Algoritme banker topadvokater på deres hjemmebane
Endnu en konkurrence mellem algoritmer og mennesker er netop blevet afsluttet. Og denne gang handlede det ikke om underholdning som spil eller om at stille præcise, medicinske diagnoser, men om at banke gennem knastørre, juridiske tekster. Til gengæld måtte menneskehjernen endnu en gang se sig slået.
Algoritmerne og deres modstandere, advokater fra Stanford University, skulle hver især gennemgå fem juridiske kontrakter og finde i alt tredive fejl i formuleringerne, der undergraver kontraktens validitet eller på anden måde .
Kontrakterne indeholdt en række typiske juridiske spørgsmål som voldgift, hemmeligholdelse af interesser og erstatning. Algoritmen var, akkurat som advokaterne, uddannet af jura-professorer i at spotte fejlene.
Og i alle henseender vandt algoritmen stort over advokaterne, skriver Mashable.
Hurtigere, bedre
Algoritmen var i gennemsnit 26 minutter om at tjekke hver kontrakt for fejl. Holdt op mod advokaternes gennemsnitlige 96 minutter var den altså betydeligt hurtigere.
Men hastværk var ikke lastværk - algoritmen fandt i gennemsnit 95 procent af fejlene i kontrakterne op mod advokaternes 85 procent.
Advokaterne tabte altså på begge parametre i deres eget fag.
Frigør kræfter til andet arbejde
»Ved at få algoritmen til at kaste et første blik på en kontrakt kan man frigøre tid til at vejlede klienten personligt eller andre værdifulde, juridiske opgaver,« siger Erika Buell, der er klinisk professor i jura på Duke University, til Mashable. Hun er en af de professorer, der har hjulpet LawGeex med at konstruere algoritmen.
Hun fastholder, at teknologier som denne aldrig helt vil erstatte advokater, men at det i høj grad vil gøre advokater i stand til at arbejde hurtigere.
»Jeg er helt overbevist om, at fremtidens advokater og jurastuderende er nødt til at sætte sig ind i denne teknolog. Det vil gøre dem til bedre advokater, og fremtiden som advokatstuderende vil blive formet af teknologier som denne,« siger Erika Buell til Mashable.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.