Amerikaner tvunget til at låse telefon op i Los Angeles Lufthavn

Illustration: photojohn830/Bigstock
En amerikansk statsborger blev på vej til en pilgrimsrejse til Saudi-Arabien trukket til side i lufthavnen og tvunget til at låse sin telefon op. Nu sagsøger han den føderale regering.

Haisam Elsharkawi blev tilbageholdt i Los Angeles International Airport, uden adgang til en advokat, indtil han gik med til at låse sin telefon op for grænsekvagterne. Nu lægger han sag an mod den amerikanske regering for brud på hans konstitutionelle rettigheder. Det skriver Ars Technica.

Af søgsmålet fremgår det, at efter Haisam Elsharkawi nægtede at låse sin telefon op for grænsevagterne, blev han lagt i håndjern og trukket ind i en elevator. Ifølge grænsevagterne havde han ikke ret til en advokat, da han ikke var under arrest.

Råbte om hjælp til forbipasserende

Mens Haisam Elsharkawi blev flyttet, råbte han til forbipasserende om hjælp.

»Hjælp mig, ring til en advokat for mig! De siger, at jeg ikke er arresteret, selv om jeg er i håndjern, og de tager mig et sted hen, jeg ikke ved hvor er, og de vil ikke lade mig tale med en advokat!«

I sidste ende følte Haisam Elsharkawi sig nødsaget til at låse telefonen op for grænsevagterne, og Elsharkawis advokater tror, at der blev lavet en kopi af telefonens indhold.

Kamp om retten til privatliv

Haisam Elsharkawis søgsmål er seneste slag i en længere kamp om privatliv, som er opstået med udbredelsen af stærk kryptering i forbrugerelektronik.

Det er ikke første gang, myndigheder er gået i konflikt om deres ret til at kigge ind i folks telefoner. FBI har tidligere været i konflikt med Apple med krav om at få låst kriminelles telefoner op som del af deres efterforskning.

Læs også: FBI har åbnet omstridt iPhone uden hjælp fra Apple

Flere regeringer har også forsøgt at indføre lovgivning, der skal tvinge virksomheder til at indbygge bagdøre i deres kryptering, så myndigheder kan få adgang til indholdet.

Teknologivirksomheder og aktivister har svaret igen, at sådanne bagdøre vil være brud på sikkerhedsprotokoller og kan give fjendtlige aktører utilsigtet adgang til folks data.

Læs også: USA og fire andre regeringer: Der skal bagdøre i krypterede enheder

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Wahlstrøm

Så vill du opnå hele 3 ting: 1) At telefonen ikke længere duer, og det vil være svært (men ikke umuligt) at tilgå data i den. 2) Du vil kraftigt indikere at der er noget at "komme efter", dvs. du bliver anholdt og telefonen konfiskeret. 3) Efter løsladelse skal du ud og købe en ny telefon med nyt nummer. iPhone 11 vil formentlig være i butikkerne nu.

 • 5
 • 0
#3 Danny Kaae

Jeg ville nok bare lade min egen mobil blive hjemme. Der er masser af alternativer man kan bruge i stedet for. F.eks. er der en mulighed for jeg i 2019 på et tidspunkt skal til israel i 1 måneds tid og så har jeg da tænkt mig at bruge en bærbar pc til at holde kontakt med familien, her snakker vi vel og mærke en "indfødt" bærbar som bor fast i israel.

 • 0
 • 0
#4 Torben Jensen

Fremtidens krav til smartphones og computere må blive at alt data skal kunne gemmes i skyen inden flyrejse og hentes igen ved ankomst.

Det er et voldsomt angreb på privatlivets fred hvis du som rejsende, uden at være anklaget eller arresteret, kan tvinges til at aflevere indholdet på smartphone eller computer.

Velkommen til Big Brother woldwide. Hvis ikke NSA eller den danske stat kan overvåge alt hvad du foretager dig, skal vi nok fange dig i pas kontrollen næste gang du vil flyve på ferie :-)

 • 2
 • 0
#5 Ditlev Petersen

Så hvis man ikke har noget liggende på sin mobil, vil myndighederne antage, at man har skjult sine data. Endnu en tur i "elevatoren". Så nu skal man kunne skelne mellem kompromitterende data (som man jo ikke ved, hvad er) og uskyldige data, der bør lades tilbage.

Desuden forsvinder data ikke fra en mobil eller anden computer, bare fordi man flytter dem. De skal overskrives på lagereet på ens computer, hvilket for moderne baggrundslagre er ret vanskeligt.

 • 1
 • 0
#7 Baldur Norddahl

Bemærk at det eneste nye i denne sag er at han er amerikansk statsborger. De har længe gjort sådan imod rejsende fra andre lande.

Hvis du som turist nægter, så sker der to ting. For det første så tvinger de dig. For det andet, så bliver du sat på et fly direkte tilbage og nægtet indrejse.

Som ikke amerikansk statsborger har du ingen rettigheder.

 • 1
 • 0
#8 Christian Nobel

Morale:

Hvis man skal til USA, så medbring en Nokia 3310 eller lignende (nu om dage vil det jo virke alt for suspekt overhovedet ikke at have nogen telefon med), og så lån en computer (eller medbring en med ligegyldige billeder og andet skrammel på) og SSH'e ind til eget netværk.

Men hvor mange som hedder Hansen, har kommunefarvet hår og fesenbleg hud har overhovedet problemet?

 • 0
 • 0
#9 Michael Cederberg

... så er eneste forsvar i praksis at holde sig skjult sådan at man ikke opdages. Når først NSA begynder at kigge på en så kommer de hele vejen ind. Det handler kun om hvor meget de er villige til at investere. Der er simpelthen for mange veje ind gennem moderne teknologi og de skal kun bruge et enkelt hul.

Hvis man vil bygge en platform med hardware og software som NSA ikke kan trænge igennem, så skal man nok tilbage til teknologi der er mindst 15 år gammelt.

 • 0
 • 0
#10 Henrik Madsen

Morale:

Hvis man skal til USA, så medbring en Nokia 3310 eller lignende (nu om dage vil det jo virke alt for suspekt overhovedet ikke at have nogen telefon med), og så lån en computer (eller medbring en med ligegyldige billeder og andet skrammel på) og SSH'e ind til eget netværk.

Men hvor mange som hedder Hansen, har kommunefarvet hår og fesenbleg hud har overhovedet problemet?

Man kunne vel bare logge ud af sin google konto og ind på en tom dummy konto på telefonen, mens man går gennem tolden ?

Der findes udmærkede programmer som hurtigt kan restore din mobil, så en fabriksnulstilling og indlogning på din blanke google konto mens du går gennem tolden og når du så er igennem så logges ud af dummy kontoen og ind på din rigtige konto, hvorefter backup indlæses.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere