Amazon giver chauffører et ultimatum: Lad jer overvåge, eller bliv fyret

25. marts 2021 kl. 09:2624
Amazon levering
Illustration: Amazon.
Amazon vil i denne uge tvinge sine chauffører til at underskrive en blanket, hvor man giver samtykke til, at virksomheden må overvåge medarbejderne med AI-drevne kameraer i varevognene. Hvis ikke man siger 'ja', så bliver man fyret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tech-giganten Amazon, har i denne uge givet sine chauffører et ultimatum: Enten siger man ‘ja’ til at lade sig overvåge, ellers mister man sit job.

Det skriver Vice.

Virksomheden kræver, at chauffører i denne uge underskriver en “biometrisk samtykke-blanket”, der giver Amazon lov til at bruge kameraer baseret på kunstig intelligens (AI) til at indsamle deres lokation, bevægelse og biometrisk data - blandt andet ansigtsgenkendelsesdata.

I februar besluttede virksomheden at installere AI-drevne kameraer med fire linser i alle varevogne for at forbedre »sikkerheden« og »kvaliteten af leveringsoplevelsen«. Kameraerne er udviklet af tech-firmaet Netradyne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge produktbeskrivelsen kan Netradynes kameraer blandt andet registrere, hvis en chauffør gaber, virker distraheret eller ikke har sikkerhedssele på.

Deborah Bass, talsperson for Amazon, understreger, at kameraerne kun bruges til sikkerhedsformål:

»Vi testede teknologien fra april til oktober 2020 på varevognsruter over to millioner mil, og resultaterne ledte til utrolige sikkerhedsforbedringer for chauffører og fællesskabet - ulykker gik 48 procent ned, færdselsovertrædelser med stopskilte gik 20 procent ned, chauffører uden sikkerhedssele faldt 60 procent, og distraheret kørsel faldt 45 procent. Tro ikke på egoistiske kritikere, som påstår, at kameraerne har noget som helst andet formål end sikkerhed,« siger hun til Vice.

I USA har Amazon omkring 75.000 chauffører, som leverer pakker.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
29. marts 2021 kl. 20:01

der den

".. derfor den .." - "det keyboard driller" ;-)

22
29. marts 2021 kl. 19:27

Nu indfører man så et hårdt kontrolregime, hvor borgerne på bedste stasi vis overvåger hinanden.

Nu er det jo ikke tilfældige borgere men ansvarligt professionelt personale, som skal checke coronapassene på f.eks. barer. Ligesom det også er dem, som skal stå for udsmidning og ikke andre gæster.

De skal også kunne garantere for ALLE deres gæsters sikkerhed og det vil de ikke kunne gøre uden.

Hvis man ikke vil acceptere dette, kan man jo bare blive væk indtil corona'en er overstået.

Det er ingen menneskeret at gå på bar.

20
29. marts 2021 kl. 17:02

Arrh, det er der vist ikke enighed om ...

18
29. marts 2021 kl. 12:21

Ny app ved vi ikke så meget om endnu, men der er f.eks. snak om, at den kommer til at vise en QR-kode, som du kan lade andre scanne med deres app. Nu kan vi så drømme om, at QR-koden indeholder et off-line og kryptografisk verificerbart zero-knowlegde-proof ... og drøm bare videre.

Den skal jo virke off-line på samme måde som kørekort-app'en. Den gamle app (dvs. adgang via sundhed.dk med "MinSundhed") skal jo ledsages af et ID (aka sundhedskort). Ved papirversionen skal ID også vises.

Er du sikker på, at den log på sundhed.dk er komplet? Så vidt jeg husker, så mangler der integration til adskillige systemer, for det har man ikke lige fået lavet. Men sundhed.dk er jo også spritnyt ... eller noget.

Jeg tjekkede den anden dag, Læge (og dennes sygeplejerske), apotek og vaccinationscenter. Alle med navns nævnelse. Der nævnes dog at læges egne systemer ikke alle er koblet til.

17
29. marts 2021 kl. 10:24

Ny app ved vi ikke så meget om endnu, men der er f.eks. snak om, at den kommer til at vise en QR-kode, som du kan lade andre scanne med deres app.

Hvorfor skal vi egentligt have sådan en mistillid til hinanden.

Erfaringerne viser jo at den succes der har været med at begrænse Covid-19 smitte ikke skyldes restriktionerne som sådan, men den frivillige adfærdsændring som de har medført.

Nu indfører man så et hårdt kontrolregime, hvor borgerne på bedste stasi vis overvåger hinanden.

Det er kontraproduktivt i forhold til frivilligt at begrænse smitten.

16
29. marts 2021 kl. 08:53

Nu er der tale om et opslag i din journal på sundhed.dk foretaget af dig. I øvrigt kan man i loggen se af hvem og hvornår opslag i din journal er foretaget.

Taler vi om gammel app, ny app, eller papir?

