Du ved selvfølgelig godt, at dine cloudbaserede systemer kører på fysiske servere i et fysisk datacenter et sted i en eller flere af de regioner, som du har valgt, at dine systemer skal køre i.
Men selve konceptet cloud computing synes at ophæve fysiske begrænsninger.
Eksempelvis havde den førende udbyder af cloud computing, Amazons AWS, da heller ikke den store fysiske tilstedeværelse i Norden i lang tid.
Det var først for fem år siden, at der blev åbnet et lille salgskontor i Stockholm og et i Helsinki.
AWS fyldte langt mere i den mentale bevidsthed hos udviklere, devops og it-chefer, end AWS rent fysisk fyldte i Norden.
Det er dog ved at ændre sig.
Vigtigt med kontorer
»Det er vigtigt, at vi har salgskontorer og partnere i de enkelte lande. Bare det at tale samme sprog er en fordel, ligesom det er vigtigt at forstå kulturen, markedet og lovgivningen i det enkelte marked,« siger Niko Mykkänen, AWS chef for Alliances and Channels i EMEA.
For nylig har AWS åbnet større kontorer i Stockholm og Helsinki, og forrige år åbnede AWS et dansk kontor i Codanbygningen i København, ligesom der nyligt er åbnet et AWS-kontor i Oslo. Desuden er der de nyligt etablerede AWS-datacentre i Stockholm.
Udover AWS' lokale kontorer og datacentre lægger Niko Mykkänen vægt på, at AWS får etableret partnerskaber med lokale partnere, som har indsigt i lokale forhold og lovgivning og har specialiseret sig i en eller flere industrier eller AWS-teknologier.
Catch-up med Microsoft?
AWS er den ubestridte cloudkonge, men i de senere år er Microsoft med sin Azure-platform blevet en seriøs udfordrer. Microsoft synes at have en fordel, når det gælder salgskontorer og partnerskaber.
Allerede flere år før en anden cloududbyder, Oracles Larry Ellison, spurgte: 'What the hell is Cloud Computing?' (Larry Ellison fandt senere ud af, hvad det er, og forsøger nu også at få en bid af cloudkagen), havde Microsoft et veletableret netværk af salgskontorer og partnere i de nordiske og europæiske lande.
Så det er naturligt at spørge Niko Mykkänen, om AWS på den front halser efter Microsoft?
»Jeg ved ikke, hvad Microsoft gør, jeg er for fokuseret på mine kunder og partnere,« lyder det i første omgang med et smil i stemmen fra Niko Mykkänen, inden han fortsætter:
»Halser vi efter Microsoft, eller prøver vi at gøre tingene på vores egen måde? Jeg vil sige, at vi gør det sidste,« siger Niko Mykkänen, som for nylig deltog på konferencen AWS re:Invent i Las Vegas, hvor AWS præsenterede nyheder indenfor cloudteknologi.
Det efterspørger kunderne
Der er sket meget med AWS-økosystemet, siden de første services, som Elastic Compute Cloud (EC2) og Simple Storage Service (S3), blev lanceret i marts 2006.
I dag er der 165 services – og formentlig flere efter re:Invent-konferencen. Der er selvfølgelig ingen, der kan have en dyb viden om så mange forskellige services, hvilket åbner muligheder for partnere med specialiseret teknisk viden.
»Vores kunder efterspørger folk, som virkelig ved, hvad de gør,« siger Niko Mykkänen og peger på en af udfordringerne i Norden og Europa for den sags skyld.
»I Norden er en af de store udfordringer, at der ikke er nok mennesker med de rette skills. 9 ud af 10 møder med kunder handler om at finde de rette personer med de rigtige skills,« siger Niko Mykkänen.
Han nævner, at AWS arbejder med partnere om et seks måneders træningsprogram, hvor ansatte kan få de rette certificeringer.
Efterspørgsel på AI/ML-viden
»I dag kan man stort set ikke tale om noget, uden at AI eller ML nævnes. Kunderne ønsker partnere, der har dyb viden om de områder. Det vil sige partnere med skills og reel erfaring med at levere projekter indenfor et givet område,« siger Niko Mykkänen, der dog også fremhæver, at det ikke handler om tekniske skills alene.
»Det er ikke kun viden om AWS-teknologi, men også om kundens forretningsområde, så partnere med viden om vertikalerne som finans og lignende, ligesom erfaring med ERP-systemer som SAP, der kører i skyen.«
Hostingvirksomheder som AWS-partnere
En anden trend, som Niko Mykkänen ser i partnermarkedet, er flere hostingvirksomheder, som ønsker at bruge AWS som hostingplatform og så tilføje ekstra værdi i form af viden om compliance og sikkerhed.
»Hostingvirksomhederne har mangeårige kunderelationer og ser, at kundernes krav begynder at ændre sig, og at nogle kunder overvejer at flytte ting i skyen. Her kan hostingvirksomhederne blive AWS-partner og med baggrund i deres viden og erfaring kan de rådgive og hjælpe deres kunder,« siger Niko Mykkänen.
Trenden med hostingvirksomheder i cloud, startede i USA for tre år siden, bredte sig så til Tyskland og er indenfor det seneste halvandet år kommet til Norden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.