AMD lancerer verdens første 7 nm serverprocessor - Google vil bruge den i datacentre

9. august 2019 kl. 11:5212
AMD lancerer verdens første 7 nm serverprocessor - Google vil bruge den i datacentre
Illustration: screenshot AMD.
Ny 64-kerners CPU fra AMD.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

AMD har lanceret anden generation processorer i Epyc-familien og verdens første serverprocessor lavet med en 7 nanometer produktionsproces.

Lanceringen kom dagen efter, at Intel lancerede sin 56-kerners Xeon Scalable ‘Cooper Lake’-processor, som vi skrev om i går.

Den nye AMD Epyc-serie hedder Epyc 7002 og er også kendt som ‘Epyc Rome’. Serien består af en række forskellige processorer i forskellige prisklasser. Flagskibet – Epyc 7742 – kommer med op til 64 Zen 2-kerner og 128 tråde. Clockfrekvensen er på 2,25 GHz med ‘boost’-frekvens på op til 3,4 GHz.

Lanceringen af en serverprocessor på 7 nanometer er en triumf for AMD i ‘krigen’ mod Intel – som ikke ventes at være klar med 7 nanometer-chips før i 2021. Xeon Scalable-processorerne, Intel lancerede i tirsdags, er produceret med Intels gamle 14 nanometerproces, men en ny serverprocessor på 10 nanometer ventes næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Strømforbruget er på 225 watt (TDP). Dette lyder måske som meget, men strømforbruget for Intels Xeon Scalable-topmodel (Platinum 9282) med 56 kerner er til sammenligning på hele 400 watt TDP.

Prisen oplyses at være 6.950 dollars (ca. 46.320 kroner) – så nogen billig fornøjelse er det ikke.

Google og Twitter vil bruge de nye processorer

Ifølge AMD kan de nye andengenerations Epyc-processorer klare op til 23 procent flere instruktioner per clock-cyklus sammenlignet med forrige generation. De benytter en ny generation AMD Infinity-arkitektur, som blandt andet understøtter PCI Express 4.

AMD skriver i pressemeddelelsen, at både Google og Twitter nu vil begynde at bruge Epyc Rome i deres datacentre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye processorer er allerede taget i brug i det datacenter, som udgør Googles interne infrastruktur, og mod slutningen af året skal også kunder af Google Cloud Compute Engine kunne tage det i brug.

Også Twitter har annonceret, at de vil begynde at bruge de nye processorer i deres datacentre senere i år. Dette skal vist nok reducere TCO – de totale ejeromkostninger – for selskabet med så meget som 25 procent. Årsagen er, at de med de nye 7 nanometer-processorer kan presse flere CPU-kerner ind på mindre plads med lavere energiforbrug.

Imponerer i ydelsestests

Flere websites har testet den nye processor, og ydelsestallene er imponerende. Anandtech skriver i sin test af 7742-topmodellen, at »AMD tilbyder et produkt, som banker Intel, når det gælder ydelse, og stjæler billedet, når det gælder ydelse per dollar«.

De har ikke fået testet Intels nye topmodel, men Anandtech mener alligevel, at indenfor high-end x86-processorer for sokkelmontering så giver AMD dig 50 til 100 procent højere ydelse til en 40 procent lavere pris.

Netsiden hexus.net har heller ikke testet Xeon 9200, men i sin test af AMD Epyc 7742 mod Intel Xeon Platinum 8280 slår de fast, at Epyc 7742 sætter nye rekorder i standardiserede server-benchmarker og efterlader den dyrere Xeon Platinum 8280-processor som en lille prik i bakspejlet.

Artiklen er fra digi.no.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. august 2019 kl. 11:05

Det er jo interessant at følge denne diskussion, men når man er vokset på en 8086 processor, er det lidt svært at forholde sig til dette. Ingen kritik - bare en interessant bemærkning, som viser lidt om udviklingen.

