Amazons sky gør klar til at indtage Danmark: Jeg forstår godt, hvis I er nervøse

Verdens største cloud-leverandør har rettet blikket mod Danmark, og overvejer nu både lokale kontorer og datacentre.

For omkring to år siden oprettede Amazon Web Services et kontor i Sverige. Siden har det fået selskab af et kontor i Helsinki, men den skandinaviske ekspansion er langt fra overstået. Og Danmark er næste punkt på dagsordenen for Darren Mowry, der er chef for den globale tech-gigants afdeling i Nordeuropa.

»Danmark er et marked, hvor vi vil være engageret og til stede,« siger han til Version2.

Læs også: Krigen om cloudkunder skifter fra pris - nu handler det også om teknologi

»Som vi ser på Danmark, og efter jeg har brugt mere og mere tid i København, så er der klart for mig og for os som forretning, at der sker meget interessante ting i det marked,« fortæller Darren Mowry på telefon fra Stockholm.

Dansk kontor uundgåeligt

AWS fyldte i marts 10 år. Og Amazons cloud-tjeneste har selvfølgelig været tilgængelig for danske kunder i lang tid.

Men hvis der tidligere har været barriere for at smide vital data i en sky, hvis medarbejdere man aldrig har mødt, og som ikke taler dansk, så kan det nu ændre sig.

»Vi åbner ikke kontorer for at åbne kontorer. Vi er et selskab, der altid prøver at minimere udgifter,« indleder Darren Mowry.

Læs også: Amazon frigiver spilmotor til gratis brug

»Men når det er sagt - hvis vi hører et marked sige, ‘vi har brug for at I er her’, så gør vi det. Det er det, der er sket her i norden. Så de samtaler, vi har i Danmark, handler meget om, om folk har brug for os her.«

På sigt er AWS-bossen ikke i tvivl om, at der kommer et dansk kontor for sky-giganten.

»Det er et spørgsmål om, hvor hurtigt det skal ske,« siger han.

Datacentre kan følge

AWS’s infrastruktur i Norden er i dag begrænset til en enkelt såkaldt CDN-Edge location i Sverige, mens de nærmeste egentlige datacentre stadig ligger i Irland, Frankfurt - og snart London.

»Men på samme måde, som vi prøver at holde øjne og øre åbne for, hvad vores kunder har brug for i forhold til ressourcer, så lytter vi også efter, om de regioner vi har i dag, gør det muligt at leve op til data og privacyhensyn samt EU-regulering,« fortæller Darren Mowry.

Læs også: Private Cloud er muligt for dig - men husk ulemperne

Der er ikke konkrete planer om et skandinavisk datacenter, men det kan altså komme på tale, hvis de danske virksomheder og andre nordiske kunder ser behovet, vurderer AWS-chefen.

I forvejen er AWS verdens største udbyder af infrastructure-as-a-service - med betydelig margin. Gartner vurderede sidste år, at Amazons sky er ti gange så stor som de 14 største konkurrenter - tilsammen.

Leder efter partnere

Hvis udsigten til en global leverandør med dansktalende kontorer i København virker foruroligende på danske udbydere, så kan Darren Mowry godt forstå det.

»Jeg forstår, hvor følelsen kommer fra. Og jeg kan ikke sige, at vi ikke bliver konkurrenter,« siger han og tilføjer:

»Men jeg ser endnu flere muligheder for at vi kan skabe partnerskaber.«

Læs også: Amazon-nedbrud rev stribevis af online-giganter rundt

Amazon selv leverer ikke nogen vejledning i, hvordan skyen egentlig udnyttes bedst. I Sverige er den opgave samlet op af lokale virksomheder.

»Vi er nødt til have en række organisationer i Danmark, som kan levere en del af det her konsulentarbejde og kan hjælpe virksomheder med at flytte over på AWS,« siger Darren Mowry.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Hessellund Sørensen

Hvis jeg ejede en virksomhed kunne jeg aldrig drømme om at bruge en amerikansk cloud service. Ifølge USA lovgivning har NSA direkte adgang til alle Amazon's data og det er strafbart for et USA firma at undlade at udlevere data også selv om det strider i mod værtslandets lovgivning at gøre det. Da NSA før er blevet grebet i at lave industrispionage for USA virksomheder skal man da være godt dum for at gemme noget vigtigt på en cloud service.

 • 3
 • 0
#2 Michael Weber

Da NSA før er blevet grebet i at lave industrispionage for USA virksomheder skal man da være godt dum for at gemme noget vigtigt på en cloud service.

Hvordan foregør det sådan rent praktisk? Har NSA et bestillingskontor, hvor amerikanske virksomheder kan "bestille" et hack? Og hvis NSA har hacket en udenlandsk virksomhed og fået fat i nogle industrihemmeligheder, hvordan bestemmes det, hvilke(n) amerikanske virksomheder, der skal have industrihemmelighederne?

De amerikanske virksomheder, der ikke får industrihemmelighederne af NSA, må vel blive rimelig sure?

 • 1
 • 2
#3 Peter Hessellund Sørensen

Jeg vil tro at det kun er store virksomheder der kommer i betragtning, faktum er at Lovgivningen i USA giver mulighed for det og faktum er at NSA er blevet afsløret i at lave industrispionage mod et Brasiliansk olie firma. Hvordan det rent praktisk foregår er der ingen der ved, hvilket jo blot øger usikkerheden.

 • 2
 • 0
#4 Michael Weber

Jeg vil tro at det kun er store virksomheder der kommer i betragtning, faktum er at Lovgivningen i USA giver mulighed for det og faktum er at NSA er blevet afsløret i at lave industrispionage mod et Brasiliansk olie firma.

For mig at se, er det rimelig naturligt at NSA bedriver spionage mod brasilianske olieselkskaber. Brasilien er jo trods alt en af Sydamerikas største olieproducenter/eksportører, så det er jo nok den slags, spiontjenester laver.

Se f.eks.: http://www.business.dk/global/et-enkelt-selskab-lammer-hele-brasiliens-o...

Det ville måske være smart for CIA/NSA at kunne frembringe den slags "kriser", men så skal de jo nok have nogle oplysninger...et eller andet sted fra. Og det er jo den slags arbejde, de laver, de kære små.

Lad os nu ikke være for naive :)

 • 2
 • 0
#5 Jakob nørgaard

Kan du ikke prøve at uddybe hvordan du mener det er usikkert. Der kan laves mange tiltag for at sikre dine data, når du selv har kontrol over dit system. Så der er vel ikke så stor forskel på om du har en Kværn stående i Danmark som du selv forsøger at holde kørende med hardware, og så en placering hos aws i eksempelvis irland.

 • 2
 • 2
#7 Bent Jensen

"Så der er vel ikke så stor forskel på om du har en Kværn stående i Danmark som du selv forsøger at holde kørende med hardware, og så en placering hos aws i eksempelvis irland."

Jo hvis data på et eller andet tidspunkt er ukrypteret i Irland. Hvad det sikkert på et eller andet tidspunkt er, hvis vi taler om andet end backup. Så har du sikkert fået dig en backup af data ved NSA. Til brug om ikke andet til at stille dig for retten og smide dig i fængsel for et eller andet, hvis de synes det er nødvendigt. Men så længe du ikke har persondata, eller følsome foretningsdokumenter ligende, er det ikke et problem.

Hvis du i stedet mener, at ud ikke er i risiko for industrispionage og indsamling af personoplysninger til NAS og andre 3 bogstaver. Så er du så naiv at ikke bør have med nogen følsome data at gøre overhovedet, eller så har jeg nogen penge fra Nigeria du lige skal hjælpe mig med at overføre.

https://www.version2.dk/artikel/lovaendring-taet-paa-maal-fbi-maa-hacke-...

Høre du til en af "idioterne" ? " Husk at få instaleret Tor, VPN, Vera og ? VeraCrypt - har brugt lidt tid på undersøgelse, den bedste alternativ til TC og understøttet på flere platforme.

Samt Tor

Hvad man skal bruge for at beskyttet SMS og samtaler på telefonen ved jeg ikke, men gerne hjælp til noget også min mor kan bruge, efter jeg har sat det op, og ikke bare noget med en falsk sikkerhed. Gerne server i Tyskland, eller andre lande med en gælden og brugbar persondatalov, og mulighed for privatliv ?

Hvis alle bruger dette, så kan politiet ikke bruge det til at intimidere en person, bare fordi han gerne vil have et privatliv. Så fra nu er man herefter dum, idiot, og Imbecil hvis man ikke bruger en eller anden form for kryptering, for at beskytte sig mod overgreb og magt misbrug fra STASI og andre ministere.

Kom i gang, idioter.

https://www.torproject.org/docs/installguide.html.en https://veracrypt.codeplex.com/ "

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere