Allianz: Bitcoin er værdiløs

Illustration: irklig / BigStock
En af verdens største investorer tager nu aktivt afstand fra at investere i bitcoins.

Allianz Global Investors, der investerer for over 500 milliarder euro, forventer, at bitcoin-boblen snart er klar til at sprænge.

Det skriver Bloomberg.

Læs også: Køb af bitcoins anses som spekulation - og derfor er gevinster skattepligtige

Investeringsselskabet anerkender, at teknologien bag bitcoin - nemlig blockchain, har stort potentiale, men kryptovalutaen i sig selv er værdiløs, vurderer selskabet.

Ikke bundet op på noget

»I vores øjne er dens iboende værdi nul,« skriver Stefan Hofrichter, head of global economics and strategy hos Allianz i et opslag på virksomhedens hjemmeside.

»En bitcoin har ikke rod i noget eller noget - i modsætning til aktier, obligationer eller papirpenge,« fortsætter han.

Læs også: Ny kryptovaluta-webshop skal stække bankernes høje gebyrer

Samtidigt understreger han, at bitcoin efterhånden opfylder alle kravene til at ligne en regulær boble, og spørgsmålet er ikke om det sker, men hvornår det sker, skriver Bloomberg.

Hans udmelding er ikke i sig selv nyt for folk, der forstår kryptovaluta, men det er et stort skridt, at en af verdens største investeringsselskaber så direkte tager afstand fra investering i bitcoin.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Aggerholm

...at Allianz ikke tjener penge på folks investeringslyst i Bitcoin.

Man kunne jo med samme sæt argumenter konkludere, at guld ikke har nogen "iboende værdi" og derfor ikke er et godt investeringsobjekt. Men her får Allianz nok historikken imod sig.

Hvis noget opfattes som værdifuldt så opstår der en efterspørgsel og så ER det værdifuldt.

 • 3
 • 2
#2 Hans Nielsen

Om den er for høj ved jeg ikke, noget er jo det værd, man er villig til at betale. Renten var jo også særdeles lav i Danmark på grund af spekulation mod kronen. Af den grund, blev den jo ikke erklæret værdiløs.

Men værdien er for høj, hvis man regnet med at det skulle bruges som det betalingsmiddel og konkurrent til banker/kreditkort/myndigheder det var tænkt. Og det synes jeg personligt er kedeligt.

 • 3
 • 0
#3 Thue Kristensen

Selv om guld har nogle industrielle anvendelser, så er gulds værdi jo heller ikke begrundet af denne anvendelse. Hvis guld ikke havde nogle anvendelser, ville guld jo stadig have "værdi".

Jeg er enig i at bitcoin er en boble, men jeg synes at "En bitcoin har ikke rod i noget eller noget" argumentationen er logisk fejlagtig.

 • 7
 • 2
#4 Claus Nedergaard Jacobsen

Hvis noget opfattes som værdifuldt så opstår der en efterspørgsel og så ER det værdifuldt.

På samme måde steg prisen på tulipanløg til flere årslønninger i 1630'erne (https://da.wikipedia.org/wiki/Tulipanboblen). Fortsæt med aktiekrakket i 1929, dot.com boblen i 2000, finanskrakket i 2008 (baseret på urealistiske forventninger til huspriser) osv. osv. Det er ikke nok, at der er en forventning bag. Der skal også være en reel værdi bag, ellers brister boblen på et tidspunkt. Alt over den omkostning, der er ved at mine en bitcoin er spekulationsbaseret værdi.

Men derfor kan man godt have gode grunde til at mistænke motiverne bag Allianz's udtalelse.

 • 2
 • 0
#6 Hans Nielsen

Ligesom aktier og den finansiel sektor stadig findes, sammen med nogle af dot.com firmaerne. Eller var det dumt at have sat i sine sparepenge i Apple, Microsoft, Google og facebook, hvis de ellers var på børsen. Og var det ikke den risikovillige kapital, som fik nogle af de mange nye firmaer til at køre. Det var bare ikke alle der blev til guld.

Hvor lidt mennesker kan forudse eller vide med sikkerhed, viser jo Nokias nedtur. Hvem advaret mod det, og forventet at de var helt væk fra marked på kun 4-5 år. Ikke ret mange som jeg husker det ?

SÅ alle der påstår det ene eller andet, om dennes så ny teknologi, er lige "dumme" Det eneste sikker, er at den ene part, sandsynligvis vil få ret.

Et firma som Uber tror jeg er langt mere usikker. Baseret på tossegod kapital.

 • 0
 • 0
#7 Christian Bess

Men der er jo et reelt behov for krypto-valuta! Folk som tidligere satte deres penge i guld, fordi de frygter at regimet vil falde, krigen vil bryde ud, fiat valuta'en vil devaluere osv, har nu en reel mulighed for at sætte deres penge i noget som de ikke behøver grave ned eller putte op i numsen. Desuden må man også erkende at det sorte marked har stor værdi af en digital møntfod som ikke skal forbi banken. Så bitcoins har i den grad sin berettigelse - og dermed værdi. Om en bitcoin så skal være 10$ værd eller 100.000$ må tiden vise.

 • 2
 • 0
#8 Christian Bess

"Guld ruster ikke og det er forholdsvist slidstærkt"

Det er da ikke noget argument? Bitcoins ruster heller ikke - og er langt mere slidstærke end guld? Det er fordi du er vant til at guld har en værdi at du stoler på det - om 10-20 år har man samme forhold til (visse) krypto-valuta'er.

 • 2
 • 4
#9 Baldur Norddahl

Der er en efterspørgsel efter guld til smykker. I sidste ende er dette hvad der holder prisen oppe. Hvis der er mere guld på markedet end der skal bruges, så falder prisen, og med billigere guldsmykker øges efterspørgsel indtil der er balance.

Der er ingen sådan mekanisme i Bitcoin. Systemet begrænser produktionen af nye bitcoins, men der er absolut ingen anvendelse eller efterspørgsel. Billigere bitcoins medfører ikke en øget efterspørgsel, tværtimod. Det kan kollapse på et øjeblik.

 • 2
 • 1
#10 Hans Nielsen

Billigere bitcoins medfører ikke en øget efterspørgsel, tværtimod. Det kan kollapse på et øjeblik.

Hvis du tænker det brugt som betalingsmiddel, har det ingen betydning. Hvis du køber Dollar, Pund eller Euro til Ferien, tænker du ikke meget på kursen. Og du vil også uden bekymringer have din "rester" liggende til næste gang du skal bruge dem.

Hvis man har nogle BC lignende som man har har købt for langt tid siden. Så er man også en tåbe, hvis man ikke har skudt nogle af dem af sted.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere