For omkring to år siden oprettede Amazon Web Services et kontor i Sverige. Siden har det fået selskab af et kontor i Helsinki, men den skandinaviske ekspansion er langt fra overstået. Og Danmark er næste punkt på dagsordenen for Darren Mowry, der er chef for den globale tech-gigants afdeling i Nordeuropa.
»Danmark er et marked, hvor vi vil være engageret og til stede,« siger han til Version2.
»Som vi ser på Danmark, og efter jeg har brugt mere og mere tid i København, så er der klart for mig og for os som forretning, at der sker meget interessante ting i det marked,« fortæller Darren Mowry på telefon fra Stockholm.
Dansk kontor uundgåeligt
AWS fyldte i marts 10 år. Og Amazons cloud-tjeneste har selvfølgelig været tilgængelig for danske kunder i lang tid.
Men hvis der tidligere har været barriere for at smide vital data i en sky, hvis medarbejdere man aldrig har mødt, og som ikke taler dansk, så kan det nu ændre sig.
»Vi åbner ikke kontorer for at åbne kontorer. Vi er et selskab, der altid prøver at minimere udgifter,« indleder Darren Mowry.
»Men når det er sagt - hvis vi hører et marked sige, ‘vi har brug for at I er her’, så gør vi det. Det er det, der er sket her i norden. Så de samtaler, vi har i Danmark, handler meget om, om folk har brug for os her.«
På sigt er AWS-bossen ikke i tvivl om, at der kommer et dansk kontor for sky-giganten.
»Det er et spørgsmål om, hvor hurtigt det skal ske,« siger han. AWS sidder ifølge IDC på 8,5 procent af det danske cloudmarked - kun overgået af Microsoft. Cloud-kæmpen høstede i det sidste år et overskud på 8,88 milliarder dollars - eller 58 milliarder kroner. Fortsætter væksten vil AWS i år kunne slå Amazon.com's indtjening. AWS har en million aktive kunder i 190 lande - herunder 2000 offentlige myndigheder og 5000 uddannelsesinstitutioner. AWS forventer i år at åbne nye datacentre i Canada, Kina, Indien og England.Amazon rykker ind
Datacentre kan følge
AWS’s infrastruktur i Norden er i dag begrænset til en enkelt såkaldt CDN-Edge location i Sverige, mens de nærmeste egentlige datacentre stadig ligger i Irland, Frankfurt - og snart London.
»Men på samme måde, som vi prøver at holde øjne og øre åbne for, hvad vores kunder har brug for i forhold til ressourcer, så lytter vi også efter, om de regioner vi har i dag, gør det muligt at leve op til data og privacyhensyn samt EU-regulering,« fortæller Darren Mowry.
Der er ikke konkrete planer om et skandinavisk datacenter, men det kan altså komme på tale, hvis de danske virksomheder og andre nordiske kunder ser behovet, vurderer AWS-chefen.
I forvejen er AWS verdens største udbyder af infrastructure-as-a-service - med betydelig margin. Gartner vurderede sidste år, at Amazons sky er ti gange så stor som de 14 største konkurrenter - tilsammen.
Leder efter partnere
Hvis udsigten til en global leverandør med dansktalende kontorer i København virker foruroligende på danske udbydere, så kan Darren Mowry godt forstå det.
»Jeg forstår, hvor følelsen kommer fra. Og jeg kan ikke sige, at vi ikke bliver konkurrenter,« siger han og tilføjer:
»Men jeg ser endnu flere muligheder for at vi kan skabe partnerskaber.«
Amazon selv leverer ikke nogen vejledning i, hvordan skyen egentlig udnyttes bedst. I Sverige er den opgave samlet op af lokale virksomheder.
»Vi er nødt til have en række organisationer i Danmark, som kan levere en del af det her konsulentarbejde og kan hjælpe virksomheder med at flytte over på AWS,« siger Darren Mowry.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.