Alvorligt sikkerhedsbrud lammede Grønland: Forsøg på spionage

Alvorligt sikkerhedsbrud lammede Grønland: Forsøg på spionage
Illustration: Rasmus Meisler.
Grønlandske myndigheder har været lammet af et cyberangreb, der skulle bane vejen for spionage. Version2 har for nylig kigget nærmere på Grønlands lavpraktiske tilgang til it-sikkerhed.
1. april kl. 09:41
errorÆldre end 30 dage

Et it-sikkerhedsbrud i Grønlands centraladministrations servere har sat en stopper for automatiske overførelser til forskellige offentlige ydelser.

Det skriver Kalaallit Nunaata Radioa (KNR). 

Kommunale medarbejdere har i løbet af ugen måtte overføre penge manuelt, da centraladministrationen har krævet, at kommunerne ikke har brugt det program, de normalt bruger til at overføre pengene automatisk. 

»Regningerne til firmaerne kan vi ikke betale. Sidste gang, vi betalte, var tilbage i torsdags i sidste uge,« siger Dorthe Løvstrøm, der er fungerende direktør i Avannaata Kommunia til KNR.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har arbejdet sådan siden i fredags. Vi bruger ikke det automatiske pengeoverførselssystem, men betaler regningerne manuelt«.

Spionage

Selvstyreformand Múte B. Egede (IA) oplyser til det grøndlandske medie Sermitsiaq.ag, at sikkerhedsbruddet er resultatet af et cyberangreb, der har til formål at lave spionage og samle informationer. 

»Vi tager det meget alvorligt. Spionage og krigsførelse foregår i høj grad i cyberspace, og vi er nu i gang med at gennemgå alt og stramme op på sikkerheden,« siger Múte B. Egede til Sermitsiaq.AG.

Selvstyret oplyser desuden, at størstedelen af it-sikkerhedsbruddet nu er ordnet. 

Sårbar sikkerhed

Tilbage i januar skrev Version2 om Grønlands skrøbelige it-sikkerhed. Her sagde Katrine Nathanielsen, der er styrelseschef for Digitalimik Sullissinermut Aqutsisoqarfik (den grønlandske digitaliseringsstyrelse):

»Hvis der kommer en russisk hacker, der vil ind, så er risikoen for, at vedkommende kommer det, ret stor,« siger hun og uddyber:

»Vi er nødt til at antage, at der på et tidspunkt vil komme et brud. Så er det mere et spørgsmål om, hvor hurtigt vi kan lukke det ned, få det indkapslet og komme tilbage i drift. Det er den virkelighed, vi er nødt til at leve med«.

Kathrine Nathanielsen sidder som en del af et hold på fire medarbejdere, der skal it-sikre Grønland. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger