Amazons sky gør klar til at indtage Danmark: Jeg forstår godt, hvis I er nervøse

29. april 2016 kl. 12:208
Verdens største cloud-leverandør har rettet blikket mod Danmark, og overvejer nu både lokale kontorer og datacentre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For omkring to år siden oprettede Amazon Web Services et kontor i Sverige. Siden har det fået selskab af et kontor i Helsinki, men den skandinaviske ekspansion er langt fra overstået. Og Danmark er næste punkt på dagsordenen for Darren Mowry, der er chef for den globale tech-gigants afdeling i Nordeuropa.

»Danmark er et marked, hvor vi vil være engageret og til stede,« siger han til Version2.

»Som vi ser på Danmark, og efter jeg har brugt mere og mere tid i København, så er der klart for mig og for os som forretning, at der sker meget interessante ting i det marked,« fortæller Darren Mowry på telefon fra Stockholm.

Dansk kontor uundgåeligt

AWS fyldte i marts 10 år. Og Amazons cloud-tjeneste har selvfølgelig været tilgængelig for danske kunder i lang tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis der tidligere har været barriere for at smide vital data i en sky, hvis medarbejdere man aldrig har mødt, og som ikke taler dansk, så kan det nu ændre sig.

»Vi åbner ikke kontorer for at åbne kontorer. Vi er et selskab, der altid prøver at minimere udgifter,« indleder Darren Mowry.

»Men når det er sagt - hvis vi hører et marked sige, ‘vi har brug for at I er her’, så gør vi det. Det er det, der er sket her i norden. Så de samtaler, vi har i Danmark, handler meget om, om folk har brug for os her.«

På sigt er AWS-bossen ikke i tvivl om, at der kommer et dansk kontor for sky-giganten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et spørgsmål om, hvor hurtigt det skal ske,« siger han.

Amazon rykker ind

AWS sidder ifølge IDC på 8,5 procent af det danske cloudmarked - kun overgået af Microsoft.

Cloud-kæmpen høstede i det sidste år et overskud på 8,88 milliarder dollars - eller 58 milliarder kroner. Fortsætter væksten vil AWS i år kunne slå Amazon.com's indtjening.

AWS har en million aktive kunder i 190 lande - herunder 2000 offentlige myndigheder og 5000 uddannelsesinstitutioner.

AWS forventer i år at åbne nye datacentre i Canada, Kina, Indien og England.

Datacentre kan følge

AWS’s infrastruktur i Norden er i dag begrænset til en enkelt såkaldt CDN-Edge location i Sverige, mens de nærmeste egentlige datacentre stadig ligger i Irland, Frankfurt - og snart London.

»Men på samme måde, som vi prøver at holde øjne og øre åbne for, hvad vores kunder har brug for i forhold til ressourcer, så lytter vi også efter, om de regioner vi har i dag, gør det muligt at leve op til data og privacyhensyn samt EU-regulering,« fortæller Darren Mowry.

Der er ikke konkrete planer om et skandinavisk datacenter, men det kan altså komme på tale, hvis de danske virksomheder og andre nordiske kunder ser behovet, vurderer AWS-chefen.

I forvejen er AWS verdens største udbyder af infrastructure-as-a-service - med betydelig margin. Gartner vurderede sidste år, at Amazons sky er ti gange så stor som de 14 største konkurrenter - tilsammen.

Leder efter partnere

Hvis udsigten til en global leverandør med dansktalende kontorer i København virker foruroligende på danske udbydere, så kan Darren Mowry godt forstå det.

»Jeg forstår, hvor følelsen kommer fra. Og jeg kan ikke sige, at vi ikke bliver konkurrenter,« siger han og tilføjer:

»Men jeg ser endnu flere muligheder for at vi kan skabe partnerskaber.«

Amazon selv leverer ikke nogen vejledning i, hvordan skyen egentlig udnyttes bedst. I Sverige er den opgave samlet op af lokale virksomheder.

»Vi er nødt til have en række organisationer i Danmark, som kan levere en del af det her konsulentarbejde og kan hjælpe virksomheder med at flytte over på AWS,« siger Darren Mowry.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. maj 2016 kl. 10:21

Jeg har leget med Google, MS og AWS...og må sige at AWS gør det godt! Og bare en lille hovedrystende detalje....hos GCE (Google Compute Engine) er der konsekvent lukket for port 25!

7
30. april 2016 kl. 11:51

"Så der er vel ikke så stor forskel på om du har en Kværn stående i Danmark som du selv forsøger at holde kørende med hardware, og så en placering hos aws i eksempelvis irland."

