Amazon erhverver patent, der skal forhindre kunder i fysiske butikker i at tjekke online-priser

19. juni 2017 kl. 09:0113
Det er ironisk, at det netop er Amazon, som er kendt for sine onlinebutikker, der har fået patentet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Netgiganten Amazon har netop taget patent på noget, den kalder 'Physical Store Online Shopping Control.' I al sin enkelhed er der tale om en software, der lægges ned over en butiks wifi, og som sørger for, at netværket ikke vil tilgå URL'er tilhørende konkurrenten eller søge efter butikkens varer på nettet for at se, om det kan findes billigere et andet sted.

I patentet beskriver Amazon ifølge theverge.com, hvordan teknologien - ud over at kunne blokere diverse sites - kan bruges til at sende kunden tilbud fra Amazons egne butikker, alt efter hvad kunden søger på over butikkens wifi.

Der er tale om en totalløsning, der også kan triangulere kundens position og finde ud af, hvor vedkommende befinder sig. Butiksejeren kan så sende en medarbejder hen til den handlende, måske endda medbringende den pågældende vare, som kunden har søgt på.

Som det umiddelbart fremgår af patentet, kræver det, at butikken har kontrol over dataforbindelsen, så man kan omgå softwaren ved blot at bruge sine mobile data i stedet. Patentet blev oprindeligt søgt tilbage i 2012.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
20. juni 2017 kl. 09:03

Kunne de vel også købe patentet for at putte det i skuffen og forhindre nogen i at bruge det.

Der går jo rygter om at olieindustrien har en hel masse patenter på brændstofbesparende teknologi liggende i deres skuffe for at forhindre fabrikanter i at lave en motor som gør at olieindustrien sælger mindre af deres olie.

12
20. juni 2017 kl. 08:59

I Danmark kan vi grine lidt af det med åbne wifi i butikkerne, da vi har så godt 3G/4G-net. I USA er det meget normalt, at folk har meget dyrere dataabonnement og meget dårligere dækning. Så der bliver alle de der "free wifi" ude i butikkerne, centrene, cafeerne osv. brugt.

Ikke at løsningen lyder smart af den grund..

11
20. juni 2017 kl. 08:45

Hvorfor laver de ikke i stedet en smartere løsning, hvor kunderne fik nogle hjemmesider tilbudt med meget højere priser hos konkurrenterne?

Det er dælme ellers en fiks tanke.

Sørg for at prisen hos konkurrenten altid ser ud til at være højest og hvis de besøger pricerunner så sættes prisen for alle andre op så man kan indsætte sig selv på 1. pladsen :)

Nok næppe lovligt dog, men omvendt er det da også rimeligt shady at sende folk til ens egen side hvis de forsøger at besøge en konkurrents.

10
20. juni 2017 kl. 08:16

Hvorfor laver de ikke i stedet en smartere løsning, hvor kunderne fik nogle hjemmesider tilbudt med meget højere priser hos konkurrenterne?

Det er da oplagt når man allerede har phishet kunderne ind på sit wifi.

8
19. juni 2017 kl. 14:01

Er det ikke blot "deep packet inspection" om igen?

Husker et-eller-andet med at 3 blokere ulovlige sites den vej. Amazon vil gøre det samme med konkurrerende sites.

Så hvordan kan man patentere noget, hvor der er allerede prior art?

7
19. juni 2017 kl. 12:46

Patentet er sikkert lovligt og vil kunne bruges til at butikker i andre dele af verden end Europa/USA/Australien ikke bruger den slags teknologier uden at betale licens til Amazon.

Men et defensivt patent som det her nok er givet amazons forretning vil kunne karakteriseres som en dæmper på udviklingen af sådanne konkuranceforvridende systemer til butikker... Givet amazons størrelse og juridiske rækkevidde...

6
19. juni 2017 kl. 12:44

Er jeg den eneste som alligevel aldrig ville drømme om at logge på "elgiganten wifi" eller lignende hvis jeg stod i elgiganten, men blot bruge min udmærkede og rigeligt dækkende datapakke.

Er jeg den eneste som ville tænke "Jeg smutter da lige over på mobildata" hvis jeg stod et sted og rent faktisk VAR koblet på deres wifi og ikke kunne besøge konkurrentens site for at se hvad de skal have for denne vare.

5
19. juni 2017 kl. 11:49

Nu er konkurrencelovene jo tænkt til at sikre en super hård og effektiv konkurrence og ikke beskytte den enkelte forretning mod andet end direkte unfair betingelser.

Så mon ikke dette patent vil være ulovligt ?

Lars :)

4
19. juni 2017 kl. 11:48

Med et internet der er stigende grad bevæger sig over på krypteret trafik, bliver den nævnte teknologi hurtigt irrelevant. f.eks. leverer amazon.com selv kun trafik over https.

3
19. juni 2017 kl. 11:46

Lad os håbe mobiltelefoner med internetadgang aldrig bliver populære!

1
19. juni 2017 kl. 09:39

'Amazon erhverver patent der skal fratage kunder lysten til at bruge Wi-Fi i fysiske butikker.'

PS: En anden årsag til at Amazon har erhvervet patentet kan jo være for at forhindre ANDRE i at udnytte det. Måske har de bare tænkt sig at lægge det i en skuffe, for kun at hive det frem hvis andre udvikler lignende teknologi.

Amazon må trods alt have mere at vinde end at tabe ved, at kunder har mulighed for at tjekke og sammenligne priser når de står i en fysisk butik.