Amazon sendte 1.700 lydfiler til en kunde fra en fremmed kundes Alexa

21. december 2018 kl. 11:277
Amazon sendte 1.700 lydfiler til en kunde fra en fremmed kundes Alexa
Illustration: Amazon.
Amazon gav ved en fejl en kunde adgang til en anden kundes lydoptagelser fra Amazon’s digitale assistent Alexa.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad ville du gøre, hvis du pludselig stod med over tusind private lydoptagelser fra en fremmeds hjem i hånden?

Det er netop sket for en tysk Amazon-kunde, efter han bad internethandelsgiganten udlevere al data, de havde på ham. Det skriver Huffington Post på baggrund af det tyske magasin c’t, som har fået udleveret lydoptagelserne af den tyske kunde.

Amazon sendte kunden et download link, som ganske rigtigt indeholdt alle hans tidligere Amazon-søgninger. Men blandt dem lå også også 1.700 lydfiler optaget i et fremmed hjem af Amazons virtuelle assistent Alexa.

I optagelserne kunne man høre en mand snakke fra forskellige steder i hans hjem - blandt andet i brusebadet - og oplysningerne afslørede både alarmvaner, musikkommandoer, vejrsspørgsmål og kommentarer om arbejde og hverdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tyske magasin c’t fandt ved hjælp af oplysningerne i lydoptagelserne den optagede mand på Facebook og Twitter og kontaktede ham. Ifølge magasinet sagde han, at Amazon ikke havde orienteret ham om datalækket.

»Den her uheldige sag skyldtes en menneskelig fejl og er et isoleret, enkeltstående tilfælde,« sagde en talsperson fra Amazon til Reuters torsdag og tilføjede:

»Vi løste problemet med de to involverede kunder og har taget foranstaltninger for at optimere vores processer. For en sikkerheds skyld har vi kontaktet de relevante myndigheder.«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. december 2018 kl. 11:46

"og er tydeligvis ikke for klog."

Hvordan skulle den kunne være det, søgninger er baseret på BING :-)

Nok en af grundene til at Amazon løsning ikke virker særligt god til søgning og meget "andet". Her er google i en helt anden lega.

Den er god til at købe service og produkter på Amazon, den forsøger nærmest at proppe det ned i halsen.

Den er også god, og helt klar stadig bedre end google enheder, til at styrre/kontrolere dimser i et smart hjem. Men det foregår stadig på engelsk.

Den er også godt til "simple" opgaver som ur, timer, alarm. Når man har smidt sigt på sofaen om dagen, og kan mærke man er ved at slummer, men ikke vil våge "kl lort". Så er det fint lige at kunne sige "set alarm for 1 hour"

obs... Hvis man vil prøve. Så vil jeg nu anbefale en gooog dims. Den er nu på Dansk, hvilken under alle omstændigheder gør det meget nemere. Og jeg tror at de hurtigt kommer efter smarthjem styringen, også er der ikke nogen grund til at ikke invistere i en google dims i stedet for Amazon. Lige nu får man gratis google play med til mars 2019, hvis man bruger det, så betaler det for en dims.

6
28. december 2018 kl. 23:16

Når et emne hypes tilstrækkeligt meget, så tror vi sørme alle, at så er det nok rigtigt. Alexa er ihvertfald hypet voldsomt - og er tydeligvis ikke for klog.

5
24. december 2018 kl. 22:40

Vi prøver lige igen

Amazon sendte kunden et download link, som ganske rigtigt indeholdt alle hans tidligere Amazon-søgninger

Godt så, så hvis vi tager udgangspunkt i dette, så har kunden bedt om at få udleveret alle oplysninger som Amazon har om ham, han modtager et link og downloader disse informationer. informationerne omhandler ham, men også en ukendt 3. part

Du skal vel forholde dig, som hvis du får et brev adreseret til en anden.

Er det et brev adreseret til en anden, når der står dit navn på kuverten, og den indeholder din data? Hvis jeg sender et brev til dig, med dit navn på kuverten, til din adresse, men kommer til at brevflette informationer til dig og en anden i brevet, er det så stadig adreseret til dig? Jeg går ud fra (ved det naturligvis ikke), at han har modtaget de her filer i en eller anden form for dato format, så hvis bruger A i det her tilfælde siger noget d. 24/12-2018 klokken 20:00 og bruger B (ukendt) siger noget til sin d. 24/12-2018 klokken 20:10, så er de flettet sammen.

Hvis du IKKE opdager at brev er til dig, hvilke kan ske. Så bør du stoppe med at læse, når du opdager fejlen og foretage dig 1.[/quote</p>
<p>Samme svar som tidligere, brevet er adresseret til dig, og indeholder informationer omkring dig selv som du har bedt om. Men derudover når du læser videre er der ikke kun oplysninger om dig, men også andre. Er brevet stadig adresseret til dig?</p>
<p>[quote]Yderligere skal du, ligesom når du opdager at afløser postbudet, laver betænkeligt mange fejl. Anmelde dette, så der næste år kommmer en anden afløser. I dette tilfælde svaren til en GDPR anmeldelse.

Her er vi enige, men det forandrer ikke på at du vel som udgangspunkt må gå ud fra at et brev er til dig når dit navn står på kuverten, samt indholdet passer med det du forventer?

4
23. december 2018 kl. 21:28

Skal jeg så forvente at jeg har fået data om andre? eller må jeg gerne se det data som de sender mig igennem? Hvis du sender en mail til mig, med en rapport jeg har bedt dig producere, og sende, skal jeg så forvente du sender en rapport, lavet til en anden kunde, eller må jeg gå ud fra det tilsendte er relevant for mig?

Du skal vel forholde dig, som hvis du får et brev adreseret til en anden.

  1. Hvis du ser det er fejl leveret, smidt det i postkasse med besked, "fejl leveret". Eller aflevere det selv.

  2. Hvis du IKKE opdager at brev er til dig, hvilke kan ske. Så bør du stoppe med at læse, når du opdager fejlen og foretage dig 1.

  3. Yderligere skal du, ligesom når du opdager at afløser postbudet, laver betænkeligt mange fejl. Anmelde dette, så der næste år kommmer en anden afløser. I dette tilfælde svaren til en GDPR anmeldelse.

3
23. december 2018 kl. 21:13

Gert, hvis jeg beder en virksomhed udlevere alt data som de har om mig

Det er netop sket for en tysk Amazon-kunde, efter han bad internethandelsgiganten udlevere al data, de havde på ham

Skal jeg så forvente at jeg har fået data om andre? eller må jeg gerne se det data som de sender mig igennem? Hvis du sender en mail til mig, med en rapport jeg har bedt dig producere, og sende, skal jeg så forvente du sender en rapport, lavet til en anden kunde, eller må jeg gå ud fra det tilsendte er relevant for mig?

Forstår godt hvor du vil hen, men mener ikke det er relevant i det her tilfælde, ifølge artiklen var data jo tydeligvis blandet sammen, siden han også fik data om sig selv.

Amazon sendte kunden et download link, som ganske rigtigt indeholdt alle hans tidligere Amazon-søgninger

2
21. december 2018 kl. 14:21

Mennekser fejler. Hvis man ikke har systemer eller procedurere til at fange det, har man ikke handlet ansvarligt. Når nogen underskyder et læk med menneskelige fejl, indrømmer de indirekte at de har været meget langt fra at gøre hvad de burde for at undgå det.

1
21. december 2018 kl. 12:33

Hvordan opdagede man hvilke informationer dataen indeholdt? Er det tilladt at lytte det igennem, for sjov og interesse? Er det ikke brud på brevhemmelighed m.v.?