AMD: Stop løgnen om lang batteritid på bærbare

Løfter om seks timers batterilevetid på bærbare har sjældent noget på sig i praksis, mener chip-producenten AMD, der vil have ændret målemetoderne. Typisk reaktion fra et firma, der er bag ud teknologisk, siger Intel.

Påstande om 4, 6 og 8 timers batteritid på bærbare computere er mangfoldige, men virkeligheden er som regel anderledes trist for folk på farten. Ved almindeligt brug viser computerne sig nemlig ofte at løbe tør for strøm efter kun halvt så mange timer som lovet.

Det har fået chip-producenten AMD til at råbe op og forlange ordnede forhold, med en mere realistisk måde at måle batteritiden på. I dag sker det med forskellige fiksfakserier som at at skrue godt ned for lysstyrken på skærmen, slukke den trådløse netforbindelse og kun bruge CPU'en ved 7,5 procents belastning, skriver Newsweek.com.

Dagens målemetode hedder Mobilemark 2007 og er opfundet af organisationen Business Application Performance Corporation, som består af pc-producenter og firmaer som AMD og Intel.

I det forum har fristelsen til at overdrive batteritiden været for stor, men nu skal det være slut, mener AMD og giver i den anledning de øvrige medlemmer en røffel.

I stedet skal batteritiden på bærbare fremover angives i 'belastet' og 'ubelastet', mener AMD, på samme måde som mobiltelefonproducenter fortæller om taletid og standbytid. Den model bliver positivt modtaget hos Dell, der er en af verdens største producenter af bærbare computere.

At AMD markerer sig som den ædle ridder, der taler forbrugernes sag, skal dog ikke tolkes som rendyrket godhjertethed. AMD ønsker nemlig først og fremmest at ændre målemetoden, fordi firmaet mener, den giver ærkekonkurrenten Intel en urimelig fordel.

AMD's processorer bruger mere strøm end Intels, når de ikke er belastet, men det opvejes af forbruget, når der skal knuses tal, så ved normalt brug er der ingen forskel, lyder AMD's vurdering. Den nuværende Mobilemark 2007-måling er undfanget i Intels laboratorier og specielt designet til at give Intel en fordel, fortsætter AMD.

Intel afviser ikke overraskende påstandene og mener, ifølge Newsweek, at firmaer, der sakker bagud i teknologiræset, ofte i stedet vil skyde skylden på målemetoderne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Hvor meget belastning skal der til?

Det er urimeligt at kræve fuld belastning, da det er forskelligt på forskellige computere. Så et evt. benchmark skal være så tilpas lidt belastende, at det kan afvikles på de fleste computere. Alternativt kan man definere flere grader af belastning og angive både strømforbruget og hvornår en given computer må give op overfor belastningen.

Benchmarks bør være af en art, hvor der forventes output i en bestemt rate, f.eks. musik- eller filmafspilning, og man kan ikke bruge fuldskærmsmode til film, for opløsningen er maskinspecifik.

Det er altså ikke nogen nem opgave at definere en fair test.

  • 0
  • 0
#3 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg har 4 timer på min ældre Thinkpad, hvor jeg browser, emailer og behandler tekst (det må være det, man gør med en tekstbehandler). Det meste af tiden kører den på 600MHz - så hvis man kalder det "ved lettere opgaver" er det måske fint. Sammenligningen med mobiltelefonen er ikke helt ved siden af - man ringer jo heller ikke fra opladning til tømning, og det er vist mest FreeBSD-folk og andre ligesindede, der lader den køre med fuld belastning fra top til bund. De to værdier siger ikke så meget om, hvad man kan forvente, men i hvert fald hvad spændvidden er.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere