AMD: Små, billige processorer vinder altid slaget om serverne

Chipproducenten AMD kommer til at satse på processorer til servere, som minder mere om dem, der sidder i billige bærbare pc'er eller tablets.

STOCKHOLM. Regnestykket for den bedste serverprocessor kommer til at ændre sig inden for de næste år, så mindre kraftige og mere specialiserede processorer bliver mere interessante. Det mener i hvert fald chipproducenten AMD, som hidtil har stået i skyggen af den betydeligt større konkurrent Intel på x86-processorer til servere.

»De samlede omkostninger bliver vigtigere, for eksempel ydelsen pr. watt eller tætheden i datacenteret i forhold til anskaffelsesprisen,« siger Greg Poole, chef for AMD's enterprise-produkter, til Version2.

AMD var først til at gå efter servermarkedet med x86-baserede 64 bit-processorer, netop mens konkurrenten Intel satsede på Itanium som 64 bit-platform. Det kom endda efter, at x86-processorerne havde rykket gevaldigt ved etablerede serverprocessor-arkitekturer som Sparc og Power.

Nu forventer AMD, at det samme vil gentage sig i det næste slag om markedet for processorer til servere.

»Vi er på vej med vores første ARM-baserede serverprocessorer. På servermarkedet har historien vist, at det altid er mindre, billigere og mere effektive processorer, som vinder i længden,« siger Greg Poole.

Derfor ser AMD's produktplaner på servermarkedet også ud til at brede sig mere ud på at tilbyde forskellige varianter af billigere processorer med forskellige styrker, frem for at satse på mere generelle, kraftigere serverprocessorer.

En ny serie med kodenavnet 'Berlin' vil således være det, AMD kalder for en APU, altså en processor, som har en integreret grafikprocessor. Berlin-serien vil være beregnet til servere i datacentre, hvor det er vigtigt med mange servere på mindre plads.

Prisen for at skalere ned til billigere processormodeller er, at serverne bliver mere specialiserede. Berlin-serien vil således ikke være velegnet til en server, som skal afvikle alle typer applikationer, men vil være rettet mod eksempelvis webservere.

Den ARM-baserede serie har fået kodenavnet 'Seattle', og med den kommer AMD til at stå over for helt nye konkurrenter end blot Intel, som hidtil har været chipproducentens direkte rival.

»Vi kommer til at få mere konkurrence, men jeg tror, at vores eneste ulempe er, at konkurrenterne har mere erfaring med ARM. Til gengæld har vi mere erfaring med servere,« siger Greg Poole.

Hen påpeger samtidig, at serverversionerne af ARM vil blive 64 bit, som er forholdsvis nyt territorium for ARM-arkitekturen, mens AMD har mere end et årtis erfaring med 64 bit serverprocessorer.

Samtidig har AMD i 2012 købt firmaet Seamicro, som fremstillede servere baseret på ARM og Intels Atom-processorer, men nu er på vej over på AMD's processorer. Det væsentligste fra det opkøb har imidlertid været det 'fabric', altså mulighed for at forbinde enkelte mikroservere i en klynge.

AMD vil dog også fortsat arbejde på mere generelle serverprocessorer i form af en serie med kodenavnet 'Warzaw', som vil være beregnet til servere med op til fire processorer. Warzaw-serien vil dog også ifølge AMD satse på at være billigere i det lange løb ved eksempelvis at passe i samme sokler som de nuværende Opteron 6300-processorer.

I modsætning til flere af konkurrenterne som eksempelvis for AMD velkendte Intel og flere af de nye ARM-producenter, har AMD ikke længere selv kontrol med udviklingen af ny chipproduktionsteknologi. Selvom firmaet kan designe sine egne processorer, så ligger fremstilling i hænderne på samarbejdspartnere.

Mens Intel så småt er begyndt at demonstrere 14 nanometer-processorer, kan AMD altså ikke selv skaffe en konkurrencemæssig fordel, som kan ligge i nye fremstillingsteknologier, der kan hjælpe med at sænke energiforbruget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kristian Bjørklund

De små og strømeffektive processorer giver god mening rigtig mange steder, synes jeg. Blot skal man huske, at licensering per cpu (eller core) kan gøre det prismæssigt ineffektivt (eller slet og ret træls) at bruge en 4-kernet processor i Atom-kategorien. Så kan man selvfølgelig bare bruge Open Source - men det var ikke den debat, jeg ville starte. Blot vil jeg henlede opmærksomheden på, at licenspolitikkerne desværre nogle gange tvinger en til at vælge større/kraftigere cpu'er.

  • 3
  • 0
#5 Johnnie Hougaard Nielsen

men pt. er der stadigvæk rigtig mange server applikationer der ikke scaler ret godt med antal tråde, der vil en hurtig CPU med få kerner stadigvæk være at foretrække.

Det er jo korrekt, men det peger på at de store server farms til cloud og hosting vil blive domineret en arkitektur, der ikke behøver satse på max ydelse pr. processor. Det vil sige at markedet for de kraftige processorer kunne tabe så megen volumen at stykprisen bliver høj, så forholdet mellem pris og ydelse bliver så ugunstigt at der bliver stort pres for at få det til at fungere på cloud vilkår; også selv om det måske kræver noget højere samlet ydelse. Det er mange, mange år siden at store computere handlede om at have store enkelt-processorer.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere