Amazon, Google og Sonos-enheder taler forbavsende dårligt sammen

Illustration: produktbillede, diverse
Det er ikke helt lige til at være smarthome-bruger, når leverandørerne ser ud til at være ligeglade med interoperabilitet.

Alt fra støvsuger til gulvvarme er koblet på nettet i mit hjem. Det er både praktisk og uhyggeligt.

Derudover har det også åbnet mine øjne for et marked, der har udfordringer angående kompatibilitet. I hvert fald set fra et brugerperspektiv.

Google og Amazon er konkurrenter i forhold til alt fra stemmestyrede assistenter til tv-streamings-dimser - det virker nærmest som om, de hader hinanden.

Jeg havde nok en mistanke om, at stemningen ikke var god, da det sidste år gik op for mig, at Amazon Prime på Android ikke har indbygget understøttelse for Chromecast. Indbygget understøttelse vil her og i min forstand sige, at brugeren ved et klik på et ikon i app'en kan streame video på eksempelvis tv'et i stuen via Google Chromecast.

Sådan fungerer det i et hav af andre sammenhænge, blandt andet med DR TV, Netflix og HBO Nordic.

Bevares, det er muligt at caste Amazon Prime via en browser eller ved at caste hele Android-skærmen, men det er af flere grunde dumt og unødigt bøvlet.

Forklaringen er næppe tekniske udfordringer, men et ønske om at jorde konkurrentens produkt mest muligt. CNET har her en gennemgang fra december 2017, der fortæller lidt om, hvordan Amazon efter helt at have droppet at sælge Chromecasts (og Apple TV), ville genintroducere produkterne i den gigantiske webbutik.

Google har også trukket Youtube som app til Amazons enheder. Amazon laver en konkurrerende tv-streamings-dims kaldet Fire TV.

CNET-artiklen citerer i øvrigt en Google-talsperson for, at der skulle være 'productive discussions' i gang med Amazon. At dømme efter en senere artikel fra The Verge fra januar i år, lader snakken dog ikke til at have været videre frugtbar.

Amazon Fire TV tilgår Youtube via en workaround i en browser. The Verge fortæller i januar, hvordan Google en kort overgang så ud til at have gjort Youtube de facto ubrugelig den vej rundt også ved at vise desktop-udgaven af Youtube på Amazon-enheder i stedet for en mere brugervenlig udgave optimeret til TV.

Musik

Virksomhedernes tilsyneladende gensidige forsøg på at gøre hinandens produkter så besværlige som muligt at anvende betyder, at jeg lige nu befinder mig i lidt at et lydmæssigt limbo.

Jeg forsøger så småt ved at skifte væk fra Spotify og over til Google Music. Dels er jeg mere en almindelig træt af, at Spotify har valgt, at samtlige mine playlister skal være offentligt tilgængelige, uden jeg mindes at have bedt om det.

Derudover kan jeg godt li' den funktion i Google Music, der gør det muligt at uploade 50.000 sange fra ens egen musik-samling til skyen, for så at kunne streame dem via app'en. Det er smart - også i forhold til parforholdet, når nu ens samlever har brugt ca. tre uger på at rippe den samlede CD-samling.

Det er i øvrigt sket i FLAC-format via det fremragende program ABCDE.

De fysiske CD'er er sidenhen bortskaffet, og frugten af arbejdet ligger på hjemmeserveren og en backup. Herfra kan de spilles via hjemmets Sonos-højtalere. Sonos har haft åndsnærvær nok til at gøre det relativt enkelt at koble en SMB-share til højtalerne.

Der lader ikke til at være mulighed for samme ligetil og gratis integration med lokallagret musik og Amazons stemmestyrings-tjeneste Alexa, som manifesterer sig i husstanden i form af tre Echo Dots.

Amazon og Sonos

Hvad Sonos angår, så er der for øjeblikket en forbavsende dårlig understøttelse af smart-højtaler-systemet i forhold til Amazons stemmestyrings-assistent.

Bevares, simple kommandoer lader sig gøre, men der er flere problemer.

Hvis Alexa eksempelvis bliver bedt om at spille musik i 'Living room', så bliver det til musik alle steder, der tilfældigvis er grupperet med 'living room', når kommandoen bliver udstedt. Det er tilsyneladende heller ikke muligt at ændre på højtaler-grupperingen via Alexa, det skal gøres i Sonos-app'en.

Der er en tråd her hos Sonos, der handler om det problem.

Det er - naturligvis - heller ikke er muligt via Alexa at få højtalerne til at spille fra den Google Music-konto, der ellers er sat op i Sonos-systemet, ligesom Alexa heller ikke ser ud til at kunne finde musikken på den lokale medie-server, som Sonos ellers har adgang til.

Udgangspunktet burde være, at funktioner og tjenester knyttet til højtalerne kan fjernstyres via Alexa på samme måde, som med Sonos-appen. Sådan er det langt fra. Det er forhåbentligt et område under udvikling.

Jeg kan dog ikke sige mig fri for at mistænke Amazon og/eller Sonos for at have nedprioriteret interoperabiliteten foranlediget af, at de to virksomheder til en vis grad konkurrerer om de samme kunder - en Amazon Echo (Dot) fungerer også som en smart-højtaler.

Her skal det bemærkes, at Sonos for relativt nyligt lancerede en højtaler med understøttelse for forskellige stemmestyrings-assistenter, herunder Alexa. Det kan måske betyde, at bedre integration mellem Sonos-højtalerne og Amazon-assistenten er på vej.

Google og Amazon

Tilbage til Google og Amazon. Jeg vil gerne skifte til Google Music. Tjenesten fungerer ikke umiddelbart med Alexa. Så der er altså ikke noget, der hedder 'Alexa, tell Google Music to play in office', eller hvad formuleringen nu lige ville være.

Der er tilgengæld understøttelse af Spotify i Amazon-dimsen (og TuneIn-radio). Og så er Amazons egen musik-tjeneste selvfølgeligt også integreret.

Her kunne en alternativ - og lidt krysteragtig - løsning for mig have været at anvende Amazons musiktjeneste (forudsat det er muligt i Danmark?). Jeg har kunnet læse mig frem til, at Amazon faktisk også havde understøttelse for upload af egne sange.

Det er med vilje, det står i datid, for den understøttelse har Amazon åbenbart droppet i januar i år.

Derudover så har jeg principielt ikke lyst til at skulle tvinges til at bruge Amazons musik-tjeneste, fordi Googles ikke er tilgængelig på platformen. Jeg aner i øvrigt ikke, om det skyldes modvilje hos Google eller Amazon, og jeg sådan set også ligeglad.

Og på samme vis har jeg heller ikke lyst til at skulle bruge Googles stemmestyrings-assistent i stedet for Amazons dims alene for at kunne benytte Google Music.

En mulighed

Techjunkie.com har lavet en rigtig fin gennemgang af mulighederne for alligevel at kunne kombinere Google Play med Amazons dimser. Der står blandt andet noget om streaming via bluetooth, det kommer ikke til at ske for mit vedkommende.

Men der tales også en beskrivelse af projektet Geemusic. Det ligger her på GitHub. Det er et software-projekt, der ifølge beskrivelsen fungerer som en slags mellemmand mellem Alexa og Google Music, så tjenesterne alligevel kan tale sammen.

Jeg har allerede en hjemmeserver snurrende, som Geemusic meget passende kan køre på også.

Og jeg kommer da nok til at gå den vej. Når det er skrevet, så virker det noget groteskt her i 2018 at skulle ud i den slags krumspring for at få de pågældende mainstream-tjenester til at spille sammen.

Det ville i den forbindelse umiddelbart være fint, hvis der kunne komme samme politiske fokus på apps og tjenester relateret til smarthome-dimser, som EU har haft på blandt andet browsere i styresystemer. j

For en god ordens skyld, så er jeg fan er open source og gør-det-selv-løsninger. Og havde jeg tiden til det, så var der muligvis ikke andet end smart-dimser i mit hjem, som jeg selv havde konfigureret og installeret open source-software på. Uanset om det så var gulvvarmen eller højtaleren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Olav Gullaksen

Tusind tak for denne gode oversigt over muligheder.

Da jeg er en gammel HIFi freak, er min tilgang til det lidt anderledes og lyd i MP3 format er ikke noget jeg bruger på mit HiFi anlæg hjemme. Jeg har i flere år haft stor glæde af produkterne fra Bluesound, der muliggør at rippe sin egen CD samling i flac format, streame i meget høj opløsning fra Tidal osv. , tilslutte højtalere og forstærkere i HiFi klasse til Bluesound enheder etc.

www.bluesound.com

En anden mulighed jeg har overvejet at supplere med, er en Roon musik server lokalt hjemme, der kan forene en masse tjenester i ét stort musikbibliotek.

https://roonlabs.com

Jeg kan ikke helt se hvad jeg skal bruge stemmestyring til, så Alexa etc. er slet ikke inde i mine overvejelser. Tit ved jeg ikke helt hvad jeg skal høre, og så er det god inspiration med et hurtigt blik i mit musikbibliotek.

 • 2
 • 0
#2 Hans Nielsen

Amazon har stadig understøttelse af flere enheder, baseret på at de kom først. Men google overhaler dem inden om meget hurtigt. Mest på grund af "google". Amazon Dot/Echo samtale evne er bare ikke god, i forhold til Google Home.

Men jeg vil stadig vælge en dot lige nu, for at se hvad det er og teste. da de er meget billige. Også stille krav til at nye indkøb til huset, som har en leve tid længere ind 3-4 år, understøtte IFTTT som det mindste. Se min erfaring her.

Men er ret sikkert på, at Amazon dot ikke bliver ved med at være det fortrukket. Amazon vil tabe i dere forsøg, på grund af grådighed. Deres tilgang er at du skal købe og bruge deres service, om de så skal tvinge det ned i halsen på dig. Andre prioriteter har de ikke. Det dør de på i lægten.

https://www.version2.dk/comment/372177#comment-372177

 • 1
 • 0
#6 Gert Agerholm

Efter at have fået en Sonos højttaler kom det lidt som en overraskelse for den Apple-elskende side af familien, at man ikke bare lige kan streame til Sonos med AirPlay. Man kan faktisk ikke rigtigt noget, uden at skulle gå gennem Sonos' app'en.

Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår din pointe.

Mener du at det er Sonos's skyld at de ikke håndterer AirPlay eller at det er Apple's skyld at de ikke håndterer Sonos.

Mig bekendt kører Sonos sin egen proprietær protokol, som binder tingene sammen https://en.wikipedia.org/wiki/Sonos. Sonos har derfor helt sin egen måde at kommunikere på. Det er derfor at det kun er Sonos som kan snakke med Sonos, med mindre Sonos åbner op for andre streaming protokoller så som AirPlay. Jeg gætter på at det er her jeres problem ligger, der er problemer med AirPlay, så din overskrift passer måske ikke helt, Apple kan ikke gøre for at Sonos måske ikke implementerer en korrekt/komplet AirPlay. Der kan måske også ligge en låsning i Sonos som forhindrer anden adgang som deres egen proprietære "standard".

 • 0
 • 2
#8 Mikael Wingaa

Airplay til Sonos-dimser kommer.

https://sonos.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1241/~/using-airplay-...

Airplay 2 is the latest version of Apple's audio and video streaming platform. Airplay 2’s compatibility on Sonos will be available with a software update downloadable in 2018. Sign up here to be notified when Sonos is compatible with Airplay 2.

Og da vi har både Apple og Sonos-grej, bliver det godt.

 • 0
 • 1
#9 Tobias Tobiasen
 • 0
 • 0
#10 Hans Nielsen

Du har helt ret i at det er træs med manglende åben protokoller og standarter. Et andet sted hvor det giver problemer er med biler, hvor man typisk skal vælge mellem Appel eller Android integration Eller slet ingen, :-( Da nogle bil producenter mener at det klare de bedre selv, og man bare kan give 8000,- extra for et dårligt, forældet, ikke opdateret kort uden integration til Internet.

 • Løsning på dette er at kræve åbenhed standart, vælg når du køber

Eller de det mindste integration eller API til dette. Det kræver at man aktiv fravælger enheder der ikke har det, Har selv valgt IKKE at købe Danfoss varme integration, af samme grund, og vente på bedre løsninger. Som nu ser ud til at komme. Du kan nu få termostater, der kan styres via BT til 140 kr. Har ikke erfaring, men skal gerne melde tilbage, når jeg får købt.

Men jeg synes nu ikke lige at Sonos er det værste eksempel. Husk alt det her er stadig nyt. Og de har lovet at komme med integration. Synes heller ikke at enheder behøves at kunne tale sammen i detaljen og udveksle data. Hvis man kan styre afspilning, med valg af sang, volume fra andet enhed. SÅ må det være godt nok lige nu.

Hos Amazon Echo/Dot har man en næsten "fornuftigt" integration. Men - De har kun 2-3 tjenester ud over deres egne, her under Spotify - Spotify skal være i betalings udgaven. Sikkert er krav fra Spotify. - Og søgning og afspilning af musik og andet via tale er ikke ret god lavet. Men det virker heller ikke ret godt med deres egne service.

 • 0
 • 2
#11 Thomas Toft

Mener du at det er Sonos's skyld at de ikke håndterer AirPlay eller at det er Apple's skyld at de ikke håndterer Sonos.

Mig bekendt kører Sonos sin egen proprietær protokol, som binder tingene sammen

Nøjagtig som Apple. Airplay er en proprietær protokol. Der findes mange lige så gode eller bedre protokoller der ikke er bundet på hænder og fødder. At Apple altid vælger at lave deres egen proprietær protokol hvis de kan slippe afsted med det kan man ikke klandre Sonos eller andre for. Faktisk ville jeg vove at påstå at Apple produkter har de dårligste muligheder for at samarbejde med andre enheder - medmindre disse enheder strækker sig langt for at kunne snakke sammen med Apple produkter. Har de blot en standard protokol er der ringe mulighed for at det virker lige så godt som med selv Amazon eller Google produkter.

 • 1
 • 0
#12 Povl Kvols

Apple er lige nu ude med den måske dyreste og mest proprietære musikdims: En ekstremt dyr bluetooth højttaler, der slet ikke overhovedet spiller sammen med andet end Apples egne produkter, og i øvrigt ikke engang i stereo. Jeg bruger dagligt mit Sonos anlæg til at spille musik fra Google Play, og jeg styrer det fra min Android mobiltelefon. Når jeg ser tv, går lyden fra mit Philips tv direkte over i Sonos-anlægget, hvor jeg kan sende lyden ud overalt i mit Sonos anlæg. Et par af mine venner har iPhones, og de kan både spille og søge på mit Google Play over Sonos, eller spille musik fra deres eget abonnement via deres iPhones. Eller spille musik de har liggende på deres telefoner. Intet af denne interoperabilitet ville være muligt med Apples nye højttaler! Med Sonos virker det faktisk ret godt!

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere