det er på gaden eller i hjemmet.

Det værste af det hele er at vores regeringer har tilladt private virksomheder at lave massiv overvågning uden vi kan gøre noget som helst.

Heldigvis dukker Tor og andre initiver op så vi har en smule beskyttelse.

1
17. september 2015 kl. 08:47

Bibliotekets ledelse vil modtage et såkaldt 'National security letter', med instruktion om at:

  1. FBI skal have adgang til at overvåge exit-nodens traffik,
  2. under trussel om fængelsstraf undlade at oplyse andre om denne overvågning.

USA er blevet et totalitært land.