En ny webbrowser så onsdag lyset i forbindelse med Amazons lancering af den Android-baserede tavle-pc Kindle Fire, der med 7 tommer multitouch-skærm og en pris i USA på kun 1.100 kroner ligner den første seriøse konkurrent til Apples iPad.
Selv kalder Amazon den nye browser Silk for både en cloud-accelereret webbrowser og en split-browser, men målet er klart: Amazon Silk skal gøre det lynhurtigt at browse nettet på Amazons mobile enheder.
Det vil Amazon opnå ved at benytte selskabets egen cloud-platform EC2 som en enorm cache til at gemme blandt andet billeder, CSS og Javascript og så sende indhold til brugerens Kindle Fire baseret på komplekse algoritmer.
»Webbrowseren på Kindle Fire introducerer et radikalt nyt paradigme - en "split-browser"-arkitektur, der accelererer ydelsen i den mobile enheds hardware ved at bruge computerydelsen og kræfterne i Amazons Web Services-cloud. Resultatet er en hurtigere webbrowsing-oplevelse, og den er udelukkende tilgængelig på Kindle Fire,« lyder det på den nye blog for Amazon Silk.
Konceptet minder om det, som den norske mobilbrowser Opera Mini i mange år har benyttet for at spare båndbredde. Den sender alle forespørgsler fra en mobiltelefon igennem en server, så brugeren kun modtager de strengt nødvendige filer - i tilpasset format - på sin telefon.
Hos Amazon har man taget skridtet videre og udviklet en browser, der baseret på en anden arkitektur end normale browsere vurderer netværksforbindelse, sidekompleksitet, caching og så serverer en webside på den hurtigst mulige måde for brugeren ved at kombinere lokal hardware med Amazons sky.
Amazon Silk er i første omgang kun tilgængelig på Amazons nye tavle-pc Kindle Fire, og der forlyder ikke noget om, hvorvidt den er på vej til andre Android-enheder. Kindle Fire bygger dog på en kraftigt modereret udgave af Android, og det er derfor usikkert, om browseren er tænkt som et våben i Amazons arsenal mod Apple eller som en mere generisk teknologi.
Det er dog helt sikkert, at Amazon Silk er en større satsning for Amazon, der på sit website allerede søger adskillige softwareudviklere til holdet bag Silk - og firmaet er ikke bange for at kalde den nye browser for "revolutionerende".
For udviklere af websites, som i forvejen arbejder med at optimere ydelsen af deres sider, rejser det dog spørgsmålet, om det er en endnu en browser, man skal tage højde for. Umiddelbart ligner Kindle Fire nemlig en sikker millionsucces med den lave salgspris på 1.100 kroner i USA, selv om der formentlig går længe, før vi ser den i Danmark.
I videoen herunder kan du se Amazons udviklere præsentere konceptet bag den nye browser.
[video: http://www.youtube.com/watch?v=_u7F_56WhHk]
Er der brug for en ny browser eller kommer Silk kun til at gøre livet surt for udviklere? Del din holdning i kommentarerne herunder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.