Genkendelse af tatoveringer: FBI’s nye overvågningsvåben møder kritik

FBI er i gang med at skabe algoritmer, der genkender og grupperer individer efter deres tatoveringer. Projektet møder nu massiv modstand fra en amerikansk privacy-organisation.

Tatoveringer kan afsløre, hvem du er, om du tilhører en særlig religion, eller om du er et højtstående medlem i den russiske mafia.

FBI arbejder på at udnytte dette med en ny overvågning, og det advarer privacy-organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF) nu kraftigt mod på sin hjemmeside.

EFF mener, at projektet krænker privacy, skaber skævvredet overvågning samt kan lede til unfair beskyldninger.

Siden 2014 har FBI sammen med The National Institute for Standards and Technology (NIST) ellers udviklet algoritmer, der genkender tatoveringer i både fotografier og databaser på internettet.

I projektets første fase, kaldet Tatt-C, har FBI videregivet billeder af 15.000 af deres fangers tatoveringer til private firmaer uden særlige restriktioner i forhold til fangernes privacy. EFF skriver, at FBI derved krænker retten til privatliv, blandt andet da billederne viste fødselsdage, navne og ansigter, samt at FBI behandler fanger som ’en endeløs kilde til fri data’.

Del af en enorm biometri-database

Under Tatt-C blev private firmaer og akademiske institutioner inviteret til at identificere og sortere fangernes tatoveringer. Nogle opnåede en genkendelsesprocent på over 94.

Ud over at identificere individer viste det sig også muligt at udpege billeder, der indeholder tatoveringer, og gruppere individer efter blandt andet religion eller bandemedlemskab.

For eksempel er en firkløver tegn på, at man tilhører Aryan Brotherhood, en fem- eller tre-takket krone viser man er medlem af Latin Kings, og slutteligt viser et stort kors på maven, at man er et højtstående medlem af den russiske mafia.

FBI’s Biometric Center for Excellence husede Tatt-C. Her er der en enorm biometri-database, som stadig er under opbygning med mulighed for blandt andet ansigtsgenkendelse og irisscanning. Den database har FBI nyligt bedt om at blive undtaget fra dele af loven om privacy.

Læs også: FBI vil fjerne privacy-beskyttelse af enorm biometri-database

NIST og FBI kan ikke se problemet

EFF er dybt bekymret for, at tatoveringer og den biometriske database generelt leder til fejlagtige beskyldninger. En tatovering af en kløver, en krone eller et kors kan også have en helt anden betydning for ejeren, end at de er med i en kriminel organisation. EFF peger desuden på, at tatoveringer ifølge en dom er det samme som frie ytringer, blot på huden - hvilket overvågning kan lægge en dæmper på.

FBI deler ikke bekymringerne.

»Vi vil ikke kaste en dom - bare fordi du har en tatovering, betyder det ikke, at du er kriminel,« siger NIST-computerforsker Mai Ngang til Business Insider.

Til sommer begynder næste fase i projektet kaldet Tatt-E.

EFF arbejder nu for at 'stoppe projektet øjeblikkeligt'.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ib Erik Söderblom

og burka, så x Bureau of x hurtigere kan vide hvem der, efter tidens politiske lune, nu skal interneres. Og lige folks sko og tøj, så den sociale inddeling også er i orden, så man ikke risikerer at træde nogle af samfundsspidserne over tæerne.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere