»Alvorlig kritik« til Høje-Taastrup Kommune: Var et år om at slette fejlmodtaget patientjournal

Illustration: Datatilsynet
Datatilsynet løfter pegefingeren overfor Høje-Taastrup i en sag, hvor kommunen har været et år om at slette en patientjournal, som var blevet sendt til kommunen ved en fejl.

Høje Taastrup har været et år om at slette en borgers patientjournal, som aldrig skulle være havnet i kommunen i første omgang.

Sådan lyder det i en sagsafgørelse fra Datatilsynet, som udtaler »alvorlig kritik« af kommunen for den måde, der er blevet handlet under forløbet.

Ifølge Datatilsynet startede sagen flere år tilbage, hvor Rigshospitalet »ved en fejl« sendte en borgers patientjournal til Høje-Taastrup Kommune. Derefter tog borgeren i maj 2018 kontakt til den kommunale forvaltning for at få sin patientjournal slettet.

Det blev begyndelsen til et længere forløb.

I første omgang pegede den sjællandske kommune på, at man ikke internt kunne slette dokumentet. Derfor skulle kommunen hive fat i sin databehandler - virksomheden EG - for at fjernet patientjournalen.

Men først to måneder efter borgerens henvendelse til kommunen bad Høje-Taastrup den 30. juli 2018 sin databehandler om at slette patientjournalen fra de kommunale systemer.

Og også hos EG trak det ud med at få slettet oplysningerne.

Der gik nemlig mere end ni måneder, fra kommunen havde taget kontakt til EG, før databehandleren fik slettet den patientjournal, der ved en fejl var havnet i systemet.

Dermed tog det næsten et år at få slettet borgerens oplysninger, og det er for lang tid, påpeger Datatilsynet.

Myndigheden giver derfor en løftet pegefinger til Høje-Taastrup, fordi kommunen ikke har gjort nok for at sikre, at man havde en databehandler, »der kan stille de fornødne garantier for, at der kan gennemføres passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger, som sikrer beskyttelsen af de registreredes rettigheder,« lyder det i afgørelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere