Alletiders bedste software: Læsernes nomineringer

Version2.dk har sat sig for sammen med vores læsere at kåre alletiders bedste software. Her er læsernes nominerede.

Hvad er det bedste stykke software, der nogensinde er skrevet? Det har Version2.dk sat sig for at kåre sammen med vores læsere, men efter mere end et halvt århundrede med moderne software, er det ingen let opgave.

Alletiders bedste software må være et program, som opfylder ét eller flere af følgende kriterier:

Softwaren har spillet eller spiller stadig en central rolle i it-udviklingen.
Softwaren har forandret verden.
Softwaren har været eller er stadig et uundværligt værktøj.
Softwaren har demonstreret, hvad computere er i stand til.

Det gør ikke nødvendigvis opgaven lettere, men ud fra disse kriterier har Version2 sammensat en liste over mulige nominerede ud fra de forslag, vi har fået fra læserne.

Her er et udvalg af læsernes nominerede i tilfældig rækkefølge:

Windows

Nomineret af Mads Nygaard, som mener, at vi ikke kan komme uden om, at Windows har spillet en stor rolle for at gøre pc'en til allemandseje, og det er et stykke software, som vi ikke kunne undvære fra den ene dag til den anden.

Ingres

Henrik Sørensen påpeger, at Ingres bør nomineres, fordi den både er den direkte efterkommer af ét af væsentligste open source-projekter i it-historien, og fordi Ingres ikke blot er forgængeren for PostgreSQL, men også har påvirket SyBase og Microsoft SQL Server.

Wordperfect 5.1

Hans Henrik Bøttger nominerer tekstbehandlingslegenden Wordperfect 5.1, som han karekteriserer som det bedste og mest udbredte tekstbehandlingssystem til dato. Som der så desværre ikke længere er nogen, der bruger længere.

Mac OS

Nomineret af Jarnis Bertelsen for at være det første styresystem med en grafisk brugerflade, som ganske vist var opfundet flere år tidligere hos Xerox, men som først blev gjort til et kommercielt produkt i hænderne på Apple. Og siden har dét dannet normen for de flestes brug af pc'en.

Sendmail

Version2 havde den allerede på vores liste over boblere, men adskillige læsere har nomineret e-mailen, som den bedste software nogensinde. Derfor giver vi Sendmail en fuldgyldig nominering.

Norton Commander

Nomineret af Erik Maaløe, som har brugt Norton Commander til DOS og sidenhen de forskellige afskygninger af den samme specielle måde at administrere filer på, som blev skabt til stort set alle andre styresystemer. Et værktøj som dets trofaste fanskare har svært ved at forestille sig tilværelsen uden.

TeX

Torben Mogensen har nomineret TeX, som nok er ukendt for de fleste uden for det naturvidenskabelige miljø, men til gengæld har vist dets værd som et værktøj, der gør det muligt for almindelige dødelige at få professionelle printere til at spytte formler og grafik ud i smuk opsætning. I den anden grøft foreslår Version2's egen Søren Berg Aldus Pagemaker, som blev forløberen for det, der i dag er Adobe InDesign.

Programmeringssprogene
Fortran, Algol, Lisp, C, TurboPascal og Delphi er blandt de mange programmeringssprog, som læserne har foreslået. Det er især interessant, at både Algol, TurboPascal og Delphi har gode solide danske rødder, hvis vi tager de patriotiske briller på, hvor Kaptajn Kaper ellers ville være favorit til at vinde som Danmarks bedste software.

Hello World

Få programmer er mere enkle, er skrevet i så mange sprog og af så mange programmører så mange gange som 'Hello World'. Derfor har Poul-Henning Kamp nomineret programmet, hvis væsentligste funktion er at tænde gnisten i en ny programmør.

Elite

Torben Mogensen nominerer spillet Elite, der både var et af de første rigtige 3D-spil, men også ét af de første, der havde en fortløbende fortælling og på den måde var mere end et arkadespil. Dermed kan Elite ses som forløberen til den spilindustri, som i dag kan måle sig med Hollywoods filmindustri i budgetter og omsætning.

Her er den samlede liste i alfabetisk rækkefølge over læsernes og Version2-redaktionens nominerede:

Aldus Pagemaker
Algol
Apache
AutoCAD
C
CPM
Delphi
Deep Blue
DOS
Elite
FORTRAN
Hello World
LISP
Lotus 1-2-3
Lotus Agenda
Luminary (Apollo)
Mac OS
Melissa
Mosaic
Norton Commander
Oracle
PGP
Pong
Reference Manager
Sendmail
Skype
TeX
TurboPascal
Unix
VisiCalc
WordStar
ZIP

Send os en e-mail på jss@version2.dk med op til 10 af dine favoritter, som du mener bør gå videre til den endelige afstemning i næste uge, eller skriv din liste som en kommentar herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Filtenborg

Udvidet virkelighed? Det lyder som noget der har med 'spændende' substanser at gøre, men det er slet ikke dét jeg tænker på. Vi skal mere i retning af f.eks. SecondLife, der jo lader brugeren tilgå et univers som tager udgangspunkt i vores rumlige opfattelse af verden. Set med mine øjne er fidusen i denne type software, at den lader os bruge hidtil uudnyttede medfødte evner i interaktionen med computeren. Flertallet af læserne kan finde vej til Otto Duborg syd for grænsen, når blot de har været der én gang. Og denne evne - stedsans eller evnen til navigation i et 3D-miljø - har vi oparbejdet over titusinder af år. Et projekt som f.eks. Data Mountain giver slutbrugeren mulighed for at organisere sine data i et sådant 3D-miljø ved at lade os bruge denne evne. Genialt! SL lader os også bruge denne evne, blot til et mere socialt formål. En slags kombination af IRC og Google Earth - som jeg i øvrigt osse synes der er grund til at nævne som mulige deltagere i konkurrencen :)
IRC fordi det AFAIK startede hele instant messaging-fænomenet og Google Earth fordi geografiundervisning aldrig bliver det samme igen; en fantastisk sammensmeltning af massiv database og 3D-præsentation på et dejlig intuitivt niveau.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg synes det er en håbløst uhistorisk liste, der kun kigger på "mands minde" software af forholdsvis ringe betydning.

Software der virkelig flyttede noget:

 1. Det første program på en Von Neumann arkitektur: The manchester "baby" computer.

 2. Grace Hoppers COBOL Compiler.

 3. (DASK) ALGOL, beviset for at computersprog kan formuleres stringent

 4. Darthmout BASIC, gjorde programmering tilgængeligt for bredere masser.

 5. VisiCalc, det første regneark og den første data-plastiske computer applikation.

 6. UNIX, beviset på at "software tools" konceptet holdt over en bred kam. API modellen er adopteret af alle efterfølgende operativsystemer af nogen konsekvens.

 7. MINIX, beviset på at UNIX kunne køre på en IBM PC.

 8. MS-DOS og Windows: Satte udviklingen 10-20 år tilbage.

 9. Word: satte typografi og dataudveksling 10 år tilbage.

 10. Vista: Har gjort det indlysende for alle at Microsoft ikke er styr på hvad de foretager sig.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Jacob Saaby Nielsen

Elite var et godt spil, misforstå mig endelig ikke.

Men det var på ingen måde det der ligger til grund for nutidens spilindustri. Vedkomne må være enten forvirret eller fejlinformeret.

Elite nåede et begrænset publikum (sammenlignet med...), og var med sit næsten wireframe 3D måske nok 3D, men ikke på den måde vi kender det idag.

DOOM derimod. Det var det første spil der populariserede 3D genren, og tog udbredelsen af spil og 3D til helt uanede højder.

DOOM burde om noget spil, krediteres for at ligge til grund for hele den spilindustri der findes idag.

Elite var godt, men at kreditere Elite for det, er en decideret fejl.

 • 0
 • 0
Jacob Saaby Nielsen

Nej. Jeg mener Doom. Det var det første major 3D spil der fik hele taget til at løfte sig.

RTCW var helt klart både populært og banebrydende for sin tid. Man altså, ikke i en helt 100% 3D verden som vi så det i Doom.

Doom var i den grad banebrydende og med til at popularisere 3D i spil, og iøvrigt hele first person shooter genren.

Bl.a. fordi den for det første var hamrende flot og "realistisk". Men også fordi den havde lydsiden med, og skabte en helt fantastisk stemning af uhygge.

Bare fordi noget er det første, betyder ikke at det også var det der grundlagde en genre.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Doom havde stadigvæk 2D-modeller, så det eneste ekstra skridt var at verden nu også fungerede i 3 dimensioner. Descent var nok et af de første FPS hvor alt var 3D. Det kom lidt før Quake, hvis jeg ikke husker meget galt.

Jeg kan huske da jeg først spillede Wolfenstein 3D. NÅRJ! Det var fedt! Jeg spillede nok demoen igennem 10 gange. Mindst! Og statsministeren fik skældud for at spille det (han skød jo tyskere og det der var værre: hunde!). Jeg tror næsten kun at Doom fik større succes fordi computeren var mere udbredt da det kom.

 • 0
 • 0
Per Michael Jensen

Wolfenstein var det første spil med 3D virkning og det var bare V I L D T !

Jeg mener at Wolfenstein var navnet. Return to Castle Wolfenstein er genudgivelsen (på Quake 3 'motor').

Duke Nukem 3D husker jeg som det første 'virkelige' 3D spil - altså hvor man kunne skyde og bevæge sig 3 dimesioner. Det var næsten lige så vildt som Wolfenstein. Samtidig var det ret fedt at spille multiplayer. Det spil alene fik flere af mine venner til at købe PC!

Turbo Pascal??? Er der nogen der har spist bønner eller hvad? Forgængeren hed Poly Pascal og før det igen Compas Pascal. Så er vi tilbage i de gode gamle CP/M dage - der begyndte (så vidt jeg ved) eventyret for Anders Hjelsberg. Så det burde være Compas Pascal der var nomineret.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Doom var ikke mere 3D end Wolfenstein, Doom brugte nøjagtig de samme flade sprites. Jeg tror at den største forskel var at banerne kunne være mere avancerede (Så hudt jeg visker var kortet rene kasser i Wolfenstein, mens væggene kunne være vinkler i Doom).

Jeg tror det første spil med en 100% 3D verden inklusive fjender var Descent (var et fantastisk spil), hurtigt efterfulgt af Quake. Quake gjorde det til gengæld endnu vildere, fordi det kunne udnytte 3D acceleration.

(Jeg er bestemt ikke sikker på at Descent var det første, men det var det første jeg så, det var også det første med imponerende lyseffekter)

 • 0
 • 0
Karsten Neve Petersen

Jeg synes JAVA fortjener en plads på listen, da den går man kan lave og afvikle programmer, som er platform uafhængig. I sig selv ret genialt.

Jeg synes også Internet Explorer fortjener en plads. Den har for alvor åbnet op for informationsmotorvejen, og er nok det program færrest vil undvære idag (om det så heder IE, FIrfox eller noget helt 3.

 • 0
 • 0
Stig Johansen

Poul-Henning har nævnt, men det står ikke på listen.
Hvis man tænker objektivt, og forretningskritisk IT, er COBOL det eneste, der har opfyldt, opfylder, og formentlig langt langt ud i fremtiden opfylder samtlige opstillede kriterier.

 • 0
 • 0
Thomas Lønskov Luther

Netscapes forgænger Mosaic (som er på listen) er den der skal have æren for www som det er idag, alle de andre skylder Mosaic en del, uden den, så var de heller ikke blevet til noget

At IE blev en success, bygger kun på at Mosaic og senere Netscape var en stor success koblet med MS' udnyttelse af sit defacto monopol på PC platformen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere