Alexa kan høre, om du er ramt af hjertestop, i nyt forsøg

Illustration: JuanCi / Bigstockphoto.com
Alexa-enheden var i forsøget i stand til at ringe til alarmcentralen, efter at den registrerede usædvanlig vejrtrækning hos mennesker ramt af hjertestop.

Forskere fra University of Washington har i et nyt forsøg testet Alexa-enhedens evne til at opfatte en særlig type vejtrækning, der kan opstå hos mennesker lige efter, at de har været udsat for hjertestop.

Det skriver Statnews.com.

Omkring halvdelen af de mennesker, der bliver ramt af hjertestop, gisper efter vejret på en særlig måde sekunderne efter tilfældet. Lyden af denne særlige gispen har givet nye muligheder i forhold til at kunne finde hjælp, hvis mennesker bliver ramt af et hjertestop uden pårørende eller andre i nærheden til at hjælpe dem.

Forskerne fra University of Washington har trænet Alexa-enheden i at genkende lyden af denne gispen i forbindelse med hjertestop ved at afspille lydfiler fra opkald til alarmcentralen, hvor der bliver anmeldt tilfælde af hjertestop.

Her har forskerne leveret lydfiler i årrækken 2009-2017, der i sidste ende gjorde det muligt for Alexa-enheden at identificere tilfælde af hjertestop med en succesrate på 97 pct. Alexa-enheden kunne i forsøget identificere gispen, hvis den befandt sig i en afstand på seks meter eller mindre fra hændelsen. Alexa-enheden skulle i forlængelse af identifikationen være i stand til selvstændigt at ringe til alarmcentralen og rapportere om hændelsen.

I den forbindelse har man været opmærksom på at ville undgå, at Alexa-enheden ringede til alarmcentralen, fordi en rask person trak vejret unormalt under søvn eller snorkede. I et søvnlaboratorieforsøg med mere end 200.000 lydklip var raten for falske positiver på 0,2 pct.

Samme forskerenhed prøvede også kræfter med forsøg, hvor man i stedet for Alexa-enheden testede iPhone 5s og Samsung Galaxy S4.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Finn Christensen

For hver af de 200.000 lydklip bliver der genereret 400 falske udrykninger (0,2% af 200.000). Hvis lydklippene hver er på en hel nats søvn (~8 timer) og overvågningen kører 24 timer i døgnet vil der blive lavet 1.200 falske udrykninger i døgnet (alene fra 200.000 enheder). Dækker Amazon's garanti for fejl-kørsler?

 • 5
 • 1
#3 Morten Mathiasen

I Danmark overlever ca. 50% hjertestop på hospitalet mens kun ca. 10% overlever i private hjem. Hvert år dør ca. 2400 af hjertestop i private hjem, ofte fordi hjælpen tilkaldes for sent. Hvis overlevelsen kunne forbedres med f.eks. blot 10% i private hjem ved at få teknologien til at tilkalde hjælp, så tror jeg nok, at der er økonomisk råderum til et antal falske udrykninger. Man kunne jo passende i første omgang målrette indsatsen mod ældre og andre med særlig risiko for hjertestop.

 • 2
 • 0
#7 Anne-Marie Krogsbøll

For folk i særlig risiko-gruppe (hjertesyge - ikke bare over en vis alder, inaktive osv.) vil det nok være en tryghed. Men det undslipper mig, hvorfor det skal være Alexa, som skal være Guardian Angel? Hvorfor laver det offentlige sundhedsvæsen ikke selv en dims, som så "kun" har denne funktion - og ikke andre spionfunktioner, som oven i købet ryger direkte videre til Amazon og derfra videre til alle mulige andre mere eller mindre obskure foretagender - såsom medicinalfirmaer?

 • 2
 • 0
#8 Palle Due Larsen

Nu skal det jo være lydklip af et bestemt åndedrætsmønster, så hvis vi anslår der er 10 tilfælde af hjertestop hver dag i danmark giver det 3650 lydklip. 0,2% af disse vil så være fejlkørsler - Altså knap 8 fejlkørsler om året.

Der er noget galt med dit regnestykke. De 0,2% falske positive skal jo ses i forhold til alle der har en Alexa og sover (der er vist en ret stor fællesmængde), ikke i forhold til dem, der får hjertestop.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere