Amazons store udfordring i Norden: Ikke nok mennesker med de rette evner

12. december 2019 kl. 05:0310
Amazons store udfordring i Norden: Ikke nok mennesker med de rette evner
Illustration: Gerain0812 / Bigstock.
Amazon opruster på den fysiske tilstedeværelse i Norden for AWS.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Du ved selvfølgelig godt, at dine cloudbaserede systemer kører på fysiske servere i et fysisk datacenter et sted i en eller flere af de regioner, som du har valgt, at dine systemer skal køre i.

Men selve konceptet cloud computing synes at ophæve fysiske begrænsninger.

Eksempelvis havde den førende udbyder af cloud computing, Amazons AWS, da heller ikke den store fysiske tilstedeværelse i Norden i lang tid.

Niko Mykkänen er AWS' chef for Alliances and Channels i EMEA

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var først for fem år siden, at der blev åbnet et lille salgskontor i Stockholm og et i Helsinki.

AWS fyldte langt mere i den mentale bevidsthed hos udviklere, devops og it-chefer, end AWS rent fysisk fyldte i Norden.

Det er dog ved at ændre sig.

Vigtigt med kontorer

»Det er vigtigt, at vi har salgskontorer og partnere i de enkelte lande. Bare det at tale samme sprog er en fordel, ligesom det er vigtigt at forstå kulturen, markedet og lovgivningen i det enkelte marked,« siger Niko Mykkänen, AWS chef for Alliances and Channels i EMEA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nylig har AWS åbnet større kontorer i Stockholm og Helsinki, og forrige år åbnede AWS et dansk kontor i Codanbygningen i København, ligesom der nyligt er åbnet et AWS-kontor i Oslo. Desuden er der de nyligt etablerede AWS-datacentre i Stockholm.

Udover AWS' lokale kontorer og datacentre lægger Niko Mykkänen vægt på, at AWS får etableret partnerskaber med lokale partnere, som har indsigt i lokale forhold og lovgivning og har specialiseret sig i en eller flere industrier eller AWS-teknologier.

Catch-up med Microsoft?

AWS er den ubestridte cloudkonge, men i de senere år er Microsoft med sin Azure-platform blevet en seriøs udfordrer. Microsoft synes at have en fordel, når det gælder salgskontorer og partnerskaber.

Allerede flere år før en anden cloududbyder, Oracles Larry Ellison, spurgte: 'What the hell is Cloud Computing?' (Larry Ellison fandt senere ud af, hvad det er, og forsøger nu også at få en bid af cloudkagen), havde Microsoft et veletableret netværk af salgskontorer og partnere i de nordiske og europæiske lande.

Så det er naturligt at spørge Niko Mykkänen, om AWS på den front halser efter Microsoft?

»Jeg ved ikke, hvad Microsoft gør, jeg er for fokuseret på mine kunder og partnere,« lyder det i første omgang med et smil i stemmen fra Niko Mykkänen, inden han fortsætter:

»Halser vi efter Microsoft, eller prøver vi at gøre tingene på vores egen måde? Jeg vil sige, at vi gør det sidste,« siger Niko Mykkänen, som for nylig deltog på konferencen AWS re:Invent i Las Vegas, hvor AWS præsenterede nyheder indenfor cloudteknologi.

Det efterspørger kunderne

Der er sket meget med AWS-økosystemet, siden de første services, som Elastic Compute Cloud (EC2) og Simple Storage Service (S3), blev lanceret i marts 2006.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er der 165 services – og formentlig flere efter re:Invent-konferencen. Der er selvfølgelig ingen, der kan have en dyb viden om så mange forskellige services, hvilket åbner muligheder for partnere med specialiseret teknisk viden.

»Vores kunder efterspørger folk, som virkelig ved, hvad de gør,« siger Niko Mykkänen og peger på en af udfordringerne i Norden og Europa for den sags skyld.

»I Norden er en af de store udfordringer, at der ikke er nok mennesker med de rette skills. 9 ud af 10 møder med kunder handler om at finde de rette personer med de rigtige skills,« siger Niko Mykkänen.

Han nævner, at AWS arbejder med partnere om et seks måneders træningsprogram, hvor ansatte kan få de rette certificeringer.

Efterspørgsel på AI/ML-viden

»I dag kan man stort set ikke tale om noget, uden at AI eller ML nævnes. Kunderne ønsker partnere, der har dyb viden om de områder. Det vil sige partnere med skills og reel erfaring med at levere projekter indenfor et givet område,« siger Niko Mykkänen, der dog også fremhæver, at det ikke handler om tekniske skills alene.

»Det er ikke kun viden om AWS-teknologi, men også om kundens forretningsområde, så partnere med viden om vertikalerne som finans og lignende, ligesom erfaring med ERP-systemer som SAP, der kører i skyen.«

Hostingvirksomheder som AWS-partnere

En anden trend, som Niko Mykkänen ser i partnermarkedet, er flere hostingvirksomheder, som ønsker at bruge AWS som hostingplatform og så tilføje ekstra værdi i form af viden om compliance og sikkerhed.

»Hostingvirksomhederne har mangeårige kunderelationer og ser, at kundernes krav begynder at ændre sig, og at nogle kunder overvejer at flytte ting i skyen. Her kan hostingvirksomhederne blive AWS-partner og med baggrund i deres viden og erfaring kan de rådgive og hjælpe deres kunder,« siger Niko Mykkänen.

Trenden med hostingvirksomheder i cloud, startede i USA for tre år siden, bredte sig så til Tyskland og er indenfor det seneste halvandet år kommet til Norden.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
13. december 2019 kl. 10:00

En softwareingeniør hos Amazon i USA tjener noget HELT andet end hvad danske udviklere gør (pånær meget få): https://www.levels.fyi/. Det er muligt Amazon ligger lavere end andre firmaer i USA, men lavt ligger i de ikke på dansk skala. En junior tjener nemt en mio. om året. Kender en "ret almindelig" dansk udvikler der arbejder der, og han tjener næsten 3.

Jeg synes også man blander tingene sammen. AI/ML er jo en applikation af skyen - en ud af mange. AWS har nogle specifikke offerings på det område, men det er jo kun en lille del af det. Og det er virksomheden selv der med sin forretningsviden der eventuelt sammen med konsulenter skal leverr og udvikel selve AI/ML løsningen - det er ikke hosting-leverandøren eller dennes håndlangers opgave. Selvfølgelig kræver det at nogen ved hvordan man overordnet mapper den AI-specifikke del til skyen, men kan ikke se det skulle være nogen hindring eller svært at få - AWS offerings er jo primært bare maskiner med store grafikkort egnet til AI. Hvis virksomhederne selv mangler AI/ML viden er det et problem, men det har ikke noget at gøre med hvor løsningen hostes.

9
13. december 2019 kl. 00:31

Hvad er det lige der er umoralsk ved, at arbejde ved Amazon? Man klager over manglende uddannelse har indvirkning på at opnå ansættelse, hvor Amazon ansætter ud fra kompetencer, i kontrast til de fleste andre virksomheder, der kun går op i CV'et. Ved en eventuel ansættelse, vil han tilmed nyde en noget højere løn (Google/Facebook niveau) i forhold til den generelle lønniveau.

7
12. december 2019 kl. 19:29

Jeg kan fortælle dig, at jeg kender en, som er ansat ved Amazon som software ingeniør uden nogen uddannelse udover en studentereksamen. Generelt, så handler det om performance ved job interviewet i modsat til mange andre virksomheder, der primært går op i CV'et og anciennitet etc.

Så det er bare med an ansøge, men du kommer nok til at søge uden for Danmark, og lidt forberedelse til online testen, telefon interviewet, og de 5 onsite interviews skader ikke.

5
12. december 2019 kl. 11:06

Når virksomheder kommer med udmeldinger som denne, synes jeg tit at det ikke lugter af et egentligt rekruteringsproblem. Artiklen fortæller tværtimod om hvor mange kontorer og datacentre Amazon åbner i Norden og hvor meget man gerne vil kunne give kunderne, ud over hvad man kan trække i automaten på deres hjemmeside.

Det er bare ikke en historie de kan få så mange til at skrive, eller læse, men dette emner er altid en god undskyldning for at fortælle hvor seje man selv er.

Når det er sagt er Amazon måske blevet taget lidt på sengen af Microsoft. MS var sene til at komme igang men har været gode til at få Azure til at virke med deres andre produkter. Her har Amazon stillet nogle ting til rådighed som var gode til nyudvikling men nu har de måske indset at markedet for overførsel af eksisterende produkter er ved at blive endnu større.

4
12. december 2019 kl. 09:54

Synes generelt jeg taber lidt respekt for virksomheder der påstår at de ikke kan finde arbejdskraft. Enten sorterer de alle fra uden en kanditat uddannelse (så erfaring og kvalifikationer bliver ligegyldige). Eller ja, man vil ikke betale den rigtige løn. Arbejdspladsen har et dårligt omdømme. Manglende anerkendelse af medarbejderne, manglende fleksibilitet i forhold til at hverve fra et større geografisk område (remote). Jeg kender et utal af talenter der enten ønsker at skifte arbejdsplads eller ikke har arbejde.

Jeg er personligt ikke i arbejde. Har arbejdet med cloud computing, frontend, backend, Keras, Tensorflow, Kubernetes, samt elektronik (PCB, IoT). Hele "møllen", det gør ingen forskel hvis ikke man har en kandidatgrad og blevet en del af systemet.

3
12. december 2019 kl. 09:53

Med forbehold for at jeg ingen erfaring har med hands-on cloud migrering:

Udfordringen er nok først og fremmest, at cloudcomputing tilføjer et ekstra virtualiseringslag, hvis man ikke skriver nye programmer specifikt til cloud.

Altså at et typisk kundescenarie er, at man gerne vil skifte til hosting i skyen, men der er ikke mange hostingleverandører, inkl Amazon selv, som kan se en god risk/reward-analyse på at tilbyde sine kunder at drive en stak Windows og Linux bokse med tilhørende infrastrukturkomponenter i et AWS setup.

Grundlæggende bygger AWS - så vidt jeg forstår - på at man fokuserer på infrastrukturdrift, og lader andre om at levere business value (enten kunden selv eller en kundenær driftsleverandør). Microsoft må - alt andet lige - med Azure i højere grad være involveret i hvordan man flytter servere til til cloud på en systematisk måde.

Blander man oven i hatten opskruede forventninger til hvad AI og ML i praksis kan levere, så bliver det værre endnu.

IT-brancen er også glade for "der kommer en god løsning i morgen"

2
12. december 2019 kl. 09:38

Så kan Amazon jo passende bare holde sig til Trumpistan - det vil være en win-win.

1
12. december 2019 kl. 08:52

Amazon er generelt vandt til at underbetale folk i USA, så jeg tænker at problemet til dels er at de folk, som kan gøre arbejdet, ikke vil arbejde for den løn Amazon vil give.

Det er selvfølgelig bare spekulationer, men givet deres almindelige omdømme, så synes jeg ikke det er en urimelig reflektion.