Alvorligt nedbrud på MitID: Professorer kritiserer sårbar opsætning

Plus6. oktober 2022 kl. 14:227
Digitaliseringsstyrelsen
Illustration: PR-Foto.
I to timer havde danskerne ikke adgang til den nationale logintjeneste MitID. Professor i digitalisering på CBS, Jan Damsgaard advarer mod at være afhængig af en enkelt løsning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Onsdag aften blev MitID ramt af et omfattende nedbrud, der betød, at tjenesten var helt utilgængelig i knap to timer.

Kort tid før de 14 politiske partier tørnede sammen i valgkampens første partilederdebat, var det ikke muligt at tilgå sin netbank eller rette oplysninger på Borger.dk.

17.40 oplyste Digitaliseringsstyrelsen nemlig, at der var problemer med adgangen til MitID, men forsikrede om, at Nets, der driver tjenesten, arbejdede på at løse problemet.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
12. oktober 2022 kl. 22:08

Det er dog det tåbeligste, jeg endnu har hørt, at offentlige tjenester benytter sig af Twitter til at udsende vigtige informationer!! :-( Hvad med alle os, der ikke har en Twitter-konto? Eller en hvilken som helst anden "social platform" for den sags skyld!? Dertil er det også helt skørt, at en privat virksomhed i et andet land (uden for EU) skal drive et system, som alle Danmarks borgere er afhængige af! Og endnu værre, at de ikke har et alternativt system, der kan træde i kraft i tilfælde af nedbrud!! De moderne data-nørder har åbenbart ikke hørt om begrebet risikoanalyser - den slags gjorde man i den analoge tidsalder (hvor begrebet endnu ikke var opfundet!!!)

6
7. oktober 2022 kl. 11:06

I england har de flere operatører.. Men jeg TROR at det er sådan at man kun kan blive "godkendt" af den man anvender? eller har de løst dette problem?

5
6. oktober 2022 kl. 22:50

selvfølgelig er det twitter du skal gå til, det er jo styrelsen for det nyudviklede og totalt lige så usikre hvis ikke værre end det gamle login-system som ikke kan installeres på sikkerhedsorienterede varianter af android af sikkerhedshensyn.

3
6. oktober 2022 kl. 19:04

Det er dog en stakket frist, at bruge NemID som erstatning for MitID. Nets og Digitaliseringsstyrelsen er nemlig i gang med at afvikle tjenesten, som endeligt bliver lukket når alle danskere er flyttet over på MitID.

Det hjælper ikke meget, når ens netbank kun accepterer MitID. Så ja tak, til mindst to operatører.

Og så skal Digitaliseringsstyrelsen opdatere deres status via MitID, det er ikke alle der bruger Twitter. Men det er måske ikke bygget ind i systemet?

2
6. oktober 2022 kl. 16:26

Det er et sjovt tidspunkt i processen, at man tænker på redundans...

4
6. oktober 2022 kl. 19:18

Der er opstået et pludseligt designproblem ...

Se det ville være en ærlig udmelding.

1
6. oktober 2022 kl. 15:28

Nå, det var det var i vejen. Jeg fik en "der skete en fejl" og en knap "Prøv Igen" ved indtastning af bruger-ID. Jeg tænkte om MitID havde implementeret nye logikker for at modgå de loginforsøg, som Version2 beskrev den anden dag. Jeg søgte på MitID.dk efter noget om drift, men der er intet at finde. Det er Twitter, man skal gå til...