Algoritmerne sejrer: Vores frie indkøbsvalg dør en stille død

Illustration: MI Grafik
Forbrugerne gider alligevel ikke forholde sig til såkaldt trivielle indkøb, mener ekspert. Derfor overtager algoritmerne vores valg af varer.

Algoritmer vælger i stigende grad varerne for dig, når du i en rask nethandel fx vil købe nye batterier til din Xbox-controller eller nye LED-pærer til entreen, skriver finans.dk.

Udviklingen går nemlig fra, at vi kigger på varer efter søgninger på nettet til at personlige digitale assistenter ved hjælp af algoritmer foretager indkøb for os. Og dermed også vælger hvilket brand der får vores penge:

»Man får ikke tilbudt et valg, men hvis du skal bruge batterier, gider du heller ikke bruge en masse tid på at vælge et bestemt mærke. Du vil bare have et batteri, der giver dig det, du har brug for. Og sådan er der mange andre varer, som du ikke gider bruge tid på,« siger Mark Curtis, medstifter af Fjord, der i dag har over tusind medarbejdere kloden rundt, til finans.dk.

Faktisk går udviklingen så stærkt, at hvis en aktør på detailmarkedet ikke er med på algoritmevognen kan det blive deres endeligt, lyder en af forudsigelserne fra det digitale designfirma Fjord, der hvert år udgiver en rapport om de vigtigste trends fremover.

Indkøb uden en selvstændig tanke

For de fleste forbrugere er det ifølge ham en fordel, at man bare kan overlade de mere trivielle beslutninger om indkøb til Amazon Alexa eller Google Assistent, Siri eller hvem der i fremtiden styrer vores automatiserede indkøb.

»De fleste – ud over batterinørder – ønsker ikke at få en liste over batterimærker læst op, når man skal bestille. Når du køber det i supermarkedet, vælger du også bare hurtigt noget ud fra farve og placering på hylden. Og så fjerner det noget fra din ”tænke-liste”. I dag er der så mange forskellige input og muligheder, man skal forholde sig til,« siger Mark Curtis til finans.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anders Dahl

Med maskiner der producerer, og maskiner der forbruger, mangler jeg bare en der kan bøje mig tilstrækkeligt sammen til at jeg kan få min egen pik munden. Som Jim Morrison sang tilbage i '69: The West is the best. Get here and we'll do the rest.

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere