Alka satser på analytics overalt: Kunderne kan godt se fidusen i at give os mere data
Alka-appen 'Tank og tjen' tilbyder brugerne 50 øre pr. liter benzin – hvis man tager et billede af benzinstanderen, når man tanker, og sender det til forsikringsselskabet.
Den pengegave har over 48.000 brugere takket ja til, uden Alka efter eget udsagn har reklameret for tjenesten. Og dermed har de sagt ja til at forsyne virksomheden med danskeres kørselsdata.
»Jeg tror godt, danskere kan se, at den her type løsninger giver mening,« forklarer Martin Wiesener, der er direktør for it & forretningsudvikling hos Alka.
»Så længe de kan se, at de ikke afgiver noget, som de er utrygge ved.«
For Alkas eksisterende kunder er det en ekstra service, der måske kan styrke loyaliteten, mener Martin Wiesener.
»For nye kunder er det en måde at bringe Alka ind i deres liv på – for der er ikke nogen, der ville downloade en app, der bare handler om forsikring.«
Ny teknologi, ny adgang til data og bedre viden om kunden end nogensinde før betyder en gylden fremtid for finanssektoren; men også etiske dilemmaer, tekniske udfordringer og kulturelle konflikter, når globale mastodonter skal gøre forretningen datadrevet. Version2 sætter lige nu fokus på avanceret dataanalyse i finanssektoren. Læs, hvordan man sætter dataanalyse foran mavefornemmelsen, sætter machine learning til at analysere, hvad kunder skal investere i, og hvordan man får det hele præsenteret, så kundens creepiness-grænse ikke overtrædes.Dataanalyse i finanssektoren
Rabat for data
Kørselsdata skal analyseres – et arbejde, der endnu er i sin spæde start. Det underliggende koncept, hvor brugere afleverer data mod en form for bonus, er derimod ikke nyt for Alka.
Det er ti år siden, at forsikringsselskabet Alka indførte den såkaldte Alka-boks, som kunder kan installere i deres bil mod en potentielt billigere bilforsikring.
Boksen indsamler data om bilisten og dennes kørsel, til brug hvis bilen bliver stjålet eller havner i en trafikulykke. Og til løbende anonymiseret statistik om hastighed, antal kørte kilometer, fordelingen mellem motorvej og landevej med videre.
Med ti år på bagen er boksen ikke længere state-of-the-art. Men pay-as-you-behave-modellen lever videre:
»Det, vi arbejder på nu, er en ny løsning, som er app-baseret, og hvor vi binder flere services op mod kundens kørselsmønstre.«
Færre trafikdrab
Præcis hvilke tjenester er for tidligt at afsløre. Men Martin Wiesener beretter, at selskabet blandt andet er inspireret af amerikanske og britiske forsikringsselskaber, der har opbygget et element af gamification oven på kundens kørselsdata.
F.eks. har forsikringsselskabet Adrian Flux skabt platformen Flux Score, der hver dag giver kunder en besked om, hvor godt de har kørt, og hvordan det har påvirket deres forsikringspræmie.
»Der er også noget CSR i det,« siger Martin Wiesener og fortsætter:
»Hvis du kan være med til at gøre, at folk kører pænere, så er der færre, der bliver dræbt i trafikken. Og det hele står på den data, vi indsamler. Det er data, der driver det hele.«
Datadreven
På samme måde er det data, der skal drive hele forsikringsselskabet, forklarer direktøren.
»Vi er i gang med at bygge en hel organisation op omkring data.«
»Ligesom vi har en organisationsstruktur, så har vi en struktur omkring data, så data ejes der, hvor det bruges, og så der ikke er en silo, hvor alle dataeksperterne sidder,« forklarer Martin Wiesener, der vil have Alka væk fra en situation, hvor afdelinger skal bestille analyserapporter, når de skal bruge data.
»Vi arbejder frem imod, at man har online-data hele tiden. Alle funktioner, der arbejder med data – og det er stort set alle – skal altid have adgang til online-data,« understreger han.
Direktøren fremhæver prissætning af forsikringer som et område, hvor Alka allerede er kommet langt.
»Hvis du kan være med til at gøre, at folk kører pænere, så er der færre, der bliver dræbt i trafikken. Og det hele står på den data, vi indsamler. Det er data, der driver det hele.«
»Vi ser hele tiden på markedet og vurderer, hvilken effekt det har på tilgang og afgang af kunder, hvis vi flytter prisen en krone,« siger Martin Wiesener og tilføjer:
»Ideen er, at alle afdelinger skal være drevet af data. Vi skal have en salgsorganisation, der hele tiden kan reagere med det samme, når konverteringsraten på Alka.dk går op eller ned – frem for at vente på en rapport, man får tre dage efter.«
Samtykke til meget mere
Det er ikke kun teknologien, der har flyttet sig, siden Alkaboksen blev introduceret i 2007. Forbrugernes og lovgivningens forhold til den data, der indsamles, har ændret sig radikalt, vurderer Martin Wiesener:
»Jeg tror, at forbrugerne inden for de seneste ti år har flyttet grænserne utrolig meget i forhold til, hvad man tillader, eller måske slet ikke er klar over, man giver samtykke til. Man giver samtykke til langt flere ting end tidligere,« siger han og fortsætter:
»Omvendt er der kommet meget mere fokus på persondata fra alle instanser, og det er selvfølgelig også noget, vi er ekstremt opmærksomme på.«
Når GDPR træder i kraft til næste år, skal Alka på linje med konkurrenterne give kunder, der vil skifte forsikringsselskab, deres data med. Og desuden verificere, at al data om en kunde er slettet.
»Helt generelt arbejder vi på, at vores kunder kan betjene sig selv, og se de ting vi har om dem i vores system – et kundeunivers for den enkelte kunde,« siger Martin Wiesener.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.