10
11. august 2019 kl. 16:41

Og hvad er det i øvrigt der foranleder dig til at konkludere, at Navi er en bedre GPU til notebooks end gen11?

At den er baseret på 7 nano teknologi, og er mere strøm besparende allerede på desktop siden nu, end nvida.

Det vil nok tage lidt før vi ser det. navi er ikke komme i mange udgaver til Desktop endnu. Vil ønsker at de kommer med en udgave, som kan ryste også Nvida i topppen. Evt bare med 2 GPU på et bord til en god pris. Det er langt tid siden Nvida har haft rigtigt konkurange, og ligesom Intel har de også sovet i timen. Den sidste genneration fra Nvidia viste ikke meget hastighedsforøgelse, kun nogle tiltag som ser godt ud, men som det sikkert tager spil 3-4 år at tage til sig. TIl den tid har AMD/ATI noget ligende. Men super versioner, har dog givet mere for pengene.

Tror man skal afvente på APU og Mobil siden. Den nye 3000 serie APU er stadig baseret på den game Ryzen+ genneration og ikke Zen2. Når eller hvis der kommer en Zen2 med Navi til mobil og APU, så tror jeg vi ser et særdeles godt alternativ til alt i lowend marked på desktop, og til topmodelerne i Mobil udgaven. Hvis man skal købe en APU nu, så vil jeg købe en 2200G til 600,- også vente.

8
10. august 2019 kl. 13:50

På notebook er det bare strømforbruget, som er arkileshælen i forhold til mulighederne og ikke kostprisen.

Samling af mange PC'er, øger åbenbart ikke ens viden om elektronik.

Hvis vi taler ydelse på CPU, ´sammen med et Grafikkort så har Ryzen da selv med første genneration af Ryzen , været langt bedre end Intel.

Med den nye 7 nano teknologi, så vil de da helt sikkert løbe endnu mere fra Intel, også med hensyn til strømforbruget.

Intel har aldrig været gode til at lave strømbesparende chips. Bare se på deres forsøg med Atom.

Men hvis du bare skal noget skrive eller gå på nettet med, så kan Intel lige nu levere mindre strømforbrug. Men hvis vi taler om krav om lidt mere computer kraft kerner og grafikort. Så slår AMD allerede med den gamle genneration Intel.

Du kan faktsik spille på en Mobil PC med en 2500U, også bruger den kun 15 Watt og er billigere end Intel.


Hvem siger man skal købe et nyt bundkort for at kunne bruge de Ryzen. AMD siger selv at PCI 4.0 nok vil være muligt på den første PCI, altså der hvor grafikort typsik sider, selv på gamle bundkort. Desuden så vil en 3600 eller 3700 være et bedre valg til spil og OC, så snakker vi kun 2000 til 3000 og det er lige nu. Selv med en 2200G til 600,- kr, så kan du spille de fleste spil i 720p, også skall du ikke bruge penge på et grafikort, som stadigt er alt for dyre.

7
9. august 2019 kl. 19:46

Hej Hans, jeg kan læse, at jeg ved meget mere om både Intel og AMD CPU'er end du gør. Du prøver heller ikke at forstå, hvad jeg skriver. Jeg vil gøre det helt klart:

  1. Glem alt om Spectre og Meltdown. Det er gammel strøm i røret.
  2. Jeg har bygget masser af PC'ere og ved udemærket hvor meget nemmere det kan være med AMD.
  3. Kig nu på de gaming benchmarks. Forskellen er større end 1% i Intels favør og for nogle er det vigtigt. Pas på med at anbefale andre, hvad de skal købe.
  4. AMD's 12 kerners CPU koster stadigvæk 500 dollars og X570 motherboards er dyre netop pga. PCIe 4.0. 8-kerners CPU'er vil stadigvæk være mainstream en tid endnu til gaming, hvor CPU'er typisk koster 200-300 dollars. Men jo, de presser Intel meget hårdt på prisen og det er jo en god ting.
6
9. august 2019 kl. 16:57

Men køb du bare en AMD CPU til gaming

Og du har slet ikke læst, eller hørt om de den nye Ryzen genneration, som nu er lige så hurtigt til også gamle spil, som kun bruger en kerne.

