AMD: Stop løgnen om lang batteritid på bærbare

23. juni 2009 kl. 15:452
Løfter om seks timers batterilevetid på bærbare har sjældent noget på sig i praksis, mener chip-producenten AMD, der vil have ændret målemetoderne. Typisk reaktion fra et firma, der er bag ud teknologisk, siger Intel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Påstande om 4, 6 og 8 timers batteritid på bærbare computere er mangfoldige, men virkeligheden er som regel anderledes trist for folk på farten. Ved almindeligt brug viser computerne sig nemlig ofte at løbe tør for strøm efter kun halvt så mange timer som lovet.

Det har fået chip-producenten AMD til at råbe op og forlange ordnede forhold, med en mere realistisk måde at måle batteritiden på. I dag sker det med forskellige fiksfakserier som at at skrue godt ned for lysstyrken på skærmen, slukke den trådløse netforbindelse og kun bruge CPU'en ved 7,5 procents belastning, skriver Newsweek.com.

Dagens målemetode hedder Mobilemark 2007 og er opfundet af organisationen Business Application Performance Corporation, som består af pc-producenter og firmaer som AMD og Intel.

I det forum har fristelsen til at overdrive batteritiden været for stor, men nu skal det være slut, mener AMD og giver i den anledning de øvrige medlemmer en røffel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet skal batteritiden på bærbare fremover angives i 'belastet' og 'ubelastet', mener AMD, på samme måde som mobiltelefonproducenter fortæller om taletid og standbytid. Den model bliver positivt modtaget hos Dell, der er en af verdens største producenter af bærbare computere.

At AMD markerer sig som den ædle ridder, der taler forbrugernes sag, skal dog ikke tolkes som rendyrket godhjertethed. AMD ønsker nemlig først og fremmest at ændre målemetoden, fordi firmaet mener, den giver ærkekonkurrenten Intel en urimelig fordel.

AMD's processorer bruger mere strøm end Intels, når de ikke er belastet, men det opvejes af forbruget, når der skal knuses tal, så ved normalt brug er der ingen forskel, lyder AMD's vurdering. Den nuværende Mobilemark 2007-måling er undfanget i Intels laboratorier og specielt designet til at give Intel en fordel, fortsætter AMD.

Intel afviser ikke overraskende påstandene og mener, ifølge Newsweek, at firmaer, der sakker bagud i teknologiræset, ofte i stedet vil skyde skylden på målemetoderne.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. juni 2009 kl. 17:58

Hvor meget belastning skal der til?

Det er urimeligt at kræve fuld belastning, da det er forskelligt på forskellige computere. Så et evt. benchmark skal være så tilpas lidt belastende, at det kan afvikles på de fleste computere. Alternativt kan man definere flere grader af belastning og angive både strømforbruget og hvornår en given computer må give op overfor belastningen.

Benchmarks bør være af en art, hvor der forventes output i en bestemt rate, f.eks. musik- eller filmafspilning, og man kan ikke bruge fuldskærmsmode til film, for opløsningen er maskinspecifik.

Det er altså ikke nogen nem opgave at definere en fair test.