Amazon Kindle kommer til Danmark

Fra den 19. oktober kan danskere få fingrene i Amazons populære e-boglæser Kindle, efter at den i flere år kun kunne købes i USA. Det er dog kun den billigste version af boglæseren, der kommer til landet.

Amazon går nu over Atlanterhavet med e-bogs-hittet Kindle. Den 19. oktober bliver den lille, hvide gadget sat til salg i over 100 lande, inklusiv Danmark.

Det har taget sin tid at komme til udlandet, både på grund af forhandlinger om ophavsrettigheder, og fordi et af trækplastrene ved Kindle er at bøgerne kan downloades via 3G-mobilnettet. Derfor skulle Amazon først have aftaler på plads med teleoperatører i de forskellige lande.

Udover 3G kan Kindle også hente bøger og magasiner ned via almindelig GSM- og GPRS-forbindelser, samt via wifi. Der er ingen ekstra omkostninger for at bruge mobilnettet til at hente bøger købt hos Amazon.

Prisen for den lille Kindle 2-model med en seks-tommer-skærm bliver 279 amerikanske dollars for den internationale udgave (1400 kroner), mens den store ni-tommers-model Kindle DX slet ikke bliver sat til salg uden for USA i denne omgang.

Den indbyggede hukommelse på to gigabyte kan rumme 1.500 bøger, og i den amerikanske online-butik kan Kindle-ejerne lige nu vælge imellem 350.000 bøger, som koster typisk 6-12 dollars.

Kunder fra andre lande vil få et mindre udvalg på omkring 200.000 titler, foreløbigt tilsyneladende først og fremmest på engelsk.

En Kindle 2 er 9 millimeter tyk og bruger en speciel, sort-hvid E-ink skærm på 600 x 800 pixel. Når billedet står stille, bruger skærmen ikke strøm. Sammen med en ARM-processor på 532 megahertz betyder det, at e-bogs-læseren ikke bruger meget strøm, så ifølge Amazon kan man læse bøger på Kindle i to uger, før den skal lades op igen.

Amazon holder salgstallene for Kindle-succesen hemmelige, men analysefirmaet Forrester anslår, at Amazon i 2009 vil sælge i alt tre millioner styk.

Blandt de bøger, som Amazon både har i digital version og papirudgave, sker 48 procent af salget nu digitalt, altså til Kindle-kunderne, har firmaet oplyst.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Jacobsen

Jeg tvivler på der overhovedet kommer en distributionsaftale. Den købes jo kun gennem amazon's kindlestore - de åbner bare op for at man kan købe uden amerikansk bopæl og alt det der.
Problemet med alle de e-readers er bare at der ikke er noget tilgængeligt i danske butikker med mindre de laver noget parallelimport fra udlandet. Det kunne være rart hvis eksempelvis Irex valgte at sælge deres nye i DK. Den ser egentlig ganske ok ud.
Problemet er nok at der pt ikke er noget marked i dk for at kunne sælge dem med indholdstjenester - og markedet er endnu ikke modent nok til at sælge dem uden nogen tjenester tilknyttet. Det kunne være fedt hvis systime og gyldendal valgte at gå sammen med blandt andet de bergske blade om en platform så eksempelvis skolerne kunne drage nytte af dem. Så ville de jo ikke lide så meget af skæv ryg med alle deres skolebøger, og vi andre kunne bruge dem til at læse nyhederne med, men det er nok desværre ønsketænkning.

 • 0
 • 0
Jesper Kildebogaard

Det kan den. Her er listen over understøttede formater:

Kindle (AZW), TXT, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion.

Lydformaterne skyldes, at den også kan læse teksten højt.

vh.

Jesper
Version2

 • 0
 • 0
Per Erik Rønne

Man kan downloade gennem 3G, men det vil vel sige at man skal have endnu et 3G abonnement.

Er den forsynet med en usb-port så man kan tilslutte sin iPhone, der som bekendt kan bruges som datamodem [3G på op til 7,4 Mbit/s] til laptops? Der er jo ingen grund til at have flere abonnementer end nødvendigt.

Og så tror også jeg at vi skal vente med at købe sådanne ting indtil det er klart, hvilke apparater forlag og aviser her i landet vil understøtte.

Og så har vi jo alle rygterne om en Apple iTablet, en slags iPhone eller iPod Touch med en skærm i bogstørrelse, hvor »Touch« udgaven vil kunne sluttes til en iPhone med tethering. Rygtebørsen har dog før taget fejl ...

 • 0
 • 0
Jesper Kildebogaard

Amazon Kindle har indbygget SIM-kort, så der er ikke behov for en 3G-forbindelse på anden vis.

Det er en af grundene til, at Kindle er blevet en succes - man kan (næsten) overalt hente bøger direkte ned på dimsen, via mobilnettet, uden at der er ekstraudgifter for abonnement eller lignende.

Hvordan aftalen er med teleselskaber rundt omkring er ikke offentliggjort. Men der kommer tilsyneladende en merpris på to dollar pr. bog hvis man er kunde uden for USA, til at dække en højere distributionspris.

vh.

Jesper
Version2

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg havde lejlighed til at lege med en Kindle DX i cambridge og den gjorde umiddelbart et godt, men ikke fantastisk indtryk.

Jeg har også overvejet at parallelimportere en, til at læse PDF filer på.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Jannik M. Nielsen

Jeg har en Kindle DX som jeg har haft i et par måneder.

Størrelsesmæssigt er den fin. 9" skærmen har en fin størrelse til at læse bøger på. PDF filer bliver vist fint, hvis de er i bog-format. Aviser i PDF-format er lidt anderledes, pga. sidernes størrelse. Teksten bliver lige lidt for lille til, at det er behageligt at læse den. Her kan man så lægge Kindle ned og få siden ud i bred format. Det betyder at man kun kan se halvdelen af siden, men det er faktisk ok. Et tryk på "næste side" knappen springer så til anden halvdel af siden.

Skærmens visuelle indtryk er imponerende godt. Selv med sollys direkte i skærmen, kan man let læse teksten.

Hastighedsmæssigt tager det ca. 2. sek. at skifte side. Det er ikke så lang tid, at det er irriterende. Og det er hvad den kan, så der er vist ikke så meget mere at sige om det :-)

Vægtmæssigt er den lige der hvor den må være. Den er ikke for tung, men samtidig må den heller ikke veje mere. Den måtte til gengæld godt være lidt lettere. Men den er brugbar som den er nu.

Batterimæssigt har jeg ikke oplevet at den er løbet tør. Jeg har haft den tilsluttet en computer inden den har bedt om det, så der må jeg sige at den også lever op til forventningerne.

Dataoverførsel har jeg ikke kunne teste andet end usb-forbindelse. Det fungerer imidlertid perfekt. Jeg sætter den til min mac, og Kindle dukker op som et tilsluttet drev. På Kindle ligger 4 mapper, documents, audible, music og system. Music og documents giver sig selv. Audible er til lydbøger og system skal man vist ikke pille ved.

Tastaturet har jeg ikke brugt, men man skal ikke regne med at bruge 10-fingersystemet på det. Der er flere andre features jeg ikke har brugt, som wifi og browser osv.

Prismæssigt synes jeg dog ikke den er hverken 2500 kr. (som den koster i USA) eller 4000 kr. (som den koster hvis man betaler told, moms og forsendelse til Danmark) værd. Hvis den kostede omkring 1000 kr. ville jeg bestemt overveje at købe en. Men pt. synes jeg den er for dyr.

Alt i alt er jeg ganske imponeret over Kindle DX. På trods af prisen.

Så nu glæder jeg mig til at se hvor stor forskellen er til Kindle 2. Og selvfølgelig at prøve de muligheder det giver at have den på nettet hele tiden.

 • 0
 • 0
Torsten Holtse

Så vidt jeg har forstået drejer det sig kun om Kindle 2 og ikke om DX-modellen. Jeg har længe gerne ville have en ebookReader så jeg kan sætte mig i sofaen med indholdet fra Safaribooks uden at skulle kæmpe med en bærbar, men det kræver altså en ordenlig størrelse skærm og der er 6 tommer lige lidt for lidt.

Kom med en DX-model så køber jeg den næsten lige gyldig hvad den koster :D

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Er det ikke "bare" at have en kontakte i staterne der kan sende en... ;)

Ikke helt. Forretningsmodellen for Kindle inkluderer, at man har gratis netforbindelse til "boghandlen" over mobilnetværk. Hvis man parallelimporterer en Kindle, betaler man indirekte for denne service, selv om man ikke kan bruge den i Danmark. Og hvis Kindle i Danmark biver solgt med lignende services, kan man ikke udnytte dem med en amerikansk Kindle.

 • 0
 • 0
Jon Linde
 • Wispernet tilgængeligt med 3G hastighed i DK og SE
 • Konvertering af dokumenter (bl.a. Word og PDF) til "native" format via gratis e-mail service.
 • "egne" dokumenter kan downloades til Kindle via Wispernet (koster lidt pr. MB) eller via USB.

Kindle w. International Wireless: $279

Kindle Leater Cover: $ 29.99

Subtotal: $308.99
Shipping: $ 26.97
Import Fees deposit: $ 85.62

Total order: $421.58

Med dagens kurs
(valutakurser.dk): DKK 2131,76

 • 0
 • 0
Ib Erik Söderblom

Øøøh, nå ???

Det er da det dobbelte af, hvad den burde koste..., og så stadig være (for) dyr !
Du kan erhverve dig en netbook for færre penge, med større skærm og med langt bedre funktionalitet.
Plus, at skærmen også har farver.
Det gør Anders And & Co i pdf lidt festligere.
Først med ankomsten af Asus's eReader, med dobbeltskærm og uden fast binding til en eller anden udbyder, bliver det interessant.
Pt. trives jeg glimrend med min Samsung NC10, som også var rasende dyr i "Danskerpris", men hvor jeg kan læse hvadsomhelst, tage noter samtidig og kildesøge på nettet, hvis jeg ønsker det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize