Amazon melder sig i browser-krigen med lynhurtige Silk

29. september 2011 kl. 07:253
Amazons hemmelige våben i tavle-krigen mod Apple er en helt ny webbrowser med navnet Silk, der gør det lynhurtigt at browse på nettet ved at udnytte Amazons egen cloud-platform EC2.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny webbrowser så onsdag lyset i forbindelse med Amazons lancering af den Android-baserede tavle-pc Kindle Fire, der med 7 tommer multitouch-skærm og en pris i USA på kun 1.100 kroner ligner den første seriøse konkurrent til Apples iPad.

Selv kalder Amazon den nye browser Silk for både en cloud-accelereret webbrowser og en split-browser, men målet er klart: Amazon Silk skal gøre det lynhurtigt at browse nettet på Amazons mobile enheder.

Det vil Amazon opnå ved at benytte selskabets egen cloud-platform EC2 som en enorm cache til at gemme blandt andet billeder, CSS og Javascript og så sende indhold til brugerens Kindle Fire baseret på komplekse algoritmer.

»Webbrowseren på Kindle Fire introducerer et radikalt nyt paradigme - en "split-browser"-arkitektur, der accelererer ydelsen i den mobile enheds hardware ved at bruge computerydelsen og kræfterne i Amazons Web Services-cloud. Resultatet er en hurtigere webbrowsing-oplevelse, og den er udelukkende tilgængelig på Kindle Fire,« lyder det på den nye blog for Amazon Silk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konceptet minder om det, som den norske mobilbrowser Opera Mini i mange år har benyttet for at spare båndbredde. Den sender alle forespørgsler fra en mobiltelefon igennem en server, så brugeren kun modtager de strengt nødvendige filer - i tilpasset format - på sin telefon.

Hos Amazon har man taget skridtet videre og udviklet en browser, der baseret på en anden arkitektur end normale browsere vurderer netværksforbindelse, sidekompleksitet, caching og så serverer en webside på den hurtigst mulige måde for brugeren ved at kombinere lokal hardware med Amazons sky.

Amazon Silk er i første omgang kun tilgængelig på Amazons nye tavle-pc Kindle Fire, og der forlyder ikke noget om, hvorvidt den er på vej til andre Android-enheder. Kindle Fire bygger dog på en kraftigt modereret udgave af Android, og det er derfor usikkert, om browseren er tænkt som et våben i Amazons arsenal mod Apple eller som en mere generisk teknologi.

Det er dog helt sikkert, at Amazon Silk er en større satsning for Amazon, der på sit website allerede søger adskillige softwareudviklere til holdet bag Silk - og firmaet er ikke bange for at kalde den nye browser for "revolutionerende".

Artiklen fortsætter efter annoncen

For udviklere af websites, som i forvejen arbejder med at optimere ydelsen af deres sider, rejser det dog spørgsmålet, om det er en endnu en browser, man skal tage højde for. Umiddelbart ligner Kindle Fire nemlig en sikker millionsucces med den lave salgspris på 1.100 kroner i USA, selv om der formentlig går længe, før vi ser den i Danmark.

I videoen herunder kan du se Amazons udviklere præsentere konceptet bag den nye browser.

[video: http://www.youtube.com/watch?v=_u7F_56WhHk]

Er der brug for en ny browser eller kommer Silk kun til at gøre livet surt for udviklere? Del din holdning i kommentarerne herunder.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. september 2011 kl. 23:14

På en mobil enhed er betteriet en vigtig faktor, så hvis Amazons sky overtager en opgave som normalt gøres af enhedens engen CPU, så vil enheden kunne sparre en del strøm.

2
29. september 2011 kl. 10:43

.. den ligner Motorola XOOM... sue 'em! ;)

1
29. september 2011 kl. 10:33

så helt ny er den ikke. Men Cloudintegrationen er en smart ide specielt hvis regnekraften ikke er helt fantastisk.

Det bliver dog interessant hvordan privatlivet vil ha det da det er lidt umuligt at amazon kigger med over skulderen med silk...

Desuden så bliver det lidt interessant hvordan de vil håndtere hd film lagring og afspilning for så skal Inter erfor indeksen godt nok være aces hvis man kun kan ha ca 2,5 720p film liggende før der er meget lidt plads tilbage lokalt...

En anden ting der er lidt interessant er vel om silk håndtere flash ? Eller om flash er i nærheden af fire... ;)

Men klart et godt indspil fra Amazon men det ville være lidt mystisk hvis de begyndte at dele ud af EC2 regnekraften til de andre tablet producenter... Så at håbe på silk på andet en fire forudsætter at de andre tablet producenter vil betale hver måned for en dims de har fået penge for en gang... Konkurancefordel profit osv osv.

Hvordan medie udbudet bliver i Danmark bliver det der lidt afgør hvor godt denne lille sims klare sig her... Om amazon har fået en god aftale på plads med dem der har rettighederne til dansk distribution men man skal aldrig sige aldrig for selv Apple har nu endeligt åbnet op for en soft launch af video leje og køb på den danske iTunes. Tilfældigt sammenfald ?

http://mediamac.dk/nyheder/koeb-og-lej-film-i-dansk-itunes-1.486407.html