Det til en meget billigere pris, samt med bedre performence på alle andre ting. Desuden kan man for det mest også bare skifte til den nye genneration, selv om ens Bundkort, RAM, CPU køler er 3 år gammel og 2 gennerationer bagefter.

Man kan serfølge også vælge Intel, hvis man er lidt heldigt i sandlotteriet, så kan man måske få 1% bedre performens, hvis det ikke bliver ændt om af sikkerheds patch til spectre og meltdown

Og hvis man ikke synes at de 6000 til 9000 kr på en CPU som falder gavaldigt i pris, for under 1% bedre ydelse, er det værd, så er de penge langt bedre brugt på hurtige ram og grafikort. Desuden vil man for de sparet penge, kunne købe ny og hurtigere CPU efter er år eller to til Ryzen, hvor man kan genbruge resten. Mens man til Intel, næsten skal skifte MOBO og kølere.

Men det er nok hurtigt vundet tilbage, når vi ser de første rigtige grafikort, begynder at bruge båndbreden med Pcie 4.0

Også snakker vi jo stadigt en Desktop, som er næsten dobbelt så god, til næsten alt andet, på grund af de mange kerner.

"VERDICT While there’s a strong case for both CPUs, the AMD Ryzen 9 3900X is the clear winner overall if you want a fast, well-rounded gaming rig and don't want to spend too much on aftermarket cooling. That’s a first for AMD in more than a decade, and a pretty big deal for the PC gaming world.

For an extra $15 you get more cores, more power and more memory"

https://www.forbes.com/sites/erikkain/2019/08/06/the-best-gaming-cpu-under-500-intel-i9-9900k-vs-amd-ryzen-9-3900x/

5
9. august 2019 kl. 14:38

Det er sjovt, at du nævner lige netop gaming og Ryzen i samme sætning. De anmeldere jeg kender (Linus Sebastian, Steve fra Gamers Nexus, Anandtech, PCGH osv. osv.) anbefaler AMD til workstations og supercomputere. Spil derimod bruger sjældent mere end 8 kerner pga. spilkonsollerne og så handler det om ydeevne pr. kerne. Men køb du bare en AMD CPU til gaming.

Du har ret i, at det er nemmere at bygge AMD systemer. CPU'en regulerer sig selv i real-time, man kan opgradere gamle systemer uden at skifte motherboard, en 12-kerners Ryzen 3900X bruger max. 142W, hvilket er ca. det samme som en topmodel 8 kerners Intel CPU, der er korrekt konfigureret. Hvis man køber en K eller X serie CPU fra Intel, så ryger garantien, hvis man ændrer på clock-multipliers og det gør BIOS'en typisk for én ved første boot. En bit kaldet "overclock" bliver sat, så man kan ikke løbe fra skaden. Man skal så købe en tillægsgaranti fra Intel på nettet. Til gengæld har man frit valg mht. indstilling af TDP-værdierne uden at garantien bortfalder. Man skal blot teste sit systems køling indgående. Det glemte Apple med deres Macbook Pro....

Intel masseproducerer allerede 10nm CPU'er til tynde og lette bærbare og de har en hurtig GPU. De kan købes i danske butikker inden jul. Tvivler stærkt på, at AMD kan slå dem i ydeevne pr. watt. Anandtech har allerede testet et eksemplar.

Mht. Spectre og Meltdown, så skriver jeg på en Intel PC, hvor både Meltdown, L1TF og MDS er rettet i hardware (Xeon-E 2278G). Der er kun Spectre V2 tilbage som mangler hardwarerettelse og den giver ikke ydelsesproblemer i de benchmarks jeg har set. Spectre V2 er rettet i Intels server CPU'er.

4
9. august 2019 kl. 14:22

Samt at AMD ikke på samme måde er ramt af spectre og meltdown, som æder flere års CPU forbedringer, når den første sikkerhedspatch bliver lagt ind.

Foruden de bombastiske tal i nyhederne på dagen for offentliggørelsen af sårbareheden, har du så tjekket op på, hvad det reelt betyder, og i hvilke scenarier det reelt betyder noget for ydelsen på Intel processorerne?

Mit bud er nej. De er stærkt overvurderet, og specielt til alm. brug. De få steder, hvor der var rapportere høje ydelsestab (primært de første varianter), var meget use case specifikt og vha. tilpasninger i diverse software lag, er meget af ydelsestabet vundet tilbage igen. Det er i hvert fald ikke flere års generationsforbedringer, der forsvinder grundet patches.

Og hvad er det i øvrigt der foranleder dig til at konkludere, at Navi er en bedre GPU til notebooks end gen11? Jeg ser dem som meget lige for platformen, når vi har Ice Lake med gen 11 og Zen 2 med Navi.

Når de først kommer i retaill version med std RAM, tænker jeg det bliver utrolig lige. Er spændt på, om AMD vil tilbyde mere I/O og kerne på notebookfronten ligesom desktop/server/workstation. Med de første to revisioner af Mobile Zen var svaret langt hen af vejen nej.

På desktop, server og workstattions er det nemmere for AMD at gå på kompromis kontra intel med prisen for at få en konkurrencefordel. På notebook er det bare strømforbruget, som er arkileshælen i forhold til mulighederne og ikke kostprisen.

2
9. august 2019 kl. 12:54

Fik trykket lidt hurtigt, og kunne ikke få lov at redigere.

Når AMD kommer med en ny Mobil APU baseret på Navi, så tror jeg også, at AMD kan blive en vinder på dette market.

Især når man tænker på Intels gamle problem, strømforbruget. Som jo er vigtigt på mobilsiden.

Samt at AMD ikke på samme måde er ramt af spectre og meltdown, som æder flere års CPU forbedringer, når den første sikkerhedspatch bliver lagt ind.

Hvis man tænker på lille desktop computer 24/7 uden stor strømforbrug, så man altid har adgang til mail, facebook , Internet evt. med KWM switch. Så se på raspberry pi 4 med 4 Gb, Windows10 kommer sikkert snart gratis til denne, men ellers er Linux MINT en rigtigt god løsning- Eller vent på afløsren for 2200G/2400G. Selv om 600 kr, er billigt for både CPU og Grafikort som kan spille 720p spil, og hvor man kan genbruge alt hardware og sætte en 3 generations Ryzen APU i, når de kommer.

PS. Og Ja, det er for at drille Intel FB lidt. ;-)

1
9. august 2019 kl. 12:37

Så er Intel slået på alle platforme, på både pris og ydelse.

Destroyed Intel Desktop CPUs. ✔ Destroyed Intel Server CPUs. ✔ Destroyed Intel Mobile CPUs. ‎❌

Med genbrug af bundkort, kølere og RAM, samt den bundlet software uden restriktioner så sr AMD Ryzen CPU genneralt et godt køb

Når man så også ser på strømforbrug og de mange kerne, så burde valget være let.

Hvis man bare ser på lidt jern til en lille firma server, eller en top GAMMER PC, så skal man også se på Ryzen Threadrippe som er en fint på arbejdsstation og server siden. Et produkt Intel ikke har, da er der bange for at kanibalisere deres server.

Hvis man kan nøjes med sidste års model, så starter CPU priser under 2000,- kr.

"AMD claims that Epyc sets no fewer than 80 new world records for CPU performance as measured in a wide range of industry-standard benchmarks, with "

https://www.extremetech.com/computing/296307-epic-win-amds-64-core-7nm-epyc-cpus-leave-xeon-lying-in-the-dirt