Jo hvis data på et eller andet tidspunkt er ukrypteret i Irland. Hvad det sikkert på et eller andet tidspunkt er, hvis vi taler om andet end backup. Så har du sikkert fået dig en backup af data ved NSA. Til brug om ikke andet til at stille dig for retten og smide dig i fængsel for et eller andet, hvis de synes det er nødvendigt. Men så længe du ikke har persondata, eller følsome foretningsdokumenter ligende, er det ikke et problem.

Hvis du i stedet mener, at ud ikke er i risiko for industrispionage og indsamling af personoplysninger til NAS og andre 3 bogstaver. Så er du så naiv at ikke bør have med nogen følsome data at gøre overhovedet, eller så har jeg nogen penge fra Nigeria du lige skal hjælpe mig med at overføre.

https://www.version2.dk/artikel/lovaendring-taet-paa-maal-fbi-maa-hacke-netvaerk-og-computere-i-hele-verden-737346

Høre du til en af "idioterne" ? " Husk at få instaleret Tor, VPN, Vera og ? VeraCrypt - har brugt lidt tid på undersøgelse, den bedste alternativ til TC og understøttet på flere platforme.

Samt Tor

Hvad man skal bruge for at beskyttet SMS og samtaler på telefonen ved jeg ikke, men gerne hjælp til noget også min mor kan bruge, efter jeg har sat det op, og ikke bare noget med en falsk sikkerhed. Gerne server i Tyskland, eller andre lande med en gælden og brugbar persondatalov, og mulighed for privatliv ?

Hvis alle bruger dette, så kan politiet ikke bruge det til at intimidere en person, bare fordi han gerne vil have et privatliv. Så fra nu er man herefter dum, idiot, og Imbecil hvis man ikke bruger en eller anden form for kryptering, for at beskytte sig mod overgreb og magt misbrug fra STASI og andre ministere.

Kom i gang, idioter.

https://www.torproject.org/docs/installguide.html.enhttps://veracrypt.codeplex.com/"

6
29. april 2016 kl. 20:32

Det er selvfølgelig muligt at kryptere sine data inden de bliver lagt i skyen men hvis man stoler på at udbyderen gør det er man naiv.

5
29. april 2016 kl. 19:58

Kan du ikke prøve at uddybe hvordan du mener det er usikkert. Der kan laves mange tiltag for at sikre dine data, når du selv har kontrol over dit system. Så der er vel ikke så stor forskel på om du har en Kværn stående i Danmark som du selv forsøger at holde kørende med hardware, og så en placering hos aws i eksempelvis irland.

4
29. april 2016 kl. 19:31

Jeg vil tro at det kun er store virksomheder der kommer i betragtning, faktum er at Lovgivningen i USA giver mulighed for det og faktum er at NSA er blevet afsløret i at lave industrispionage mod et Brasiliansk olie firma.

For mig at se, er det rimelig naturligt at NSA bedriver spionage mod brasilianske olieselkskaber. Brasilien er jo trods alt en af Sydamerikas største olieproducenter/eksportører, så det er jo nok den slags, spiontjenester laver.

Se f.eks.:http://www.business.dk/global/et-enkelt-selskab-lammer-hele-brasiliens-oekonomi

Det ville måske være smart for CIA/NSA at kunne frembringe den slags "kriser", men så skal de jo nok have nogle oplysninger...et eller andet sted fra. Og det er jo den slags arbejde, de laver, de kære små.

Lad os nu ikke være for naive :)

3
29. april 2016 kl. 18:33

Jeg vil tro at det kun er store virksomheder der kommer i betragtning, faktum er at Lovgivningen i USA giver mulighed for det og faktum er at NSA er blevet afsløret i at lave industrispionage mod et Brasiliansk olie firma. Hvordan det rent praktisk foregår er der ingen der ved, hvilket jo blot øger usikkerheden.

2
29. april 2016 kl. 16:40

Da NSA før er blevet grebet i at lave industrispionage for USA virksomheder skal man da være godt dum for at gemme noget vigtigt på en cloud service.

Hvordan foregør det sådan rent praktisk? Har NSA et bestillingskontor, hvor amerikanske virksomheder kan "bestille" et hack? Og hvis NSA har hacket en udenlandsk virksomhed og fået fat i nogle industrihemmeligheder, hvordan bestemmes det, hvilke(n) amerikanske virksomheder, der skal have industrihemmelighederne?

De amerikanske virksomheder, der ikke får industrihemmelighederne af NSA, må vel blive rimelig sure?

1
29. april 2016 kl. 16:28

Hvis jeg ejede en virksomhed kunne jeg aldrig drømme om at bruge en amerikansk cloud service. Ifølge USA lovgivning har NSA direkte adgang til alle Amazon's data og det er strafbart for et USA firma at undlade at udlevere data også selv om det strider i mod værtslandets lovgivning at gøre det. Da NSA før er blevet grebet i at lave industrispionage for USA virksomheder skal man da være godt dum for at gemme noget vigtigt på en cloud service.