Hvis vi taler om papir, så er det vel sådan at cpr.nr. fremgår, så man kan fremvise anden legitimation? Nu er cpr.nr. vel som sådan ikke hemmeligt, selvom man ikke må offentlige offentlige personers cpr.nr., og især ikke, hvis der er tale om politikere. Og vi behøver ikke længere være i tvivl om en dames alder eller fødselsdag (en lille anekdote; min uddannelsesinstitution slog til at begynde med karakterer op med fuldt cpr.nr. (ja, det er mange år siden) - og der var den her pige, som jeg måske var lidt interesseret i, så jeg gættede hendes fødselsdag ... og min kringlede hjerne kunne ikke nøjes med det, så den dag i dag kan jeg stadig hendes cpr.nr. :-( ... ). Og hvis det er sygesikringsbevis, som en sød pige legitimerer sig med, så ved vi også om hendes læge bor i Skælskør eller Slagelse.

Gammel app er vist et "stop-gap-measure" og ja, du laver selv opslaget, men det du forventes at vise det frem, med alt ved det indebærer. Og det bliver ikke logget, hvem du viser den til, men du har da en vis kontrol med, hvem du viser det til, og det er jo ligeså frivilligt som rejsekort og NemId.

Ny app ved vi ikke så meget om endnu, men der er f.eks. snak om, at den kommer til at vise en QR-kode, som du kan lade andre scanne med deres app. Nu kan vi så drømme om, at QR-koden indeholder et off-line og kryptografisk verificerbart zero-knowlegde-proof ... og drøm bare videre. For nu er du knyttet sammen med den som scanner og det endda med tid og sted, og der er voldsomt værdifuld information for smittesporing og andre nyfigne formål, så er det mon anonymt eller er det kun anonymt i "juridisk forstand"? Det var i hvertfald sådan med Trivselsundersøgelsen, at det var anonymt for din lærer og i nogen grad din skole (der blev lavet en del begynderfejl), men slet ikke for dem i de hvide kitler bag envejsspejlet ... og det er det vidt jeg ved stadig ikke. Det er jo også fristende at forlange et revisionsspor, så man kan se, at der er blevet checket, for vi skal vel have en mulighed for at kontrollere at kontrollørerne ikke snyder med kontrollen, ikk'?

Danmark er igen foregangsland. Andre steder i verden er man mere tøvende: https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/28/give-pause-before-you-raise-a-glass-to-prospect-of-vaccine-passports

Only days ago, it was reported that the vaccine passport was being considered purely as a “nudge” tool to push supposedly vaccine-hesitant young people to get the jab. We cannot abandon our civil liberties for such trickery. Far better to address any problem of vaccine hesitancy directly. Consent implies choice. Excluding people from society unless they get vaccinated is not a real choice. Surely we can find better ways to boost vaccine take-up?

Det punkt er vi for længst forbi, for overvågning er frihed, og vi må være noget nær verdens frieste folk - eller i det mindste godt på vej.

PS: Er du sikker på, at den log på sundhed.dk er komplet? Så vidt jeg husker, så mangler der integration til adskillige systemer, for det har man ikke lige fået lavet. Men sundhed.dk er jo også spritnyt ... eller noget.

11
28. marts 2021 kl. 08:53

Corona passet er principielt også overvågning.

Er du sikker på, at det kun er "princippielt"?

Husk på, hvordan det lige var med den første udgave af "Smittestop". Her var man ganske interesseret i at høste alle former for data og indsigter i, hvordan vi opførte os.

I Norge havde man endda løbende indhentning af GPS data, indtil den løsning blev smidt ud af det norske datatilsyn på r## og albuer. Og det pev man meget over i Norge dengang, for hvordan skulle man kunne styre igennem krisen uden at kunne detajlovervåge sin befolkning på den måde.

Så vidt jeg husker, så var det i Danmark også kun tekniske udfordringer som gjorde, at vi ikke gik samme vej - og så det faktum, at man blev overhalet indenom at Google og Apple, som ikke ville se på, at deres platform blev kidnappet på den måde, og derfor kom med en løsning, som havde betydeligt mindre overvågningspotentiale. Husker I også snakken på parnasset om ikke "Big Tech" var blevet lidt for magtfulde, når de nu bare sådan lige med et snuptag kunne underløbe statslige tiltag til overvågning på den måde?

Samme parnas, som jo lovede at Trivselsundersøgelserne var anonyme, men hvor det viste sig at være en lodret embedsmandsløgn, så man måtte på fuld retræte og i stedet endte med at tale om "anonymitet i juridisk forstand" - vorherrebevares! Jeg husker også, hvordan en af politikere på området højlydt ømmede sig, og retorisk spurgte, hvordan man så havde forestillet sig, at man skulle kunne føre uddannelsespolitik, når man ikke længere kunne "måle" på effekten af ens ideer, eksperimenter og øvrige handlinger på rigets børn?

Så mon ikke de har lært af erfaringerne? Og mon ikke, at de har brugt den mellemliggende periode til at forberede sig bedre denne gang? P1 nævnte, at de, som prøvede at sælge løsningen, havde slået på muligheden for at kunne man igennem Corona Pas appen give mulighed for at arbejdsgiver kunne abonnere på opdaterede sundhedsdata. Dels er det så forkert på så mange måder, dels siger det vel alt om sælgernes forståelse af købernes virkelighedsopfattelse, når sælgerne antager at det kunne være et godt salgsargument. Lad os håbe, at det aspekt kun bliver ved snakken, eller i det mindste bliver offer for de forventelige forsinkelser og budgetoverskridelser.

For problemet med Smittestop i den første overvågningsudgave var jo at, der ikke rigtigt var nogen "killer-feature" og flere folk spurgte sig selv, hvad der var i det for dem? Og at der var et væsentligt bedre alternativ.

Men det er løst her - for du vil da gerne være med i klubben, vil du ikke, Mulle? Og når vi nu åbner op, så kan du jo nok forstå, at vi har brug for at overvåge dig og hvad du gør, for at kunne evaluere på tiltagenes effekt? Den snegl skal nok glide ned, og så får vi det igen, som de tog fra os. Og det hår, som frisørerne nu må klippe af os, hvis vi leger med, kan vi passende lægge i postkassen.

Jeg tror sgu' at de fik os denne gang. Sporene skræmmer i hvert fald.

10
28. marts 2021 kl. 03:02

Corona passet er principielt også overvågning.

Mistillid til vores medmennesker vinder frem i disse år, og jeg er bange for at folk vil komme til at elske kontrol.

9
27. marts 2021 kl. 23:52

Er det ikke noget af det samme som Tesla er ved at indføre i deres biler, også for sikkerhedens skyld. Så nu kan man bliver overvåget både på arbejde og privat!

8
26. marts 2021 kl. 14:24

De danske skatteregler er ret skrappe, og vil sikkert sige at der er tale om en ansættelse.

Du har ret. SKAT kan bestemme om et skatte forhold skal beskattes som en ansættelse. Men dette er ikke automatisk og det er kun gældende hvis SKAT mener det skal være det. Desuden bekymre SKAT sig kun om SKAT. Så i senne sammenhæng har din kommentar ikke relavanse.

Men dette er ikke nyt. Dette forgår i hele brancen. Bladkompagniet/DAO, GLS, Bring, UPS, DHL køre alle på denne måde. De eneste som faktisk ansatter selv er Postnord. Alle ovennævnte overvåger i forvejen i hoved og røv på både bilerne og scannerne. Der kan ses hvem der køre uden sele. Hvem der låser bilen af. Hvem der slår låse systemet fra. Hvor hurtigt de køre og hvor skapt de drejer. Hvor bilen har været og hvor scanneren har været under leveringen.

7
25. marts 2021 kl. 21:30

De danske skatteregler er ret skrappe, og vil sikkert sige at der er tale om en ansættelse.

Det tror jeg ikke, du skal være sikker på. Konceptet er kopieret af nemlig.com, og de er åbenbart i konkurrence med Amazon om at give chaufførerne de mest usle, usikre, helbredsnedbrydende, og afskyelige forhold, som nemlig.com prøver at tørre af på deres "samarbejdspartnere", Føj for en mangel på anstændighed og moral.

5
25. marts 2021 kl. 15:40

Det er ikke medarbejdere. Det er new tech's definition af "selvstændige". Som VICE skriver:

"Technically, these drivers aren't even employed by Amazon, but by roughly 800 companies, known as delivery service partners that operate out of Amazon delivery stations. Still, Amazon controls many aspects of its drivers working conditions, from their training to their uniforms to their delivery quotas."

Så hvad der svarer til en "selvstændig" Über chaffør. Så de søger job hos Amazon, gennemgår Amazon startkursus, får dikteret arbejdsforhold af Amazon, kører udelukkende for Amazon, går typisk i tøj med Amazon logo, ofte med Amazon logo på bilen, leaser typisk bil fra Amazon, får dikteret løn af Amazon osv osv., men er i Amazons opfattelse ikke ansat af Amazon.

3
25. marts 2021 kl. 14:48

på globalt plan. Jeg håber ikke chaufførerne giver efter, men strejker istedet - det har alle dage været arbejdernes stærkeste våben i kamp mod urimelig arbejdsvilkår.

Men endnu en grund til at vælge Amazon fra - som de fleste andre mega-virksomheder.

2
25. marts 2021 kl. 14:29

Mon ikke der er tale om miles og ikke mil? Hvis det er mil, er det så gamle danske eller de oufficiellesvenske mil?

1
25. marts 2021 kl. 14:00

til at robotterne bliver vores herrer.

Foreløbig overvåger de os - næste gang sanktionerer de os.

Hvad med et raskt lille elektrisk stød, hvis vi gaber to gange inden for et minut i bilen ?

Og orienterer chefen - og / eller politiet.

Lyse udsigter, men for hvem... ?