Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet vil bringe kunstig intelligens til små firmaer

28. februar 2019 kl. 13:57
Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet vil bringe kunstig intelligens til små firmaer
Illustration: U.S. Department of Defense.
Deep learning og billedanalyse skal ud til de små virksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nyt projekt, som Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet står bag, skal gøre udfordringen for at komme i gang med kunstig intelligens mindre, ved at lave en fælles og åben kodebase, som man vil stille til rådighed for udviklerne i virksomhederne.

Det skal være med til at danne bro og gøre det nemmere at anvende teknikkerne, fordi der er mange ting, som er fælles for virksomhederne, uanset om de arbejder med medicinske billeder eller svejse-dokumenter. Det skriver Alexandra Instituttet i en pressemeddelelse.

Der er fire virksomheder med i forløbet, der har det til fælles, at de allerede er i gang med at anvende teknikkerne, eller at de har et oplagt behov for at anvende deep learning.

Kristian Tølbøl Sørensen, der er tovholder på projektet og Visual Computing Engineer i Visual Computing Lab på Alexandra Instituttet, uddyber således i pressemeddelelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har valgt at fokusere på deep learning, fordi det er et enkelt område inden for kunstig intelligens, hvor vækst- og markedspotentialet er størst. Der findes i dag rigtig mange offentligt tilgængelige værktøjer, som kan løse meget komplekse problemer for én, og som man kan bruge kvit og frit på egne billeddata. Denne datadrevne måde at arbejde med billeder åbner op for en masse nye muligheder. Dels fordi man kan løse ting, som man ikke kunne løse for bare 5-6 år siden, og dels fordi teknologierne er blevet tilgængelige for alle. Det er vigtigt, at danske virksomheder griber de her muligheder.«

Thomas B. Moeslund, der er professor på Aalborg Universitet, forklarer:

»Metodeudviklingen går stærkt inden for AI-området. Dels fordi mange samtidig forsker inden for området, men også fordi nye store datasæt og forbedret hardware hele tiden skubber grænserne for, hvad der er muligt. Videnorganisationer i Danmark spiller derfor en afgørende rolle, når det kommer til at gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige gennem forskningsbaseret innovation«.

Formålet med projektet er også at hjælpe virksomhederne med at vurdere, om deep learning er noget virksomhederne kan bruge i deres forretning.

»Vi skal hjælpe virksomhederne med at finde ud af, om det overhovedet er noget, de kan bruge. For hvilken som helst virksomhed er det altid forbundet med ressourcer at dykke ned i ny teknologi. De har måske en stærk forventning om, at det kan give vækst, men de er måske usikre på, hvad det egentlig kræver at komme dertil. Det er uklart for mange, og det er det, vi skal hjælpe med. Vi kan både hjælpe med overblik over den nyeste udvikling og tager udgangspunkt i, hvad man har af data og behov, og ud fra det kender vi nok de teknologiske løsninger, som kan være relevante,« forklarer Kristian Tølbøl Sørensen.

De fire virksomheder i projektet er Retinalyze, der udvikler software til analyse af øjets nethinde, Applicate It, som er et innovations- og softwareudviklingshus, Worksystems ApS, som udvikler produktet Worksystems Weld, der hjælper metalvirksomheder som arbejder med svejsning, samt GameScorekeeper, der udvikler software, der kan aflæse resultater og statistik inden for e-sport.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger