AMD svarer igen på Intels Core i9 med 16-kernet Ryzen-processor

AMD udvider Ryzen-familien med en ny topmodel med 16 kerner og mere PCIe-kapacitet end Intels nye Core i9.

Rivaliseringen mellem chipgiganten Intel og den noget mindre konkurrent AMD er blusset op igen efter flere års samlet føring til Intel, og det udmøntede sig i, at AMD dagen efter lanceringen af Intels Core i9-processor svarede igen med en ny Ryzen-topmodel.

Den nye Ryzen med kodenavnet 'Threadripper' - for AMD har altid haft en suveræn føring i opgøret om 'mest heavy metal-agtige' kodenavne - får det mere officielle navn Ryzen 9 og er dermed direkte sat op til at være et modsvar på Core i9, som Intel lancerede i forbindelse med Computex-messen i denne ugen.

Ryzen 9-serien vil omfatte en topmodel med 16 fysiske kerner og 32 hardwaretråde. Det er tæt på de op til 18 kerner, Intel har annonceret, at Core i9 vil komme til at omfatte senere på året.

AMD har ikke sat clockfrekvenser eller uddybende specifikationer på Ryzen 9, men ifølge The Inquirer vil Ryzen 9 understøtte op til 64 PCIe Express lanes mod Core i9's op til 32.

Dermed er der lagt op til, at en del af slaget mellem de to processorserier vil foregå på I/O-niveau. AMD's Ryzen 9 vil også understøtte op til to terabyte DDR4-hukommelse med den fodnote, at det kun understøttes under Linux, selvom Windows 10 i princippet også understøtter så store hukommelsesmængder.

Både Intel og AMD har også opgraderet deres chipsæt i forbindelse med de nye processorserier, og hos AMD hedder det nye chipsæt X399, og forskellen er dual og quad channel til hukommelsen, hvor AMD lige nu har fordelen.

Amerikanske PCWorld har bemærket, at den nye Ryzen 9 er en temmelig stor processor, som får en ny sokkel, TR4.

AMD har endnu ikke udspecificeret konkrete priser eller tilgængelighed for Ryzen 9, udover at de første udgaver vil udkomme i løbet af sommeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Madsen

Dejligt at det nu ser ud til at Intel endelig får noget konkurrence.

I alt for mange år har Intel kunnet slippe afsted med at smide en ny processor på gaden hver 1-½1 år, med en forholdsvis marginal ydelsesforbedring og stadigvæk forlange en premium pris for den.

Håber da at AMD nu igen kan presse Intel lidt så de bliver nødt til at "gøre noget".

Mit gæt er at havde AMD ikke smidt Ryzen på gaden, så havde vi aldrig set i9'eren de nu releaser.

Det er vel ikke usandsynligt at Intel har gemt nogle ting i skuffen og kørt på frihjul så længe de har været langt foran og at den skuffe nu igen vil blive åbnet for at lægge noget afstand til AMD.

Havde overvejet at udskifte min Haswell processor med en Kaby Lake, men nu tror jeg, at jeg venter til Intel kommer med deres næste generation for der kunne jeg godt forvente at de tager et større spring end de har gjort hidtil.

 • 1
 • 0
#3 Henrik Madsen

Du er glad for konkurrencen men støtter ikke den der konkurrerer!

Det kommer skam da an på om den næste generation Intel igen er 25% hurtigere end en tilsvarende AMD.

Som jeg ser det lige nu koster en Ryzen 7 og en 7700K ca. det samme og Ryzen processoren er kun næsten lige så hurtig som Intel processoren.

Hvis jeg skal vælge at skifte tilbage til AMD, så skal jeg have mere ydelse for pengene, det er da helt sikkert.

 • 0
 • 1
#5 Thomas Rosenbusk

Hvorfor skifte til en ukendt leverandør, hvis prisen for samme ydelse, er ens?

Hvis jeg ved min Peugeot 206 kører godt og de sidste 5 også kørte godt, hvorfor skulle jeg så skifte til en Citroen, hvis prisen er det samme, for tilsvarende produkt når jeg køber ny?

AMD har skidt i nælderne i lang tid, så selvom Ryzen ser ganske fornuftig ud, og jeg også hilser dem meget velkommen, så er det vel forståeligt at folk er skeptiske. Specielt når vi taler om investeringer der skal holde 3-4 år.

 • 1
 • 3
#6 Bente Hansen

AMD har skidt i nælderne i lang tid,

Det var nyt, De har ikke leveret top cpu, især ikke med god single core performance. Men de har da i lang tid haft ganske billige CPU, med mange kerne, som har givet en god valuta for penge.

Forskellen er nu, at det ser ud til AMD igen kommer til at konkurrere med top processer, som også i forhold til spil giver en god ydelse også i forhold til prisen. Hvis vi kun tager cpu ydelse og antal kerne i forhold til en meget billig pris, så er AMD nye Ryzen 5 et meget godt køb nu.

Jeg venter selv*, da min 7 år gamle 2500K stadig yder næsten lige så godt i spil, som Intels nyeste CPU. Så den 1200,- kr. CPU skal ikke udskiftes til en 8000,- som måske giver 3-4% forbedring i normal spil opløsning. Og først med en 1080 GPU, ikke længer kan følge med. Det ligner da om noget, at Intel har skidt i nælderne, og på grund af for lidt konkurrence, i snart 5 år, ikke har lavet bedre CPU'er år for år.

 • Afventer og ser, om der er dumme fejl i den første generation af CPU og bundkort til AMD. Samt at spil bliver tilrettet den nye CPU. Så ser jeg om om en evt. bedre PCI-E overførsel, kan give en undskyldning, for at købe nyt. Det bliver sikkert en AMD, de har altid givet mest for pengene, og nu også igen god spil ydelse.

At kalde det skidt i nælderne, at man i nogle få år, ikke ydelsesmæssigt har kunne følge med Verdens Største leverandør af x86 chips, som samtidigt har lavet ulovligt konkurrence samarbejder med PC leverandører, for at forhindre salg af AMD cpu'er. Kalder jeg ikke at skide i nælderne.

 • 1
 • 0
#7 Kenn Nielsen

At kalde det skidt i nælderne, at man i nogle få år, ikke ydelsesmæssigt har kunne følge med Verdens Største leverandør af x86 chips, som samtidigt har lavet ulovligt konkurrence samarbejder med PC leverandører, for at forhindre salg af AMD cpu'er. Kalder jeg ikke at skide i nælderne.

Næh, og AMD's FX'ere leverede også error correction vha. ECC-memory-controller on chip, - som standard.

Ryzen gør ligeså.

Såfremt man ønsker et-eller-andet semi-workstation-agtigt med ECC, var AMD et kosteffektivt alternativ til Xeon.

Samtidigt har AM3+ soklen været behageligt sejlivet, hvorfor man ikke skulle købe et nyt motherboard, bare fordi der kom en nyere CPU.

Jeg venter bare på at Asus introducerer Ryzen motherboards, hvor de selv siger det understøtter ECC.

K

 • 2
 • 0
#8 Bente Hansen

Samtidigt har AM3+ soklen været behageligt sejlivet, hvorfor man ikke skulle købe et nyt motherboard, bare fordi der kom en nyere CPU.

Ja, det er ikke en gang, kun LIDT træls, når man har købt dyr vandkøling. Selv de nye AMD til socket AM3, kunne køre i AM2, eller der kom version der var kompatibel. Omvendt ser det ud til at Intel har investeret i CPU køler producenter, og ikke synes at deres CPU eller chipsæt skal være kompatible, på nogen måde. Så hvis man køber en ny CPU, så skal kun få måneder gammel CPU køler og bundkort udskiftes.

Noget som også gør, at valget er lidt nemmere når man vælger platform.

 • 1
 • 0
#9 Henrik Madsen

Hvorfor skal AMD levere et bedre produkt end konkurrenten og ikke et tilsvarende for at du vil vælge deres produkt?

Fordi de lokker ikke mig væk fra noget jeg ved virker, med mindre der er et økonomisk incitament til det.

Hvis du har haft B&O i 10 år og Panasonic pludseligt siger at de altså har lavet fjernsyn som er ligeså godt som et B&O men de vil have det samme for det, hvorfor så ikke bare købe B&O som du ved er kram.

 • 0
 • 2
#12 Jesper Poulsen

Hvis du har haft B&O i 10 år og Panasonic pludseligt siger at de altså har lavet fjernsyn som er ligeså godt som et B&O men de vil have det samme for det, hvorfor så ikke bare købe B&O som du ved er kram.

Det var en ufattelig ringe analogi. B&O har ikke været på forkant med noget i 25 år. Det har den ene omgang overpriced cr*p efter den anden - og salgstallene beviser det.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere