Alle Region Syddanmarks sygehuse ramt af it-problemer: Personale måtte ty til pen og papir

12. december 2022 kl. 08:508
Patienthospital I Odense
Illustration: OUH.
»Vi vil bruge de næste dage på at afdække sagen og finde ud af præcist, hvad der er sket,« siger it-direktør i Region Syddanmark Morten Lundgaard.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle Region Syddanmarks sygehuse blev natten til søndag den 11. december ramt af it-problemer, der resulterede i, at personalet flere steder kun havde læseadgang til regionens elektroniske patientjournal, EPJ Syd.

Det gav »en del ekstra papirabejde,« sagde koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, i en pressemeddelelse i forbindelse med problemerne, »og så bliver der også noget arbejde med efterfølgende at skrive de mange papirnotater ind i systemet, når den elektroniske patientjournal igen er fuldt tilgængelig.«

Læs også: Akademikerfagforening: Overvågning af ansatte skal reguleres i kommende overenskomstforhandlinger

Lægevagten, ambulanceberedskabet og 112 var ikke omfattet af it-problemerne, der blev løst i løbet af eftermiddagen, og derfor er sygehusene nu igen tilbage i normal drift. Årsagen til it-problemet er endnu ukendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er for tidligt at komme med en forklaring på it-problemerne i dag. Vi har haft fokus på at løse dem. Vi vil bruge de næste dage på at afdække sagen og finde ud af præcist, hvad der er sket,« siger it-direktør i Region Syddanmark Morten Lundgaard.

Læs også: Sveriges største nyhedsbureau ramt af DDoS-angreb

I begyndelsen af året konstaterede regionen et brud på persondatasikkerheden på tre af regionens it-systemer, der drejede sig om 5802 filer med patienters navne og helbredsoplysninger, og filer med CPR-numre og navne på cirka 1700 skolebørn.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
12. december 2022 kl. 14:16

Og lige nu er TDC nede i store områder.

Antallet af sådanne hændelser er jo nærmest eksponentielt stigende i øjeblikket - hver dag, sin plage. Hver time, sin plage. Hvert minut, sin plage.

Hvornår mon vi når nedbruds-singulariteten?

1
12. december 2022 kl. 12:11

Inden nogen går helt i selvsving og råber op om, at det for galt at systemet ikke virker, så træk lige vejret, og tænk over at der faktisk er nødprocedure og at de virker.

Papir og pen er faktisk helt ok :-)

2
12. december 2022 kl. 12:47

Papir og pen er faktisk helt ok :-)

Og så virker det også selv om der ikke er mere gammel strøm i kontakten

3
12. december 2022 kl. 13:01

Og så virker det også selv om der ikke er mere gammel strøm i kontakten

Kun hvis man har skrevet patientjournalerne ud...

Ingen strøm medfører ingen adgang til patientjournaler

4
12. december 2022 kl. 13:10

Også min tanke, men måske man faktisk har nogle rutiner, hvor journalerne printes en gang imellem, så man i det mindste en version med hovedparten af informationerne !?

7
12. december 2022 kl. 15:00

Også min tanke, men måske man faktisk har nogle rutiner, hvor journalerne printes en gang imellem, så man i det mindste en version med hovedparten af informationerne !?

Det kan laves mere elegant og uden papirfråds. Man kan lave et read-only udtræk på aktive patienter flere gange i døgnet og gemme det et fornuftigt, sikkert og isoleret sted. Så kan man bruge det, når resten har problemer. For den sags skyld kan man overføre dele af udtrækket til smartphones. Det giver spændende problemer med logning og alt muligt andet, da det er så omfattende og der er read-only. Men det kan bringes til at virke, med mindre en meteorit har ramt sygehuset.

5
12. december 2022 kl. 13:20

Det er jeg - fra min tid i sundhedsvæsnet - ret sikker på, at man ikke har....