AMD i problemer - nu skal der laves ARM-processorer

Intels eneste store konkurrent AMD er under hårdt pres, i takt med at pc-salget falder. Nu skal en satsning på ARM-processorer være med til at redde AMD.

Intel- eller AMD-processor? Den slags diskussioner kunne for ti år siden blive lige så brandvarme i visse it-kredse, som dagens religionskrige mellem iOS og Android.

Men i dag er AMD blot en skygge af sig selv, skriver Ars Technica, som i to lange artikler gennemgår historien om AMD. Fra kæmpesucces som den nye dreng i klassen, der tog kampen op mod Intels monopol, til nu at være i økonomisk rørte vande og miste relevans, i takt med at tablets og smartphones tager en stadig større del af markedet, og salget af traditionelle pc’er med x86-processorer falder.

For første gang bekræfter AMD nu, at firmaet fremover også vil producere ARM-processorer, som er indmaden i langt de fleste mobile enheder, rapporterer Engadget.

En ny serie af x86-processorer til indlejrede systemer har nemlig fået tilføjet et lille ’x’ til logoet. Og det skyldes kun én ting, nemlig at kunderne fremover skal kunne skelne mellem x86-modeller og ARM-modeller fra AMD. En talsmand fra AMD bekræfter også udviklingen og siger, at der med tiden vil komme både ARM og x86-produkter fra AMD’s samlebånd.

Ærkekonkurrenten Intel har valgt en anden strategi og har satset enorme resurser på at få banket x86-processoren så langt ned i energiforbrug, at den kan konkurrere direkte med ARM. Det foreløbige resultat af denne satsning driver nu de nye tablets med en fuld udgave af Windows 8.

Men om AMD’s kommende ARM-produkter er nok til at få vendt skuden, er nu et åbent spørgsmål.

Efter succesrige år omkring årtusindskiftet, med produkter som Opteron, Athlon og K8, er AMD siden blevet overhalet eftertrykkeligt af storebror Intel. AMD kæmpede med milliardregninger for nye fabrikker, som endte med at give firmaet overkapacitet. Intel lancerede imens Core-serien og de faste ’tick-tock’-opdateringer og blev et velkørende tog, der maste AMD helt ud af konkurrencen i toppen af pc-markedet.

I stedet konkurrerer AMD nu på pris i den billige ende, hvilket aldrig har givet store profitmargener, og et opkøb af grafikchip-producenten ATI i 2006 vendte ikke skuden - måske tværtimod.

I dag har AMD 85 procent af sin forretning på pc-markedet og indrømmer selv, at det er et faldende marked. Men én stor sejr har AMD fået for nylig: Både CPU og GPU i den nye Sony Playstation 4 vil være fra AMD, og måske får AMD også samme deal med Microsoft om den kommende Xbox. Og mens AMD missede hele bevægelsen mod meget energibesparende processorer til mobile enheder, satser firmaet nu på at få plads på det gryende marked for den slags processorer til serverbrug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Jeg har tidligere spekuleret på, om ARM måske ville købe AMD (http://www.version2.dk/blog/arm-koeber-mips-patenter-48718), og denne meddelelse synes jeg kun bestyrker mistanken. En mulig model for handlen kunne være, at ARM køber alle AMDs patenter om CPU-design, og at produktionsenheden bliver udskilt i et separat firma, som beholder AMD-navnet. Dette firma ville blive ved med at lave x86 processorer baseret på de nuværende designs, men også producere ARM-baserede chips.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere